Două judecătoare condamnate la câte opt ani de închisoare

Două judecătoare condamnate la câte opt ani de închisoare
Publicat: 16/06/2016, 17:43
Actualizat: 26/03/2019, 10:05

Magistrații Curții de Apel București au decis ca Viorica Dinu să execute pedeapsa cea mai grea, de 8 ani închisoare, din care se reduce un an și trei luni, perioadă în care inculpata s-a aflat în arest preventiv și ulterior arest la domiciliu.

În același dosar, judecătoarea Antonela Cristea (fostă Costache) a fost condamnată la 8 ani de închisoare din care se scade o perioadă de un an și trei luni cât s-a aflat în arest preventiv și arest la domiciliu.

Totodată, instanța a mai stabilit că Marian Staicu, fratele lui Dinel Staicu, să execute pedeapsa cea mai grea, de șase ani de închisoare. Decizia instanței nu este una definitivă și poate fi atacată cu recurs.

Viorica Dinu și Antonela Costache au fost trimise în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), împreună cu alte 21 de persoane, în 5 iulie 2013. Antonela Anemary Costache, judecător la Tribunalul București – Secția penală, a fost trimisă în judecată pentru constituire a unui grup infracțional organizat, luare de mită, trafic de influență, complicitate la infracțiunea de trafic de influență și alte trei infracțiuni informatice.

Viorica Dinu, care și-a dat demisia din funcția de judecător la Secția penală a Tribunalului București, după ce a fost începută urmărirea penală în cazul ei, a fost judecată pentru constituire a unui grup infracțional organizat, cinci infracțiuni de trafic de influență, dintre care una în formă continuată și trei infracțiuni de luare de mită.

În același dosar au mai fost trimiși în judecată Marian Staicu, fratele lui Dinel Staicu (care a purtat numele Nuțu în perioada 8 martie 2011 – 09 aprilie 2013), avocatul Costel Daniel Petre, din Baroul București, soția acestuia, Daniela Petre, avocata lui Dinel Staicu, Ileana Alina Răducanu, și soțul acesteia, Bogdan Marian Bobocel.

Alături de aceștia sunt judecați Sorin Vasilescu și Iulia Neamțu, grefieri la Tribunalul București, Angela Cîrlan, Leon Marius Neagu, Marian Vasile Tudor, Marian Catrin, Carmen Ionela Dăncuță, Nicolae Petrișor, fost Duduianu, zis „Cristofor”, Ștefan Mincă, zis „Rosovelt”, Laurențiu George Dinu, zis „Gore”, Cornel Lucian Enculescu, Tony Viorel Iaparnicu, Dragoș Pandele și Silviu Constantin Amza, Bogdan Petrică Bagoli și Dragoș Dumitrescu.

Procurorii au arătat, în actul de sesizarea a instanței, că Viorica Dinu și Antonela Costache se foloseau de calitatea de magistrat pentru a promite pronunțarea unor hotărâri judecătorești „dorite de mituitorii sau cumpărătorii de influență”, în cazurile în care erau învestite să judece respectivele cauze penale. Marian Staicu este acuzat că, în perioada august 2012 – februarie 2013, prin încercări repetate de corupere a magistraților, a urmărit să obțină la Tribunalul București o soluție definitivă de punere în libertate a fratelui său, Dinel Staicu, judecat în stare de arest preventiv pentru infracțiuni asimilate corupției.

La 14 ianuarie 2013, dosarul a fost repartizat la Secția II-a penală a Tribunalului București, la completul din care făceau parte judecătoarele Dinu și Costache. Procurorii susțin că repartizarea a fost efectuată fraudulos de magistratul Antonela Costache, pe atunci președinte al Secției Secției a II-a penale, care a introdus și a modificat în sistemul ECRIS date informatice (complexitate și parametri de timp), „fără drept (cu depășirea limitelor autorizării), astfel încât caracterul aleatoriu al distribuirii a fost eludat, iar dosarul a fost repartizat la singurul complet care devenea în acest fel eligibil”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Programul „Străzi deschise” weekendul 27 și 28 aprilie: Ce facem pe Calea Victoriei?