Dosarul Insula Belina: Sevil Shhaideh și ceilalți inculpați au fost găsiți nevinovați de Tribunalul București

Dosarul Insula Belina: Sevil Shhaideh și ceilalți inculpați au fost găsiți nevinovați de Tribunalul București
Sevil Shhaideh și ceilalți inculpați au fost găsiți nevinovați de Tribunalul București / Sursă Foto: Captură video
Publicat: 21/04/2022, 22:58
Actualizat: 21/04/2022, 23:08

Fostul vicepremier Sevil Shhaideh a fost achitat, joi, 21 aprilie, de către un judecător de la Tribunalul București. Aceasta a fost acuzată de abuz în serviciu de către procurorii DNA, după ce a trecut „din pix” Insula Belina și Brațul Pavel din domeniul public în exploatarea Tel Drum, firmă despre care s-a scris că ar fi fost controlată de Liviu Dragnea.

Pe lângă  Sevil Shhaideh au fost achitați țoți ceilalți inculpați din dosar, anume: Adrian Ionuț Gâdea, Ionela Stoian, Mariana Sanda Gheorghiu și Rodica Gușă.

Temeiul achitării tuturor inculpaților este art. 16 alin. 1 lit. b) – „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”.

Hotărârea instanței nu este definitivă, putând fi atacată la Curtea de Apel București.

Sevil Shhaideh, la data faptelor secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupţie în Dosarul Belina, pe data de 27 iunie 2018, fiind acuzată de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

Avocata lui Shhaideh, pentru Gândul:

„Astăzi, în Joia Mare, s-a dat pronunțarea în dosarul doamnei Sevil Shhadeh, care a fost trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. A fost achitată. Toți inculpații din dosar au fost achitați. În final s-a făcut dreptate. Să-i dea bunul Dumnezeu sănătate unui om deosebit de corect, domnului judecător Dări Bogdan de la Tribunalul București. După aproape cinci ani de lupta și chin. Doamne ajută și Paște Fericit!” – a declarat, în exclusivitate pentru Gândul, avocata lui Sevil Shhadeh, Flavia Teodosiu.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată:

– Ionela Stoian, director în cadrul MDRAP la data faptelor, pentru complicitate la abuz în serviciu.
Adrian Ionuţ Gâdea, la data faptelor preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Teleorman, acuzat de complicitate şi participaţie improprie la abuz în serviciu;

– Mariana Sanda Gheorghiu, asistent registrator principal în cadrul Biroului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Alexandria, acuzată de fals intelectual,

– Rodica Guşă, asistent registrator la Biroul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Alexandria, pentru fals intelectual în formă continuată (trei acte materiale).

Procurorii susţin că în anul 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din insula Belina şi Braţul Pavel, situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea CJ Teleorman.

Compania Tel Drum a închiriat Insula Belina și Brațul Pavel

La câteva zile, cele două proprietăţi, cu suprafaţă de 278,78 de hectare şi, respectiv, 45 de hectare, au fost închiriate tot ilegal unei firme private, pentru realizarea transferului de proprietate fiind adoptată HG 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost încălcate o serie de dispoziţii legale. Firma privată de care vorbesc procurorii este Tel Drum, controlată de Liviu Dragnea.

Conform spuselor anchetatorilor, Insula Belina şi Braţul Pavel, fiind situate în albia minoră a Dunării, fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii şi al Constituţiei, astfel că nu puteau fi trecute în proprietatea unui consiliu judeţean prin hotărâre de Guvern, ci doar prin lege.

„Concret, în perioada 23 septembrie – decembrie 2013, în calitate de secretar de stat, inculpata Sevil Shhaideh a iniţiat, a fundamentat, a introdus pe circuitul de avizare şi a prezentat Guvernului pentru aprobare un proiect de hotărâre de guvern (ce se va numi HG 943/2013), precum şi nota de fundamentare pe care a semnat-o, în calitate de iniţiator. Pe baza acestor acte s-a aprobat transmiterea unor părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel către domeniul public al judeţului Teleorman şi administrarea Consiliului Judeţean Teleorman. Aceasta – în condiţiile în care inculpata cunoştea că în acest mod întocmeşte acte care încalcă o serie de dispoziţii legale”, se precizează în comunicatul DNA.

Potrivit procurorilor, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Justiţiei, pe parcursul circuitului de avizare, formulaseră deja observaţii prin care semnalau că există aspecte de nelegalitate în ceea ce priveşte transferul, aspecte ce au fost ignorate.

„De menţionat că, anterior acestor demersuri, suprafeţe din Insula Belina şi Braţul Pavel fuseseră închiriate prin contracte unei firme private şi unei persoane. Pentru a nu atrage atenţia administraţiei publice centrale cu privire la existenţa unor interese ale acelei firme private referitor la Insula Belina şi Braţul Pavel, s-a dorit obţinerea unor extrase de carte funciară ‘curate’, în care să nu apară contractele de închiriere având ca părţi Administraţia Apele Române şi această societate comercială”, se mai arată în comunicat.

Statul român a suferit un prejudiciu de 3,2 milioane de lei

În urma anchetei a reieşit că, în urma faptelor săvârşite de Sevil Shhaideh, Adrian Gâdea şi Ionela Stoian, a fost cauzat statului român un prejudiciu de 3.237.800 de lei, reprezentând valoarea totală a celor două bunuri imobile ieşite din patrimoniul său, la care se adaugă 248.126,334 lei reprezentând echivalentul a 50% din suma provenită din cele trei contracte de închiriere, care trebuia încasată de bugetul de stat în perioada 16 ianuarie 2014 – 23 aprilie 2018.

Procurorii au mai identificat un prejudiciu produs Administraţiei Naţionale „Apele Române” în valoare de 248.126 de lei, echivalent cu 50% din suma provenită din cele trei contracte de închiriere care trebuia încasată de această instituţie în calitate de titular al dreptului de administrare a imobilelor.

„Corelativ, judeţul Teleorman a obţinut un folos patrimonial de 3.237.800 lei, cât reprezintă valoarea totală a celor două bunuri imobile intrate în patrimoniul lui şi un folos patrimonial în cuantum de 496.252,668 lei, echivalentul sumei provenind din contractele de închiriere, sarcini ale imobilelor”, menţionează DNA.

Adina Anghelescu-Stancu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat în Drept, specializat în nișa subiectelor din sfera justiției, cofondator al site- ului luju.ro, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase