Drama româncelor operate de cancer la sân. Un singur spital a primit bani pentru reconstrucții mamare, dar nu face intervenții chirurgicale

Drama româncelor operate de cancer la sân. Un singur spital a primit bani pentru reconstrucții mamare, dar nu face intervenții chirurgicale
Publicat: 21/08/2014, 19:52
Actualizat: 18/05/2015, 22:43

Clinica de Chirurgie Plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași este singura din județ unde se pot face intervenții de reconstrucție mamară.

În luna mai, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Iași a alocat 145.000 de lei pentru programul de reconstrucții mamare de la Spitalul „Sfântul Spiridon”, însă reprezentanții unității sanitare spun că deocamdată nu pot achiziționa materialele necesare pentru astfel de intervenții, întrucât există puține paciente care solicită acest lucru.

Până în prezent, pe lista de evaluare întocmită de spital pentru astfel de intervenții s-au înscris zece paciente, iar în condițiile în care evaluarea acestora nu s-a încheiat nu poate fi demarată licitația de cumpărare a materialelor necesare.

„Există deschisă o listă pentru pacientele interesante, doar cele care au recomandare de la medicul specializat, de la oncolog, și care au trecut anterior și pe la un chirurg plastician pentru un consult care să ofere la rândul său o recomandare. Însă noi nu putem să demarăm procedura de achiziție, fiindcă nu putem cumpăra proteze fără ca pacientele să fie consultate și înregistrate pe listă cu o anumită proteză”, a declarat, joi, pentru corespondentul MEDIAFAX, Ioan Bîrliba, managerul Spitalului „Sfântul Spiridon”.

În aceste condiții, la mai mult de trei luni de la primirea fondurilor, spitalul nu a început licitația pentru a cumpăra cele două tipuri de materiale sanitare necesare, respectiv exapandere tisulare și implanturi.

Conform estimărilor spitalului, costul unei intervenții chirurgicale de reconstrucție mamară este de 3.150 de lei pentru o pacientă, iar cu fondurile primite de la CJAS Iași, într-o lună, se pot face nouă astfel de operații.

Pe de altă parte, reprezentanții Institutului Regional de Oncologie (IRO) din Iași spun că au realizat cinci intervenții de reconstrucție mamară din fonduri proprii și că au o listă de așteptare de 15 paciente, adăugând că, deși și ei au fost incluși în program de către CNAS, încă nu au primit finanțare în acest sens.

„În prima HG pentru finanțarea programului nu am fost incluși, însă ulterior, în iulie, am fost prinși în program, dar bugetul nu a fost alocat. Am luat legătura cu CJAS, ni s-a spus că banii alocați inițial au fost pentru Clinica de la Spitalul «Sf. Spiridon» și că vom primi și noi finanțarea, dar încă nu am primit nimic”, a declarat, joi, pentru corespondentul MEDIAFAX, Mirela Grosu, manager al IRO.

Ea a precizat că trei dintre cele cinci intervenții de reconstrucție mamară au fost făcute cu implant, iar celelalte două cu țesut propriu. Prima operație a costat 1.578 de lei și a avut loc în februarie.

Pe lista de așteptare de la Institutul Regional de Oncologie se află 15 paciente care au fost deja evaluate, iar în evidența unității medicale sunt 2.144 de femei care au fost diagnosticate cu cancer mamar, iar dintre acestea 170 au suferit operații de masectomie în 2013.

Conducerea Institutului Regional de Oncologie speră ca până la sfârșitul lunii să primească finanțare de la CNAS pentru a putea realiza mai multe astfel de operații.

Cătălin Hopulele, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Efectul postului intermitent asupra metabolismului. Rezultatele testelor pe voluntari
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”