Dosarul sechestrării hoților care i-au furat mașina patronului Stelei: Recuperarea autovehiculului – justiție privată, instrumentată de Gigi Becali

Dosarul sechestrării hoților care i-au furat mașina patronului Stelei: Recuperarea autovehiculului - justiție privată, instrumentată de Gigi Becali
Publicat: 18/11/2013, 19:23
Actualizat: 04/02/2019, 17:57

Recuperarea mașinii care i-a fost furată s-a transformat într-o justiție privată, instrumentată de Gigi Becali, susțin judecătorii instanței supreme în motivarea deciziei de condamnare a omului de afaceri la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru sechestrarea hoților.

Potrivit motivării judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), Becali și angajații săi, implicați în acest dosar, au acționat în „mod coordonat”, pentru a recupera autoturismul furat.

„Instanța nu poate face abstracție de împrejurarea că toată activitatea de recuperare a bunului s-a transformat într-o justiție privată, instrumentată de inculpatul Becali George, paralelă celei instituite prin Constituție și legi organice, dând astfel impresia că orice persoană se poate erija în rolul de judecător, organele statului fiind astfel considerate ca ineficiente”, comform documentului citat.

Totodată, judecătorii au ținut cont și de faptul că victimele din acest dosar au fost duse la barul din localitatea Pipera, unde au fost lipsite de libertate aproximativ două ore și „obligate să dea declarații, la solicitarea și după dictarea inculpatului Becali George”.

„Faptul că, în bar, cele trei părți vătămate au fost tratate ‘regește’ de inculpatul Becali George, respectiv cu cafea, băuturi, iar în final au primit și bani de taxi, nu este de natură să înlăture concluzia lipsirii lor de liberate în mod ilegal, întrucât aceste tratații au fost făcute în vederea preconstituirii de probe care să le asigure impunitatea, dar și pentru a avea un control asupra libertății lor de acțiune și exprimare, chiar și după momentul în care părțile vătămate urmau să fie lăsate libere”, se menționează în motivarea magistraților.

Gigi Becali a fost condamnat, în 11 februarie, definitiv, de completul de cinci judecători al instanței supreme la trei ani de închisoare cu suspendare pentru sechestrarea celor care i-au furat limuzina, pedepse similare fiind dispuse și în cazul gărzilor sale de corp.

Astfel, Ștefan Dediu, Cătălin Otto Zmărăndescu, Mihai Mila, Nicolae Dumitrașcu și Marcel Popa au fost condamnați tot la trei ani de închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de opt ani.

Polițistul Romulus Dumitrescu a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare, pentru trei fapte de complicitate la lipsire de libertate în mod ilegal, pedeapsa fiind suspendată.

Potrivit procurorului, modalitatea prin care s-au comis faptele sunt de natura unui „comando urban”, în sensul că s-au folosit arme de foc, au existat urmăriri și accidentări în trafic, răpiri și violență. Procurorul a mai arătat că dacă persoanele din acest dosar ar fi achitate, s-ar crea impresia că orice persoană care își permite bodyguarzi își permite și să depășească limitele legale în a-și face dreptate.

Gigi Becali a fost trimis în judecată în octombrie 2009, alături de Ștefan Dediu, Cătălin Otto Zmărăndescu, Mihai Mila, Niculae Dumitrașcu, Marcel Popa și de polițistul Romulus Dumitrescu, pentru lipsire de libertate în mod ilegal.

Potrivit procurorilor Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție, în noaptea de 26 spre 27 ianuarie 2009, Gigi Becali le-ar fi cerut gărzilor sale să-i găsească pe cei care i-au luat autoturismul, să-i ducă la sediul PNG (unde funcționa și un bar), unde hoții au fost puși să dea declarații scrise, în care consemnau că ei sunt cei care au furat Mercedesul omului de afaceri și că nu vor reclama Poliției faptul că au fost urmăriți cu mașinile, urcați cu forța în vehicule și duși în Pipera. Unul dintre hoți a fost împușcat, glonțul de cauciuc fiind scos din piciorul victimei (Nicolae Tinel) la barul din Pipera.

În 19 octombrie 2011, Gigi Becali a fost achitat de către un complet de trei judecători al ICCJ. Judecătorii instanței supreme arătau, în motivarea deciziei din 19 octombrie 2011, că părțile vătămate nu au avut de suferit în urma furtului limuzinei lui Becali, ci, mai mult, au fost tratate cu băuturi la barul din Pipera, iar acestora nu li s-a interzis nicio clipă să plece. Magistrații remarcau totodată că niciuna dintre părți nu a cerut expres să fie lăsată să plece.

Decizia instanței a fost contestată de Parchet și de unii dintre inculpații din dosar, iar dosarul a ajuns la completul de cinci judecători de la aceeași instanță, care a dat o decizie definitivă în dosar pe 11 februarie 2013.

Finanțatorul Stelei se află la închisoare din 20 mai, după ce a fost condamnat definitiv de instanța supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării.

Tot instanța supremă a decis, în 4 iunie, să-l condamne pe Gigi Becali la trei ani de închisoare, în dosarul „Valiza”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA