Dosarul Fundația Patrimoniu – prejudiciu de 10 milioane euro. Grupul Industrial Voiculescu și Mircea Dinescu ar fi fost favorizate de un academician anchetat de DNA

Dosarul Fundația Patrimoniu - prejudiciu de 10 milioane euro. Grupul Industrial Voiculescu și Mircea Dinescu ar fi fost favorizate de un academician anchetat de DNA
Publicat: 16/07/2014, 20:02
Actualizat: 30/04/2015, 00:52

DNA a început urmărirea penală a lui Alexandru Bogdan, fostul președintele Fundației Patrimoniu a Academiei Române. El este acuzat că a favorizat mai multe companii în cadrul procedurilor de arendare a terenurilor deținute de Academia Română prin Fundația Patrimoniu. Printre aceste contracte se numără și contractele încheiate cu compania GRIVCO înființată de Dan Voiculescu și o compania lui Mircea Dinescu.

Informațiile preliminare confirmate de surse judicare pentru gândul arată că prejudiciul estimat în acest caz este de peste 10 milioane de euro.

În perioada 2006-2010, Alexandru Bogdan a fost președintele Fundației Patrimoniu. Această fundație este a Academiei Române. Prin această entitate Academia Română manageria proprietățile sale, în special terenuri agricole și silvice.

Procurorii DNA spun că din postura de director al Fundației Patrimoniu, Alexandru Bogdana a încheiat 20 de contracte de arendă, concesiune sau colaborare cu diverse companii sau persoane fizice. DNA susține că academicianul ar fi încheiat contractele fără a avea mandatul Academiei Române. De asemenea, procurorii susțin că Alexandru Bogdan în mod deliberat după aredarea terenurilor, nu le-a cerut acestor companii banii cuveniți din arendă, astfel că practic sute de hectare de terenuri au fost folosite aproape cu titlu gratuit.

În acest caz au fost analizate 20 de contracte încheiate de Fundația Patrimoniu în perioada 2006-2010. Printre aceste contracte se numără un contract încheiat cu companie Grivco înființată de Dan Voiculescu și o companie a poetului Mircea Dinescu.

Contractul cu Grivco

În 2006 Fundația Patrimoniu a semnat o „convenție de cooperare tehnico-științifică” cu S.C. GRUPUL INDUSTRIAL VOICULESCU ȘI COMPANIA (GRIVCO) S.A, companie fondată de Dan Voiculescu. Grivco a luat în arendă aproape 1500 de hectare de ternuri agricole. În acest caz suspiciunile anchetatorilor vizează faptul că contractul inițial a fost prelungit prin cinci acte adiționale pe care însă fundația nu putea să le încheie fără aprobarea Academiei Române. O altă suspiciune este legată de faptul că pentru perioada 2007-2009, la suprafața de teren de 1.484,31 hectare și pentru perioada 2008-2009, la suprafața de 641,51 hectare, Fundația „Patrimoniu” nu a calculat valoarea arendei și nici nu a comunicat către GRIVCO obligația de plată.

Contractul cu Mircea Dinescu

Un alt contract supus verificărilor este cel legat de aredarea a 50 de hectare de vie către compania S.C. M.D. AGRICOLA S.R.L. Această companie aparține poetului Mircea Dinescu. Procurorii spun că în 2007 Bogdan Alexandru a transformat contractul de arendă semnat în 2001 cu firma lui Dinescu în protocol de colaborare tehnico-științifică și economică. Suspiciunile anchetatorilor se referă la faptul că transformarea contractului de arendă în protocol s-a realizat fără aprobarea Consiliului Director al Fundației Patrimoniu. În subsidiar pe perioda 2007-2008 nu a calculat arendă pe cele 50 de hectare și nici nu i-a cerut lui DInescu să plătească arenda.

Contactat de gândul Mircea Dinescu a declarat că el este cu arenda la zi.”Se poate verifica la Academia Română sunt la zi cu plata”, a declarat Dinescu. Întrebat de protocolul din 2007, poetul a declarat că își amintește că era o idee de a dezvolta soiurile vechi de struguri, dar care nu s-a mai pus în aplicare. A mai menționat că îl cunoaște pe Alexandru Bogdan, fostul președinte al Fundației Patrimoniu.

