DSP Arad: Nu avem timp de pierdut în cazul Maternității, expertizată cu risc seismic de gradul 4

Publicat: 01/03/2016, 16:00
Actualizat: 20/11/2016, 18:22

Directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Arad, Constantin Cătană, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX, că solicită găsirea unor soluții rapide pentru a evita disfuncționalitățile în asigurarea asistenței medicale, în condițiile în care multe imobile din structura Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad sunt retrocedate și nu mai îndeplinesc condițiile de autorizare, iar în cazul Secției Obstretică-Ginecologie așteptă soluții concrete.

Consiliul Județean Arad, care administrează Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, nu a depus încă la DSP proiectul privind transferarea Maternității într-o clădire care fusese proiectată pentru Secția TBC.

„În prezent, Consiliul Județean Arad discută cu firmele de proiectare pentru a reuși să obțină rapid un proiect fezabil. Rugămintea noastră și doleanțele noastre sunt ca acest lucru să se facă foarte rapid, pentru că nu mai este timp de pierdut și nu mai putem face experimente și aștepta trecerea unor campanii electorale, fiindcă cetățenii Aradului merită un act medical de calitate”, a spus Cătană.

Conducerea Consiliului Județean Arad, care administrează Secția de Neonatologie ce aparține de Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, a atras atenția asupra faptului că Maternitatea trebuie mutată, deoarece riscă să se prăbușească în orice moment, nu are autorizație de funcționare de la pompieri, iar din mai nu va mai avea nici ascensor, pentru că actualul sistem nu va mai fi autorizat.

Potrivit președintelui interimar al Consiliului Județean Arad, Adrian Țolea, imobilele în care funcționează secțiile de Obstretică-Ginecologie și Neonatologie sunt într-o stare precară. În plus, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Arad a constatat, în februarie, că nu sunt asigurate condițiile de acces și circulația autospecialelor pentru intervenție.

„În luna mai a acestui an expită autorizația ISCIR pentru ascensor, nu se va mai primi o altă autorizație. Două dintre cele trei clădiri sunt revendicate, din toamnă urmând să se plătească chirie. Una din cele două clădiri retrocedate este expertizată cu risc seismic de gradul patru. La etajul I, la vestiare, personalul medical nu are curaj să umble prin mijlocul încăperii pentru că trepidează. Accesul pe anumite porțiuni ale balcoanelor, coridoare exterioare, este interzis de specialiști, deși accesul în anumite saloane se poate face doar prin aceste balcoane, catalogate cu risc de prăbușire. În luna mai expiră avizul de funcționare emis de Direcția de Sănătate Publică”, declara Țolea.

Acesta a făcut referire și la un incident care a avut loc în 29 ianuarie, când o bucată mare de tencuială a căzut într-o zonă în care trec pacienți și medici, iar în acel moment autoritățile arădene au decis că Maternitatea trebuie mutată.

Varianta autorităților este transferarea Maternității într-o clădire nouă destinată Secției TBC, care nu fost încă inaugurată.

„Este o soluție necesară, din cauza condițiilor existente la Maternitate, actualul sediu fiind impropriu pentru desfășurarea activității medicale de obstretică și ginecologie. Avem două variante: sau mutăm Maternitatea sau o închidem. Dacă o închidem, ar fi o premieră negativă în România. Iar dacă o mutăm, singura variantă viabilă este noua clădire din cartierul Grădiște, neutilizată în acest moment, care inițial a fost destinată pentru secția TBC”, a afirmat Adrian Țolea.

Potrivit acestuia, și situația secției TBC a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad – care are ca sediu o clădire retrocedată pentru care se plătește o chirie lunară de 3.000 euro – este grea, însă la Maternitate situația este critică.

„Suntem îngrijorați de această situație. Nu vrem să se întâmple o tragedie, așa cum s-a întâmplat acum câțiva ani la Maternitatea Giulești sau să ne confruntăm cu o situație similară celei de acum, de la Maternitatea Pitești”, a mai spus Adrian Țolea.

La rândul său, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, Mirandolina Prișcă, a declarat că la Maternitate au existat perioade în care au căzut părți din tavan în saloane. „Oricând se puteau întâmpla accidente grave care să se lase chiar cu decesul personalului sau al pacienților. S-a constituit o comisie din care au făcut parte și reprezentanți ai Autorității în Construcții, care ne-au spus că pericolul este permanent, deci în orice clipă se poate întâmpla orice”, a spus Prișcă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Decizie pentru femeile din România. Se dă legea care va deveni obligatorie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ziua în care Rusia l-a regăsit pe Ţareviciul Alexei, ucis de bolşevici la 14 ani