Dr. Anthony Pfaff: Platformele de inteligență artificială pot reprezenta provocări la adresa legilor războiului deoarece nu sunt responsabile pentru acțiunile lor

Redactor:
Mircea Olteanu
România este un membru cheie al NATO și poate ajuta alianța transatlantica să găsească un răspuns integrat la agresiuni, inclusiv la cele din spațiul informațional, afirmă Dr. Anthony Pfaff, profesor la Colegiul de Război al U.S. Army, într-un interviu acordat MEDIAFAX și Monitorului Apărării.

Profesorul american a vorbit, într-un amplu interviu pentru MEDIAFAX și Monitorul Apărării și Securității (MAS), despre provocările cu care se confruntă Alianța Nord-Atlantică, punând accentul pe necesitatea de a găsi o soluție pentru contracararea dezinformărilor și agresiunilor în spațiul informațional.

Un alt subiect major abordat de profesorul american a fost cel al utilizării inteligenței artificiale (IA) în domeniul militar, menționând inclusiv riscurile și provocările generate de folosirea acestor sisteme militare autonome. „Una dintre acestea este că platformele de inteligență artificială pot reprezenta provocări la adresa legilor războiului și normelor asociate cu războiul, deoarece nu sunt responsabile pentru acțiunile lor, încălcările comise de aceasta ar putea rămâne nesancționate deoarece sunt mașini, deși acestea iau, de fapt, decizii de viața și de moarte”, a declarat dr. Phaff.Redăm integral interviul acordat de profesorul Anthony Pfaff:

MEDIAFAX: Cum vedeți viitorul relației transatlantice în contextul schimbărilor în dinamica securității, inclusiv amenințări cibernetice, ascensiunea populismului, acțiuni tot mai agresive ale Rusiei?

Dr. Anthony Pfaff: Cred că viitorul relației va fi unul solid și va rezista în timp. Problema pentru alianță va fi cum să funcționeze în condiții de competiție constantă, care poate lua destul de rapid forma unui conflict armat. Mai mult, având în vedere că toate acestea se întâmplă în diferite câmpuri de activitate, cum ar fi aerian, terestru, în spațiu cibernetic, în lumea virtuală, precum și în lumea reală, trebuie să facem o treabă mai bună în a găsi cu un răspuns integrat la orice fel de agresiune, pentru că agresiunea nu este doar doar fizică, ci poate fi și informațională. Iar depășirea acestei provocări va necesita cel puțin trei lucruri, în primul rând, abilitatea de a lucra în spațiul narativ și de a fi capabil să contracarezi materialele narative false pe măsură ce apar, poate chiar să acționăm înainte lor și cât mai rapid. Va trebui să analizăm moduri, trebuie să înțelegem mai bine modul în care funcționează domeniile virtual, cibernetic, informațional etc, astfel încât să le putem restricționa, putem restrânge capacitatea oricui de a promova dezinformări și, în final, cred că va trebui să înțelegem că acestea nu sunt doar probleme militare, ci la fel de bine și politice și publice. Așa că este nevoie de programe educaționale care să ajute oamenii să înțeleagă cum să consume informația pe care o primesc, astfel încât guvernele, în special alianța, să rămână destul de libere în ceea ce privește acțiunile politice.

MEDIAFAX: Aș dori, de asemenea, să vă întreb despre implicarea Rusiei sau a altor actori în domeniul mass-media, investițiile în mass-media și modul în care aceștia manipulează mass-media?

Dr. Anthony Pfaff: Nu sunt chiar un expert în acest domeniu, tind să mă concentrez mai mult asupra modului în care influențează deciziile politice și opțiunile militare. Desigur, folosesc o serie de platforme, cele identificabile publicului, cum ar fi RT (Russia Today, n.red.) și altele; mai sunt „trolii” pe internet, utilizați pe platformele de socializare. Deci, ori de câte ori există o platformă pentru diseminarea informației există o capacitate corespunzătoare de a o exploata.

