Dosarul „Motorina” în care Blejnar este judecat pentru fapte de corupție, returnat la DIICOT Brașov

Dosarul Motorina în care Blejnar este judecat pentru fapte de corupție, returnat la DIICOT Brașov
Publicat: 18/12/2012, 14:25
Actualizat: 17/02/2019, 12:14

Dosarul „Motorina” în care fostul șef al ANAF Sorin Blejnar este judecat pentru constituire sau sprijinire de grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani va fi returnat DIICOT Brașov pentru refacerea urmăririi penale, a decis, marți, Tribunalul Brașov.

Sorin Blejnar nu a fost prezent la pronunțarea sentinței și nici avocații inculpaților din dosar, sentința fiind citită în fața jurnaliștilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În 4 decembrie, Sorin Blejnar a solicitat Tribunalului Brașov ca dosarul în care este judecat pentru constituire sau sprijinire de grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani să fie returnat DIICOT „pentru ilegala sesizare a instanțelor de judecată” în cazul său.

Președintele Tribunalului Brașov, Alina Mioc, declara atunci că au fost invocate mai multe excepții ale inculpaților, Blejnar invocând nulitatea urmăririi penale raportat la faptul că nu sunt descrise faptele care se impută nici în rezoluția de începere a urmăririi penale, nici în punerea în mișcare a urmăririi penale sau în rechizitoriu.

„Altă excepție invocată de Blejnar a fost aceea că lipsește urmărirea penală față de persoana sa și că nu s-au administrat niciun fel de probe pe care el le-a solicitat în cadrul urmăririi penale”, mai spunea Mioc.

În luna septembrie, fostul șef al ANAF Sorin Blejnar și alți 16 inculpați au fost trimiși în judecată de DIICOT Brașov pentru constituire sau sprijinire de grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani în dosarul „Motorina”.

Potrivit președintelului Tribunalului Brașov, judecătorul Alina Mioc, în acest dosar au fost trimise în judecată 17 persoane fizice și șase persoane juridice, iar printre cele 17 inculpați persoane fizice se numără fostul șef al ANAF Sorin Blejnar, doi șefi din cadrul Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale (DJAOV) Brașov, Claudiu Monea și Dorel Ciobanu, dar și fostul deputat brașovean Vasile Bran.

Dosarul are 66 de volume a câte 200-250 de pagini. DJAOV Brașov și Direcția Generală a Finanțelor Publice Brașov s-au constituit parte civilă în acest dosar pentru un prejudiciu de peste 22 milioane de lei din evaziune cu produse petroliere.

Fostul consilier al lui Blejnar Codruț Marta, care a fost și el audiat în acest dosar, nu se află printre inculpați.

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Brașov au dispus, în 1 august, începerea urmăririi penale față de Sorin Blejnar și Codruț Marta, pentru sprijinire a unui grup infracțional organizat și complicitate la evaziune fiscală.

„În fapt, se reține că, în perioada martie – iulie 2010, inculpații Morcov Cecilian, Kelemen Andrei, Sztufliak Peter, Monea Claudiu, Ciobanu Dorel și Cuccina Salvatore au constituit un grup infracțional organizat, cu legături transfrontaliere, la care au aderat alte 20 de persoane, cetățeni români, italieni și maghiari, specializat în activități de evaziune fiscală cu produse energetice – combustibili”, se preciza într-un comunciat al DIICOT Brașov.

Membrii grupării sprijinite de Blejnar și Marta ar fi inițiat un amplu mecanism evazionist pentru a nu plăti accize pentru aproximativ 5.000 de tone de motorină achiziționate în regim suspensiv și comercializate pe piața internă. În acest mod, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu peste 10,5 milioane de lei reprezentând TVA și peste 10,8 milioane de lei reprezentând accize pentru motorină, suma totală a prejudiciului stabilită până în prezent fiind de aproape 22 de milioane de lei.

Gruparea infracțională achiziționa motorina în regim suspensiv de la plata accizelor, declarând că aceasta va fi livrată intracomunitar în Polonia. În realitate, motorina era revândută prin stațiile de distribuție de carburanți sau direct utilizatorilor finali.

Grupul infracțional a fost sprijinit de factori de decizie de la ANAF sau Direcția Județeană de Accize și Operațiuni Vamale Brașov, care fie au făcut controale formale, fie au împiedicat verificările firmelor implicate.

Pe toată durata procesului, fostul șef al ANAF și-a susținut vinovăția, spunând că acest dosar „a fost doar o joacă” a procurorului DIICOT Brașov Marian Drilea, cel care l-a trimis în judecată.

El l-a acuzat de abuz de autoritate pe procurorul Drilea și a făcut o plângere la CSM împotriva acestuia.

„Cunoașteți cu toții conflictul meu de notorietate cu Victor Ponta și ați văzut că datele sunt publice pe site-urile de specialitate. O să vedeți că din 2007 pană în 2011 acest procuror a participaț în calitate de copilot la curse din campionatele de raliuri. Poate încearcă să dobândească notorietate”, afirma Blejnar la termenul din 10 octombrie.

Sorin Blejnar mai spunea că procurorul ar fi încercat în 2009, când el era șef al ANAF, să obțină un post de director adjunct la Vama Brașov.

„Nu l-am acceptat pentru că era cercetat penal, dar eu am încredere că instanțele sunt corecte, ceea ce nu cred despre acest procuror de caz. Cred că procurorii din România sunt cinstiți, dar mai sunt și excepții”, adăuga Blejnar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Nouă eliminare la Survivor All Stars. Echipa Faimoșilor rămâne din nou fără un membru
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Părinții Andreei Morega au clacat la înmormântarea singurului lor copil. Cei doi abia s-au putut...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
A fost găsită prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii