Dosarul lui Mircea Băsescu, mutat la Curtea de Apel București

Dosarul lui Mircea Băsescu, mutat la Curtea de Apel București
Publicat: 28/04/2016, 10:53
Actualizat: 28/04/2016, 20:19

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au admis cererea de strămutare a procesului în care mai multe persoane din familia lui Sandu Anghel, cunoscut ca Bercea Mondialul, sunt judecate pentru că l-ar fi șantajat pe Mircea Băsescu, fratele fostului președinte al României.

„Admite cererea formulată de petenții Anghel Fănica, Anghel Grinica Ion, Constantin Marius, Anghel Izaura și Anghel Florin și dispune strămutarea judecării cauzei ce formează obiectul dosarului nr. 822/36/2015 al Curții de Apel Constanța la Curtea de Apel București”, au decis magistrații.

În octombrie 2015, patru dintre cei cinci membri ai familiei lui Sandu Anghel, judecați pentru șantajarea lui Mircea Băsescu, au fost condamnați la pedepse cu executare cuprinse între trei ani și nouă luni de închisoare și 12 ani și 11 luni, totodată ei fiind obligați la plata de daune morale de 7.000 de euro, hotărârea nefiind definitivă.

Magistrații Tribunalului Constanța l-au condamnat pe Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial, la șapte ani și opt luni de închisoare pentru șantaj, la care se adaugă o pedeapsă mai veche, de cinci ani și trei luni de închisoare, primită de acesta în dosarul în care a fost condamnat și Sandu Anghel, după ce și-ar fi înjunghiat un nepot într-un bar din localitatea Drăgănești Olt, pedeapsa finală fiind de 12 ani și 11 luni de închisoare.

.Marius Constantin, ginerele lui Bercea Mondial, a fost condamnat la patru ani și șase luni de închisoare cu executare, Fănica Anghel, soția lui Bercea, la trei ani și nouă luni de închisoare, iar Izaura Anghel, fiica lui Sandu Anghel, a primit patru ani și cinci luni de închisoare.

În cazul lui Grinică Ion, fiul lui Sandu Anghel, care la data comiterii faptei era minor, instanța a dispus o măsură neprivativă de liberate, de șase luni sub supraveghere.

Decizia a fost atacată atât de procurori cât și de inculpați.

Potrivit rechizitoriului, în noiembrie 2013, Florin Anghel i-ar fi cerut lui Mircea Băsescu, fratele fostului președinte Traian Băsescu, 280.000 de euro, în caz contrar amenințând cu dezvăluirea în presă a unor informații compromițățoare, de corupție, în care ar fi fost implicat acesta și familia sa.

În 26 martie 2014, Florin Anghel, împreună cu mama sa, Fănica, l-ar fi amenințat și pe Marian Căpățână, martor în dosar, pentru a-l determina să dea suma de 280.000 de euro sau să își transfere averea în proprietatea lor. Ulterior, în 26 mai și 29 mai, fiica lui Bercea, Izaura Anghel, concubinul acesteia, Marius Constantin, și fratele minor al femeii, Grinică Ion Anghel, ar fi mers din nou la Mircea Băsescu, cu aceleași amenințări despre pretinsa implicare în infracțiuni de corupție, cu scopul de a-l determina să le dea cei 280.000 de euro.

Conform sursei citate, în 29 mai 2014, cei trei au primit 10.000 de euro de la Mircea Băsescu, fiind prinși în flagrant de procurorii anticorupție.