MEDIAFAX: În contextul evoluțiilor din domeniul securității în regiunea Mării Negre, cât de importantă este România pentru NATO și SUA?

Dr. Anthony Pfaff: Bineînțeles, extrem de importantă, este flancul nostru de sud-est, așa că, aș spune că România este un membru cheie al alianței, și cred că este bine poziționată, lucru evidențiat de această conferință, pentru a ajuta la începerea soluționării problemelor despre care am vorbit mai înainte, care schimbă caracterul conflictelor. Și cred că România face pași importanți, va contribui la dezvoltarea alianței sau la consolidarea alianței în această privință.

MEDIAFAX: Aș dori să vă întreb despre folosirea inteligenței artificiale (IA) în plan militar și războiul cibernetic. Cum protejăm IA de inamici ? Cum vor schimba caracterul războiului armele autonome controlate de IA?

Dr. Anthony Pfaff: Mă ocup de inteligența artificială și cred că există câteva preocupări în acest sens. Una dintre acestea este că platformele de inteligență artificială pot reprezenta provocări la adresa legilor războiului și normelor asociate cu războiul, deoarece nu sunt responsabile pentru acțiunile lor, încălcările comise de aceasta ar putea rămâne nesancționate deoarece sunt mașini, deși acestea iau, de fapt, decizii de viața și de moarte.

Luând decizii de viață și de moarte, care afectează oameni, desigur că suntem neliniștiți în legătură cu asta. Deci, răspunsul este că, pentru a răspunde mai direct la întrebare., un răspuns este să avem o convenție prin care să le interzicem. Problema este că nu toată lumea va semna convenția respectivă. Pentru a răspunde acelor adversari care au această capacitate, probabil că nu va funcționa acest lucru, dar poate ceea ce ar trebui să facem este să avem convenții internaționale la care toate părțile care dezvoltă această tehnologie să vină să discute norme asociate utilizării ei. Cred că ar fi un pas politic major și bun de luat.

Acum, în ceea ce privește protejarea de inamici, nu știu cum putem face asta, informațiile sunt acolo, o mare parte din această tehnologie are dublă utilizare, deci este dezvoltată în centre civile care nu au prea multe măsuri în domeniul securității, așa că este ușor de găsit și obținut. De asemenea, este folosită în aplicații comerciale, așa că este ușor de găsit și obținut. Deci nu cred că aceasta este o tehnologie pe care să o putem restricționa în viitor. S-ar putea să îi controlăm utilizarea, dar nu o vom putea opri. Trebuie să clarificăm despre ceea ce vorbim. Deci, avem inteligență artificială, partea cibernetică se referă doar la aspectele legate de rețea, care, după cum se cunoaște, au baza lor inteligența artificială, precum și inteligență umană. Deci, partea cibernetică este doar acea rețea și ceea ce face rețeaua asta ne face vulnerabili, pentru că alți oameni pot obține acces la acea rețea, în mod nedorit. Deci, există o amenințare privind rețeaua? Da, aceasta reprezintă o vulnerabilitate pe care trebuie să o abordăm și asta este, de asemenea, foarte dificil având în vedere cât este de extinsă rețeaua.

Dr. Anthony Pfaff a participat marți la conferința MAS: „Punți de securitate transatlantică pe fondul discrepanțelor dintre marile strategii de securitate-Viziunea României”.

Anthony Pfaff este, în prezent, profesor și cercetător pentru profesia militară și etică la Institutul de Studii Strategice (SSI), US Army War College, Carlisle, PA. Colonel în retragere și ofițer al zonei de externe (FAO) pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord, Dr. Pfaff a lucrat recent ca director pentru Irak în cadrul personalului Consiliului de Securitate Națională. Ultimul său post activ a fost de consilier militar superior al Departamentului de Stat în perioada 2013-2016, unde a servit în cadrul personalului de planificare a politicilor, oferind consultanță pe afaceri cibernetice, militare regionale, regiunea Golfului Arab, Iran și reforma asistenței sectorului de securitate.

 

Inchide