Dosar penal deschis în cazul fetei moarte după ce părinții nu au permis transfuzia de sânge. Procurorii s-au autosesizat

Dosar penal deschis în cazul fetei moarte după ce părinții nu au permis transfuzia de sânge. Procurorii s-au autosesizat
Publicat: 13/11/2015, 18:35

Potrivit Parchetului Tribunalului Suceava, în acest caz există suspiciuni cu privire la împrejurările în care tânăra a încetat din viață, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava s-au sesizat din oficiu în urma apariției în presă a unui articol în care se relatează că în 5 noiembrie 2015, în comuna Ciprian Porumbescu, din județul Suceava, a avut loc un accident de circulație în urma căruia tânăra a fost rănită grav și a fost transportată de urgență la Spitalul Județean „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava cu traumatism cranio-cerebral cu edem, fracturi costale care i-au afectat plămânul stâng și fracturi la picioare.

În comunicat se precizează că, din motive religioase, părinții pacientei au semnat că nu sunt de acord și refuză transfuzia de sânge necesară, astfel că, urmare a complicațiilor medicale și a stării critice, pacienta a încetat din viață în seara de 12 noiembrie 2015.

Directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Suceava, medicul Tiberius Brădățan, a declarat, vineri, că pacienta a fost victima unui accident produs în 5 noiembrie 2015, cu politraumatism, și că s-a prezentat la SJU Suceava în stare gravă, cu traumatism cranio-cerebral, cu traumatism toracic grav, cu pneumotorax stâng, cu fracturi costale și de vertebre multiple, dar și cu fracturi ale ambelor femururi. În aceste condiții, tânăra a necesitat stabilizarea funcțiilor vitale și apoi, în urma evaluării, în comisia formată din medicii de gardă de la Chirurgie, Neurochirurgie și Ortopedie a fost internată în Secția Anestezie Terapie Intensivă.

În primele zile, pacienta a fost stabilă hemo-dinamic, cu valori ale hemoglobinei 7,2, ulterior 8,6, a spus directorul medical al SJU Suceava, care a menționat că s-a precizat atât în consimțământul informat, cât și în foaia de observație din secția Chirurgie, din secția ATI și Unitatea de Primire a Urgențelor faptul că familia aparține unui cult religios ale cărei practici interzic transfuzia de sânge sau orice transplant de organe.

El a explicat că, în acest context, pentru efectuarea intervenției chirurgicale ortopedice, care presupunea refacerea continuității celor două oase fracturate și care era o intervenție chirurgicală sângerândă, cu risc major pentru pacientă, s-a pus problema administrării transfuziei sanguine, care a fost din nou refuzată de familia pacientei.

„Din acest motiv, s-a instituit, conform legii drepturilor pacientului, comisia de arbitraj formată din trei medici – șefi de secție, care a studiat cazul și, în prezența familiei, însoțită de reprezentantul legal, de un avocat, respectiv medicii curanți, a decis că este necesară administrarea transfuziei de sânge”, a spus Brădățan.

El a adăugat că, în momentul în care familiei i-a fost comunicată decizia comisiei, rudele au cerut o scurtă amânare, pentru a decide asupra conduitei de urmat și au hotărât să ceară transferul la o clinică universitară.

Directorul medical a precizat că, în acest sens, SJU Suceava a făcut toate demersurile necesare pentru a facilita transferul către Terapia Intensivă a Spitalului clinic universitar „Sf. Spiridon” Iași, s-a asigurat transport aeropurtat, iar elicopterul a aterizat pe Aeroportul Suceava, dar în momentul transferului din secția Terapie Intensivă către ambulanță pacienta a intrat în stop cardio-respirator repetat, a fost resuscitată de două ori, iar a treia oară, în ciuda manevrelor întreprinse de echipa de terapie intensivă, aceasta a murit.

Brădățan a spus că s-a constituit, joi, o comisie de arbitraj, în momentul în care s-a decis realizarea intervenției chirurgicale, pacienta fiind permanent internată în Secția ATI, cu valori tensionale normale, cu frecvență cardiacă între 90 și 100 pe minut, iar saturația în oxigen, fiind ventilată mecanic, era de sută la sută.

El a mai declarat că intervenția chirurgicală ortopedică poate fi amânată săptămâni și chiar luni de zile, în funcție de starea pacientului.

„Este recomandat să se asigure condiții optime pentru a se putea face intervenția chirurgicală, iar după o săptămână de la accident se punea deja problema să pregătim intervenția chirurgicală. Pentru a putea face intervenția chirurgicală era nevoie, întâi și întâi, de o transfuzie de sânge și aceasta este decizia comisiei”, a spus Brădățan.

El a explicat că din cauza traumei toracice, care nu a permis în primă fază o ventilație eficientă permanentă a pacientei, nu se putea pune problema efectuării intervenției chirurgicale ortopedice mai repede.

Brădățan a spus că în momentul transferului pacientei de la ATI spre ambulanță, starea pacientei era staționară.

„Nu putem decât face speculații, de regulă, la o mobilizare, poate să apară o embolie pulmonară, date fiind fracturile de oase lungi. Fracturile de femur sunt fracturi emboligene și șocogene, prin natura lor. Sunt fracturi de oase mari, de oase importante din organism, și poate surveni decesul ca urmare a unei embolii grase, așa cum se numește în termeni științifici. Adică, din măduva osoasă, pleacă niște bule de grăsime care ajung să blocheze arterele pulmonare și/sau arterele coronare”, a precizat medicul sucevean, arătând că după efectuarea necropsiei se vor afla cauzele exacte ale decesului pacientei..

El a subliniat că, în fața comisiei de arbitraj, familia a luat decizia de a solicita transferul la clinica ieșeană, deși i-a explicat acesteia riscurile transferului pacientei, asumându-și și posibila apariție a unor complicații.

„Nu sunt de dorit, dar se pot întâmpla oricând la mobilizarea unui pacient. Să nu uităm că era vorba de un pacient politraumatizat grav, deci se pleacă de la un pacient care, chiar dacă fiind organism tânăr, a trecut printr-un accident feroviar, cu leziuni multiple, care, fiecare în sine, putea să provoace decesul. Transfuzia sanguină se impunea pentru a putea asigura condiții optime de intervenție chirurgicală”, a spus Brădățan.

Întrebat dacă transfuzia de sânge era necesară și înaintea efecturării intervenției chirurgicale, Brădățan a spus că administrarea transfuziei de sânge ar fi putut grăbi procesul de îmbunătățire a stării generale a pacientei și ar fi pregătit-o pentru intervenția chirurgicală.

El a spus că, din momentul prezentării la UPU, familiei pacientei i s-a pus în vedere că este posibil să fie nevoie de transfuzie, aceasta a refuzat atât în UPU, cât și pe consimțământul informat.

Tânăra de 19 ani, rănită grav după ce mașina în care se afla a fost lovită de un tren, a fost internată în comă indusă la Spitalul Județean Suceava. Familia sa le-a interzis medicilor să îi facă transfuzie de sânge din motive religioase, fiind membri ai cultului Martorii lui Iehova. Fata a murit în cursul zilei de joi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Apare un nou EURO. Ce se va întâmpla cu numerarul
Miliardar român, fără noroc în dragoste. Dat în judecată de a patra nevastă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Veniturile din toată lumea se vor micșora până în 2050 din cauza schimbărilor climatice