Dosarul „Caltaboșul”. Remeș și Mureșan află astăzi decizia definitivă a instanței supreme

Dosarul Caltaboșul. Remeș și Mureșan află astăzi decizia definitivă a instanței supreme
Publicat: 14/02/2013, 13:48
Actualizat: 31/01/2019, 22:10

Instanța supremă va da, joi, decizia în recursurile la hotărârea din dosarul „Caltaboșul” prin care foștii miniștri ai Agriculturii Ioan Avram Mureșan și Decebal Traian Remeș au fost condamnați la câte trei ani de închisoare cu executare.

Completul de cinci judecători ai instanței supreme a finalizat luni judecarea recursurilor și a rămas în pronunțare în acest caz, urmând să ia o decizie joi, 14 februarie. Hotărârea va fi definitivă.

La termenul de luni al procesului, procurorul DNA le-a arătat celor cinci judecători că prima instanță, un complet de trei judecători de la instanța supremă, a stabilit pedepse prea mici în cazul inculpaților din acest dosar, precizând că ele „au fost orientate spre minimum legal prevăzut de lege”.

În consecință, procurorul DNA le-a cerut celor cinci judecători să caseze prima decizie, iar în final să-i condamne pe foștii demnitari la pedepse mai aspre, din cauza gradului ridicat de pericol al faptelor comise de cei doi foști miniștri, prin prisma funcțiilor deținute.

Avocații celor trei inculpați din dosar le-au cerut judecătorilor să-i achite pe clienții lor, atacând modul în care au fost obținute și administrate unele dintre probele esențiale ale cazului, respectiv înregistrări audio-video sau ambientale.

Apărătorul lui Ioan Avram Mureșan le-a cerut judecătorilor să admită o cerere de probe în sensul trimiterii unei adrese către Institutul Național de Expertiză Criminalistică prin care această instituție să spună dacă deține un program software omologat, pentru a fi verificate originalitatea și gradul de alterare al probelor audio-video din dosar. Solicitarea a fost respinsă de judecători, ca nefiind pertinentă cauzei.

În final, cei doi foști demnitari le-au arătat judecătorilor că dosarul „Caltaboșul” a fost un fiasco, amintind de scurgerea unor imagini video în presă înainte de demararea oficială a anchetei.

La termenul din 14 ianuarie, ICCJ dispusese ca în 11 februarie să fie prezent un medic din rețeaua penitenciarelor, după ce lui Ioan Avram Mureșan i s-a făcut rău în sala de judecată și nu și-a administrat singur doza de insulină, deși i s-a permis acest lucru.

Mureșan se află în detenție după ce, în 28 mai 2012, a fost condamnat definitiv de instanța supremă la șapte ani de închisoare cu executare într-un alt dosar, în care a fost judecat pentru deturnare de fonduri.

În dosarul „Caltaboșul”, un complet de trei judecători al ICCJ i-a condamnat, în 14 februarie 2012, pe foștii miniștri ai Agriculturii Decebal Traian Remeș și Ioan Avram Mureșan la câte trei ani de închisoare cu executare și pe denunțătorul acestora, Gheorghe Ciorbă, la un an și șase luni de închisoare cu suspendare. Decizia a fost contestată la Completul de cinci judecători.

Ioan Avram Mureșan a fost judecat pentru complicitate la cumpărare de influență, în formă continuată, Decebal Traian Remeș, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale în perioada aprilie-octombrie 2007, pentru trafic de influență, iar omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, pentru cumpărare de influență, potrivit Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Conform rechizitoriului, în 13 septembrie 2007 și 23 septembrie 2007, Remeș, în calitate de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, deținută la acea dată, ar fi acceptat și primit produse alimentare în valoare de 1.500 de lei și suma de 15.000 de euro de la Gheorghe Ciorbă, prin intermediul lui Mureșan.

„Banii și produsele alimentare au fost primite în scopul favorizării firmei SC Construct Europromt SRL Certeze (aparținând fiului omului de afaceri Ciorbă Gheorghe) la câștigarea a două licitații publice de atribuire de lucrări de amenajări funciare, prin exercitarea influenței pe care ministrul o avea asupra funcționarilor însărcinați cu derularea procedurilor de achiziție publică, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare (ITRSV) Râmnicu Vâlcea – structură aflată în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, au precizat procurorii DNA.

Omul de afaceri Gheorghe Ciorbă ar fi oferit, prin intermediul lui Mureșan, și un autoturism de lux marca Audi Q7 în valoare de 65.000 de euro, fiind extrem de interesat în câștigarea licitației de la ITRSV Râmnicu Vâlcea, au mai arătat procurorii.

Gheoghe Ciorbă s-a autodenunțat la DNA după ce a aflat că este oricum în vizorul anchetatorilor pentru că ar fi încercat, prin Mureșan, să-l cumpere pe actualul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remeș.

TVR a difuzat, în 10 octombrie 2007, în jurnalul de la ora 19.00, imagini de la o întâlnire a ministrului Agriculturii de la acea dată, Decebal Traian Remeș, cu fostul ministru Ioan Avram Mureșan, în care acesta din urmă îi dă un plic lui Remeș, precum și înregistrări audio referitoare la licitații.

Decebal Traian Remeș și-a dat demisia din funcția de ministru al Agriculturii în 11 octombrie 2007, după ce postul național de televiziune a difuzat imaginile din înregistrarea video a întâlnirii sale cu fostul ministru Ioan Avram Mureșan.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
FOTO. Transformarea incredibilă a unuia dintre cei mai bogați români, la 67 de ani, după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Karina Pavăl & iubi, apariție spectaculoasă în Floreasca. Moștenitoarea imperiului Dedeman este, cu adevărat, adorabilă....
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit despre recalcularea pensiilor! Documentele pe care pensionarii nu vor...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin este învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce ţări europene vor...
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
Pensiile pe luna iunie. Banii vor fi livrați mai târziu
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Paște de basm pentru Medana și Alin Oprea! Cum au sărbătorit cei doi în Cluj:...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cât de inteligent era T-Rex? Se pare că nu foarte