Contractul cu S.C. ROVEXIM S.R.L.

Un alt contract investigat este contractul de arendare din 2004, încheiat între Academia Română și S.C. ROVEXIM S.R.L. În acest caz anchetatorii vorbesc de faptul că Alexandru Bogdan ar fi semnat un act prin care contratul de arendă este prelungit pentru 20 de ani dar că nu a prezentat vreo dovadă că a fost împuternicit de consiliul director al fundației să facă asta. În plus nu ar fi renegociat nivelul minim al arendei.

Redevență zero pentru un teren arendat timp de 45 de ani

Protocolul de colaborare tehnico-științifică și economică din 2009, încheiat între Fundația „Patrimoniu” și S.C. BIO AGRA S.R.L. Despre acest contract procurorii au suspiciuni că a fost încheiat fără ca directorul fundației să dețină toate avizele necesare. În plus ar exista o serie de neconcordanțe juridice.

Contractul de concesiune nr. 515 din 08.12.2009, încheiat între Fundația „Patrimoniu” și S.C. HORTIMPEX LIYLAN AGRO S.R.L. Obiectul contractului este o suprafață de 300 de hectare în comuna Greaca. În acest caz procurorii au stabilit că redevența pentru primii 45 de ani este de 0 (zero) lei. Analiza preliminară a stabilt că termenul de 45 de ani este nejustificat de mare; cât timp nu se percepe redevența, nu se mai poate face referire la concesionare ci la o cedare a dreptului de folosință, cu titlu gratuit. In 2008 actionar al firmei a fost ELABY ABDUL HAKIM SHALAAN cetatean britanic și administrata de un cetatean irakian.

Contractul cu S.C. MANOLETI S.R.L prejudiciu de 3,2 milioane euro

În legătură cu contractul de mai sus procurorii investighează și cun contract anterior celui din 2009. Procurorii susțin că S.C. MANOLETI S.R.L a primit în concesiune pe 99 de ani o suprafață de 322 de hectare în comuna Greaca din județul Giurgiu. Prin concesiunora Academia Română prin Fundația Patrimoniu s-a angajat să plătească timp de 10 ani impozitul pe terenuri. Prejudiciul calculat în acest caz se ridică la 3,2 milioane euro. S.C. MANOLETI S.R.L apare pe Monitorul Oficial ca fiind deținută de Manole Titi și Dan Constantin Guță.

Cazul EVN WINDPOWER DEVELOPMENT- parte a GRIVCO

Centrul de Investigații Media a relatat recent că Academia Română a primit în anii 40, 452 de hectare de terenuri în Constanța în zone extrem de bune. După 2001, Academia, prin Fundația Patrimoniu, a demarat procedurile de retrocedare. A primit aceste ternuri, dar, printr-o înțelegere cu primăria Constanța, a decis să accepte ca cele 452 de hectare să fie date în comuna Topalu.

„Deși terenurile de care Academia a fost deposedată de comunisti erau unele extrem de valoroase, cum ar fi viile Murfatlar sau suprafețe însemnate în centrul orașelor Constanța și Mangalia, comisia județeană dă Academiei Romane 452 de hectare de pământ în zona cea mai slab cotată din județ din punct de vedere imobiliar la acel moment: la Topalu, în nord-vestul județului, la 30 de kilometri de Cernavodă, o zonă în care un hectar de teren se vindea atunci cu câteva milioane de lei vechi”, notează jurnaliștii de la Centrul de Investigații Media.

O suprafață de peste 100 de hectare din cele 452 de hectare au fost date în arendă unei companii, EVN Windpower Development & Construction SRL. Centrul de Investigații Media susține că la momentul încheierii contractului de arendă, jumătate din companie era deținută de grupul Grivco, fondat de Dan Voiculescu.

