DOSARUL RETROCEDĂRILOR. Tudor Chiuariu către fostul prefect de Bacău: „Unii care se mai opun pot fi schimbați din funcție”

DOSARUL RETROCEDĂRILOR. Tudor Chiuariu către fostul prefect de Bacău: Unii care se mai opun pot fi schimbați din funcție
Publicat: 23/01/2015, 15:39
Actualizat: 23/01/2015, 16:54

Informația apare în rechizitoriul dosarului retrocedării ilegale de păduri, prin care au fost trimiși în judecată, printre alții, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Tudor Chiuariu, Gheorghe Paltin Sturdza și alte persoane.

Astfel, Chiuariu ar fi sugerat schimbări din funcție în cazul în care Paltin Sturdza nu va fi împroprietărit. „În schimbul banilor promiși cu titlu de onorariu, prestația esențială a lui Chiuariu Tudor Alexandru era exercitarea influenței asupra factorilor decizionali”, se mai arată în documentul citat.

La aceeași concluzie, notează anchetatorii, duce întâlnirea avută de Tudor Chiuariu cu prefectul de Bacău, Claudiu Octavian Șerban, fost membru PNL, demis în mai 2014. Șerban ar fi fost contactat, la începutul lui 2013, de către Chiuariu, care i-a solicitat o întâlnire privată.

„Deși prefectul a sugerat o întâlnire într-un cadru mai oficial, Chiuariu Tudor Alexandru a insistat să se întâlnească la o cafenea din Bacău, ocazie cu care avocatul senator i-a prezentat prefectului un contract de asistență juridică cu Paltin Gheorghe Sturdza, solicitându-i să urgenteze punerea în executare a deciziei 231/2012 a Tribunalului Covasna……iar inculpatul Tudor Chiuariu Alexandru i-a sugerat lui Șerban că «unii care se mai opun și întârzie lucrurile mai pot fi schimbați din funcție»”, se menționează în rechizitoriu.

Fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu și alte 13 persoane au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție, în dosarul retrocedării ilegale de păduri.

În acest dosar vor fi judecați și Gheorghe Paltin Sturdza, beneficiarul a peste 43.000 de hectare de pădure din județul Bacău, judecătorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, șeful Romsilva, Adam Crăciunescu, judecătoarea Anca Roxana Adam de la Tribunalul Brașov, soția lui Ioan Adam, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Jănică Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătășel, Rodica Gabriela Zaharia și Iulian Durlan.

Părți civile în dosar sunt statul român, prin Ministerul Finanțelor, și persoana fizică Alina Suciu.

Instanța supremă nu a stabilit încă primul termen. Dosarul este în cameră preliminară, urmând să se stabilească termen, pentru verificarea măsurilor preventive.

Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Gheorghe Paltin Sturdza, Lorand Andras Ordog, Dan Costin Bengescu și Iosif Kadas sunt arestați preventiv, iar Andrei Hrebenciuc, Sorin Ion Iacob și Jănică Poenaru, în arest la domiciliu.

Potrivit anchetatorilor, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza și Dan Costin Bengescu sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional prin care urmăreau să obțină venituri prin cumpărare de influență sau folosirea funcțiilor. Dosarul vizează retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în județul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obținerea ilegală a unor sume mari de bani. Grupul infracțional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde proveniența banilor. Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Sturdza a reușit să intre în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.

Din 10 ianuarie este cercetat în dosar și senatorul Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiției, în cazul căruia procurorii DNA Brașov au luat măsura controlui judiciar, până în 8 februarie, pentru trafic de influență și spălare de bani. Inițial, procurorii i-au adus la cunoștință că este acuzat că ar fi stabilit să primească 2,5 milioane de euro, pentru intervenții privind retrocedarea în cazul lui Gheorghe Paltin Sturdza, banii fiind disimulați prin încheierea unui contract de asistență juridică. Chiuariu ar fi discutat să intervină la funcționari de la Comisia Județeană de aplicare a legilor fondului funciar din Prefectura Bacău, RNP Romsilva – Direcția Silvică Bacău și Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Bacău, „cu scopul de a-i determina pe aceștia fie să urgenteze, fie să-și îndeplinească în mod defectuos (ex. să nu exercite acțiuni în justiție) atribuțiile de serviciu privind punerea în executare a unei decizii a Tribunalului Covasna”.

În 15 ianuarie, procurorii au extins urmărirea penală în cazul lui Tudor Chiurariu, acuzându-l că i-a cerut 3 milioane de euro lui Gheorghe Paltin Sturdza, pentru a obține pentru acesta din urmă, prin traficarea influenței asupra unor funcționari din județul Bacău, un teren de aproximativ 6.000 de hectare de pădure.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cât de sănătos este, de fapt, pateul vegetal! Ce aditivi conține și cât de periculos...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
PRODUSELE INTERZISE definitiv. Ordinul final a fost dat chiar astăzi, 23 APRILIE
S-a schimbat legea pentru acești români. Cine stă la altă adresă riscă amenzi
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu