Două avioane mici S-AU CIOCNIT ÎN ZBOR la Frătăuții Vechi, Suceava. Vezi MOMENTUL TRAGEDIEI

Publicat: 04/08/2018, 17:55
Actualizat: 25/03/2019, 19:27

Iată momentul tragediei, surprins de un amator.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului de Neurochirurgie „Nicolae Oblu” din Iași, dr.Florin Grămadă, pilotul rănit a ajuns cu elicopterul SMURD la unitatea medicală.

„Pacientul a fost adus la noi și este în grija spitalului. Este în stare foarte gravă. Echipa din cadrul spitalului face tot posibilul pentru a-i ameliora situația”, a declarat sâmbătă, corespondentului Mediafax, dr.Florin Grămadă.

Pentru că starea pacientului este critică, având răni grave la cap și la nivel toracic, medicii îl supun pe pilotul Sorin Bochiș la mai multe investigații, iar deocamdată nu știe dacă va fi operat.

Imagini de la locul accidentului.

Unul dintre piloții implicați în accidentul aerian din Frătăuții Vechi, Suceava, a murit. Pentru celălalt a fost solicitat un elicopter SMURD care să îl ducă la spital.

Accident aviatic Frătăuții Vechi, Suceava

„Pilotul inconștient a fost declarat decedat. Celălalt pilot a fost extras din avion și stabilizat de către echipajele medicale. S-a solicitat elicopterul SMURD, în vederea transportării pilotului la UPU Iași”, a transmis Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Accident aviatic Frătăuții Vechi, Suceava

Accidentul a avut loc în apropierea aerodromului de la Frătăuții Vechi, iar cele două avioane de mici dimensiuni S-AU CIOCNIT ÎN AER, prăbușindu-se în afara pistei. Nu au fost puse în pericol alte persoane, accidentul având loc în timpul unui zbor de antrenament.

Accident aviatic Frătăuții Vechi, Suceava

„Cei doi piloți de la manșă au rămas încarcerați, iar unul dintre ei este inconștient. Nu au fost înregistrate alte victime”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, Alin Găleată.

La fața locului, au acționat o autospecială de stingere și descarcerare, un echipaj de prim ajutor SMURD și un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță.

Pilotul rănit grav în accidentul aviatic din Suceava are 53 de ani și este din Timișoara. Sorin Bochiș, fiu de aviator, are peste 10.000 de ore de zbor, a zburat pe avioane supersonice și a locuit câțiva ani în America, de unde s-a întors după atentatele de la World Trade Center.

El lucrează ca pilot în cadrul unei mari companii aeriene și este pilot de acrobații în cadrul Clubului de Aviație Cioca din Timișoara.

Sorin Bochiș a zburat încă din primii ani de viață, tatăl său fiind aviator. A a luat primele lecții de zbor în anul 1981, la vârsta de 14 ani, iar la 22 de ani a absolvit Institutul de Aviație „Aurel Vlaicu” de la Boboca. Apoi a lucrat ca pilot în Regimentul 93 aviație de vânătoare din Timișoara, unde a zburat pe avioane supersonice de luptă.

Bochiș a locuit câțiva ani în America, unde a zburat pe avioane civile, dar s-a întors în România după atentatele teroriste de la World Trade Center, din septembrie 2001.

Sorin Bochiș este rănit grav, fiind preluat de un elicopter SMURD pentru a fi dus la un spital din Iași.

Și pilotul celuilalt avion, care a murit în accident, avea experiență mare. Cornel Marinescu urma să împlinească în toamnă 61 de ani, fiind originar din Snagov, județul Ilfov. A urmat Școala Militară de Ofițeri de Aviație „Aurel Vlaicu” și s-a pregătit și perfecționat la Aeroclubul României.

Pilotul a postat, în mai multe rânduri, fotografii pe contul său de Facebook, cu avioane, din locurile în care zbura, dar și cu pietre funerare, în amintirea foștilor săi colegi care decedaseră.

Accident aviatic la Frătăuții Vechi, Suceava

Poliția a deschis o anchetă pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă, cercetările urmând să fie continuate de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava. Autoritățile aeronautice vor efectua expertize.

Comitetul de organizare al spectacolului „Suceava Air Show 2018” a decis, în unanimitate, anularea mitingului aviatic. În schimb, va fi organizată o expoziție și se va ține un moment de reculegere pentru Cornel Marinescu, a anunțat vicepreședintele CJ Suceava, Gheorghe Niță.

„S-a anulat, va fi o expoziție cu aeronavele la sol, va fi un moment de reculegere pentru ziua de doliu, așa am stabilit cu toții și am întrebat și șefii piloților care sunt veniți de la Aeroclub. Am fost de comun acord, în unanimitate, să renunțăm la acest miting pentru că s-ar putea să mai fie și alte minuni în cazul în care un pilot mai tânăr, mai neexperimentat sau poate experimentat, să se gândească la ce a fost azi dimineață la Frătăuți. Va fi doar o expoziție la sol a aeronavelor care sunt la aeroport”, a spus Gheorghe Niță.

Potrivit acestuia, pe fiecare avion va fi pus portretul celui care a murit, cu însemne de doliuși se va ține un moment de reculegere.

Foto/video: ISU Suceava

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase