DSVSA Suceava: Laptele și produsele din lapte din județ sunt conforme, potrivit analizelor

DSVSA Suceava: Laptele și produsele din lapte din județ sunt conforme, potrivit analizelor
DSVSA Suceava a anunțat, luni, că toate cele 85 de probe colectate în județ din ferme, centre de colectare a laptelui, unități de procesare, automate de lapte sunt corespunzatoare, ceea ce înseamnă că furajele sunt conforme, iar laptele și produsele sunt sigure pentru consumul uman.
Publicat: 18/03/2013, 16:53
Actualizat: 25/06/2013, 14:46

Directorul DSVSA Suceava, Octavian Ilisoi, a declarat corespondentului MEDIAFAX că a dispus, săptămâna trecută, constituirea unei echipe formate din medici veterinari oficiali din cadrul Biroului Siguranța Alimentelor de Origine Animală, care să facă verificări oficiale cu privire la modul în care operatorii alimentari din sectorul laptelui implementează prevederile Regulamentului (CE) nr. 1881/2006 de stabilire a nivelurilor maxime pentru anumiți contaminanți din produsele alimentare, cu referire în special la aflatoxina M1 din lapte crud și lapte pasteurizat, destinat procesării ulterioare, în vedererea obținerii de produse lactate.

El a spus că echipa a făcut controale tematice în domeniile producției, colectării, procesării și comercializării laptelui crud prin intermediul automatelor și au fost prelevate probe de lapte crud, din fermele de vaci de lapte, centrele de colectare și automatelor pentru vânzarea directă a laptelui crud către consumatorul final, precum și probe de lapte pasteurizat, destinat procesării ulterioare, în vedererea obținerii de produse lactate de la unitățile de procesare a laptelui autorizate sanitar veterinar.

Ilisoi a spus că s-au recoltat 85 probe de lapte din 62 de ferme de vaci care livrează lapte la procesare, din 14 centre de colectare a laptelui, de la opt unități de procesare de lapte și de la un automat de vânzare de lapte, care au fost analizate în laboratorul sanitar-veterinar județean zonal Iași.

El a precizat că s-au făcut controale în ferme privind condițiile de igienă a adăposturilor, igiena mulsului, precum și verificarea calității furajelor folosite în hrana animalelor.

„Rezultatele pentru toate probele recoltate și analizate sunt corespunzatoare, ceea ce arată că furajele destinate hrănirii animalelor, laptele materie primă utilizat în procesare, precum și produsele din lapte care sunt puse în consum sunt conforme cu legislația în vigoare și sigure pentru consum uman”, a spus Ilisoi.

El a subliniat că județul Suceava are cel mai mare număr de ferme de vaci de lapte din județ și procesează, zilnic, în perioada de iarnă 250.000 de litri de lapte și 500.000 de litri de lapte în perioada primăvară-vară.

Ancheta vizând industria laptelui a început după ce s-au descoperit niveluri ridicate de aflatoxină în produsul crud la o fermă, în 4 martie.

ANSVSA anunța, în 7 martie, că a oprit de la livrare laptele crud produs de ferma respectivă, dispunându-se verificări în toată țara, de la producători, la unități de procesare a laptelui.

Lunea trecută, ANSVSA anunța că probele de lapte de la trei ferme și două unități de prelucrare prezintă suspiciunea depășirii limitelor admise pentru aflatoxină, în urma efectuării analizelor în cadrul laboratoarelor din rețeaua sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor.

Miercurea trecută, vicepreședintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, afirma că laptele de la alte două centre de colectare ar conține aflatoxină peste limitele admise, însă produsul nu a ajuns în comerț, în total existând suspiciuni privind laptele din șapte unități.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Podul prăbușit din Baltimore: 2 victime, recuperate din apă