Surse judiciare au declarat pentru gândul că este investigat modul în care Academia, prin Fundația Patrimoniu condusă până în 2010 de profesorul Alexandru Bogdan, a manageriat contractul cu firma deținută de Grupul Grivco al lui Dan Voiculescu.

În acest caz procurorii supectează că fără a exista aprobarea Consiliului Director și prin încălcarea prevederilor Regulamentului din 10 martie 2006, Președintele Executiv al Fundației „Patrimoniu”, Alexandru Bogdan a pus gratuit la dispoziția S.C. EVN WINDPOWER DEVELOPMENT & CONSTRUCTION S.R.L. suprafața de 130,8 hectare teren;

Prejudiciul adus Academiei Române prin încheierea acestui contract este estimat la valoarea de 817.500 lei, echivalentul a 190.929 Euro

LISTA COMPLETĂ A CONTRCTELOR INVESTIGATE

Contractul de arendare nr. 1411 din 25.04.2002, încheiat între Academia Română și S.C. AGRIMAT MATCA S.A. Și în acest caz procurorii au suspiciu că s-au comis nereguli. Compania este deținută de Gavrilă Tuchiluș, un fermier din Galați.
Contractul de arendare nr. 1137 din 25.03.2004, încheiat între Academia Română și S.C. AGRIROM S.R.L. În acest caz nu s-a precizat locația suprafeței de 1926,7 hectare, arendată pentru o perioadă de 20 de ani.

Contractul de arendare nr. 517 din 10.02.2006, încheiat între Academia Română și S.C. PREST SERV INTERNAȚIONAL S.R.L. În acest caz s-a constat că această companie nu a plătit din 2006 până în 2009 o arendă
Contractul de arendare nr. 1 din 31.05.2006, încheiat între Fundația „Patrimoniu” și Asociația Familială Butcaru Valentina. În acest caz arenda nu ar fi fost calculată corect.

Protocolul de parteneriat tehnico-științific și economic nr. 54 din 07.02.2007, încheiat între Fundația „Patrimoniu” și S.C. MIDAGRO S.R.L.

Contractul de asistență juridică nr. 28 din 27.07.2007, încheiat între Fundația „Patrimoniu” și CAB – Lucian Pitaru

Contractele de consultanță nr. 1099 din 10.08.2007, 1111 din 17.08.2007 și 1124 din 25.09.2007, încheiate între Fundația „Patrimoniu” și S.C. NICO PROTECTION SECURITY GROUP S.R.L.
Contractul de prestări servicii nr. 1250 din 08.11.2007, încheiat între Fundația „Patrimoniu” și S.C. NICO PROTECTION SECURITY GROUP S.R.L.
Contractul de prestări servicii nr. 07 din 28.01.2008, încheiat între Fundația „Patrimoniu” și S.C. GFA-RO CONSULTANȚĂ IMPEX S.R.L.
Contractul de prestări servicii nr. 113 din 03.03.2008, încheiat între Fundația „Patrimoniu” și S.C. PHARO STRATEGY S.R.L.

Contractul de prestări servicii nr. 1245 din 02.11.2008, încheiat între Fundația „Patrimoniu” și S.C. NICO PROTECTION SECURITY GROUP S.R.L.
Contractul de prestări servicii nr. 01 din 01.01.2009, încheiat între Fundația „Patrimoniu” și S.C. TASCS CONTAB GRUP S.R.L.
Contractul de parteneriat nr. EE din 11.09.2009, încheiat între Fundația „Patrimoniu” și S.C. EVN WINDPOWER DEVELOPMENT & CONSTRUCTION S.R.L.
Contractul de arendare nr. 01SB din 19.02.2002, încheiat între Academia Română și LASC Doru

Contractul de arendare nr. 1138 din 25.03.2004, încheiat între Academia Română și S.C. CARPAȚI MODERN FURNITURA S.R.L.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Mașinile INTERZISE definitiv. Decizia finală a UE se aplică obligatoriu în România
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Câți bani a strâns Selly până acum: "Până la 18 ani am cheltuit foarte mulți...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Oamenii de știință au folosit Inteligența Artificială pentru a edita ADN-ul uman