Dumitru Dragomir, cercetat în libertate: ”I am very strong”. Corbu și Arhire, arestați preventiv

Dumitru Dragomir, cercetat în libertate: ''I am very strong''. Corbu și Arhire, arestați preventiv
Publicat: 08/04/2014, 07:32

Dragomir, Corbu și Arhire au fost aduși la instanță cu propunere de arestare preventivă în jurul orei 00.15, fiind audiați timp de peste cinci ore.

La ieșirea din tribunal, Dragomir a declarat: „Am avut încredere în justiția din România și uite că s-a făcut dreptate. I am very strong (Sunt foarte puternic, n.r.)”.

Decizia TB nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel București (CAB).

Luni au fost reținuți, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București, fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) Dumitru Dragomir, pentru săvârșirea infracțiunilor de delapidare, evaziune fiscală și spălare a banilor, și oamenii de afaceri Mihai Corbu, pentru complicitate la delapidare, complicitate la evaziune fiscală și spălare a banilor, și Alexandru Mădălin Radu Arhire, pentru complicitate la evaziune fiscală și spălare a banilor.

Dumitru Dragomir i-ar fi determinat membrii LPF să aprobe plata unui comision de 12.102.648 de lei în favoarea unei firme administrate de Mihai Corbu și Radu Arhire drept contravaloare a unor servicii de intermediere care nu au fost prestate, în scopul însușirii sumei, potrivit procurorilor bucureșteni.

Din probele administrate în cauză a rezultat suspiciunea rezonabilă că în perioada 2011 – 2013, inculpatul Dumitru Dragomir, în calitate de președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, în baza unei înțelegerii cu inculpatul Corbu Mihai – administrator al SC C.P. SRL, cu intenție, a determinat membrii LPF să aprobe acordarea/plata unui comision în valoare de 12.102.648 lei, în favoarea SC C.P. SRL, drept contravaloare a unor servicii de intermediere care, în realitate, nu s-au prestat, în scopul însușirii sumei anterior menționate, arată procurorii.

Pentru realizarea acestui scop, Dumitru Dragomir, profitând de calitatea sa de președinte al LPF, a creat, în paralel cu circuitul licit de vânzare (prin negociere directă) a drepturilor de televizare către SC R. SRL, un circuit ilicit – fictiv, apt să creeze confuzia cu cel licit, în scopul delapidării sumei de 3.000.000 de euro din patrimoniul LPF. El a inserat în circuitul fictiv un contract de intermediere, care atestă desfășurarea unor activități de identificare pe piață a unui cumpărător, cu societatea administrată de Mihai Corbu și Radu Arhire.

În baza contractului de intermediere, fostul președinte al LPF a obținut aprobarea plății, de către Adunarea Generală a Acționrilor (AGA), a unui comision de 5 la sută din preț către societatea administrată de inculpatul Mihai Corbu, cunoscând că aceste servicii nu au fost prestate.

Totodată, în fiecare întrunire a AGA din această perioadă, Dragomir, care a condus adunările, a prezentat membrilor actele circuitului licit, determinându-i să-și dea acordul pentru încheierea contractului de mandat între LPF și societatea administrată de Corbu și Arhire, deși contractul între LPF și SC R. SRL s-a încheiat ca urmare a negocierii directe.

Deși cunoștea că acel contract de mandat (intermediere) a rămas fără obiect și din punct de vedere juridic, Dragomir l-a executat în sensul că a plătit în trei tranșe comisionul către societatea administrată de Corbu și Arhire, mai arată procurorii.

Din societatea administrată de Corbu și Arhire, suma de bani a fost transferată în cele din urmă, în baza unor relații comerciale fictive, în conturile unor societăți fantomă, iar din conturile acestora sumele de bani au fost scoase în numerar și returnate inculpaților, potrivit Parchetului TB.

Avocatul lui Dumitru Dragomir, Alina Gingirov, a declarat luni, după reținerea clientului său în dosarul privind vânzarea drepturilor de televizare a unor meciuri din Liga I, că acesta e acuzat de spălare de bani, delapidare și evaziune, iar procurorii nu au ținut cont de probele pe care le-a adus.

Înainte să fie dus la audieri, Dragomir a scris pe blogul său că în acest dosar ar fi vorba despre un comision de 2,25 milioane de euro acordat firmei omului de afaceri Mihai Corbu. „L-am văzut pe Corbu de două ori, iar o dată ne-am certat”, a adăugat fostul șef al LPF.

În iunie 2011, Dumitru Dragomir a declarat că oferirea unui comision de 5 la sută firmei care a intermediat contractul pentru drepturile TV este perfect legal, acesta fiind aprobat de către Adunarea Generală a LPF.

Tot atunci, juristul LPF, Cătălin Ciubotă, spunea că cedarea drepturilor TV se face în conformitate cu legislația românească și europeană. „Au fost litigii, prin care trei cluburi, Steaua, Dinamo și Rapid au încercat să susțină că drepturile TV ar aparține cluburilor. Există hotărâri definitive și irevocabile care atestă ceea ce scrie și în Statut, drepturile TV aparțin LPF. Legea Sportului prevede același lucru, ca gestiunea drepturilor TV să fie colectivă, cum e și la nivelul UEFA. E normal să fie așa, pentru că gestiunea individuală a drepturilor TV s-a dovedit a fi falimentară, în cazul în care nu ești un club mare. De aceea în toată Europa, gestiunea se face colectiv. Această societate care a intermediat cedarea drepturilor, Capital Properties, și-a făcut treaba foarte bine. Piața media, plus presiunea care a venit de la cluburi, a creat un anumit blocaj. Apariția acestui intermediar a dus la deblocarea aspectelor juridice, dar și economice”, a susținut Ciubotă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase