Dumitru Dragomir, trimis în judecată pentru infracțiuni economice

Dumitru Dragomir, trimis în judecată pentru infracțiuni economice
Publicat: 11/11/2014, 15:42
Actualizat: 24/02/2016, 18:28

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Capitalei, rețeaua evazionistă vizată în acest dosar a funcționat timp de cinci ani, între 2009 și 2014, fiind folosite 17 societăți comerciale de tip „fantomă”. Anchetatorii descriu, în actul de sesizare a instanței, modul în care a funcționat această rețea și spun că mecanismul infracțional a fost unul împărțit în cinci etape.

Astfel, o parte dintre inculpații din dosar, în calitate de administratori ai mai multor societăți comerciale, au înregistrat, în documentele contabile ale acestor firme, operațiuni fictive constând în achiziții nereale de bunuri și servicii.

Pentru a se ascunde proveniența ilicită a sumelor rezultate din evaziune, acestea au fost transferate, în mod succesiv, în conturile bancare ale celor 17 firme „fantomă”, sumele înscrise în facturile fictive emise de către acestea din urmă. Banii au fost retrași, uterior, în numerar cu ajutorul altor persoane implicate în dosar și au fost restituite „la sacoșă” inculpaților care au dispus anterior plata acestora, după perceperea, în prealabil, de către alte două persoane a unui comision cuprins între 6% și 8%.

Implicarea lui Dumitru Dragomir în acest dosar a apărut în iunie 2011, când acesta, în calitate de președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), i-a determinat pe membrii Adunării Generale a LPF să aprobe încheierea unui contract de mandat cu SC Capital Properties SRL. Contractul se referea la vânzarea drepturilor de televiziune aferente pachetelor de meciuri 3, 4, 5, 6, 7 și 9, pentru sezoanele competiționale 2011/2012, 2012/2013, 2013/2014. Dragomir, susțin procurorii, a făcut acest lucru „cunoscând faptul că prestațiile înscrise în contractul de mandat respectiv nu aveau să fie executate în fapt (aceste prestații nemaiputând fi, de altfel, executate, întrucât oferta SC RCS RDS SA fusese deja depusă)”.

„În urma încheierii, în aceste condiții, a contractului de mandat nr. 2963/27.06.2011, în perioada 2011 – 2013, inculpatul Dragomir Dumitru a plătit, în mod succesiv, în numele LPF, în contul SC Capital Properties SRL (reprezentată de inculpatul CORBU MIHAI) un comision în sumă totală de 12.102.648 lei, în trei tranșe eșalonate pe trei ani, respectiv 2011, 2012 și 2013”, mai spun procurorii.

Banii au fost dați pentru servicii de intermediere care nu ar fi fost prestate niciodată, potrivit anchetatorilor.

În urma faptelor lui Dragomir, patrimoniul LPF a fost diminuat cu 2,8 milioane de euro, mai susțin procurorii.

„Sumele sus-menționate transferate de LPF în contul SC Capital Properties SRL au fost virate ulterior de inculpații Corbu Mihai și Radu-Arhire Alexandru-Mădălin, mai întâi, în conturile unor societăți comerciale de ‘tranzit’, iar din acestea în conturile unor societăți comerciale cu comportament de tip ‘fantomă’ – controlate de inculpații Negoescu Tiberiu-Constantin și Păun Cristian-Nicolae, de unde au fost retrase în numerar și restituite ‘la sacoșă’ dispunătorilor plăților”, mai arată Parchetul de pe lângă Tribunalul Capitalei.

De asemenea, în 2013, Dumitru Dragomir, tot în calitate de președinte al Ligii, a înregistrat în documentele contabile ale LPF, precum și în celelalte documente legale operațiuni fictive, ce constau în achiziții nereale de servicii în valoare de 3.250.800 lei de la SC Capital Properties SRL, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale și cauzând un prejudiciu estimat bugetului de stat în cuantum total de 1.300.320 lei, din care 780.192 lei reprezentând TVA, iar 520.128 lei, impozit pe profit.

Dosarul urmează să fie soluționat de magistrații de la Tribunalul București.

Pentru recuperarea prejudiciului și confiscarea sumelor „spălate”, au fost puse sub sechestru bunuri ale inculpaților în valoare totală de 46.000.000 lei, între care trei imobile ale fostului șef al LPF.

La 7 aprilie, Dumitru Dragomir și oamenii de afaceri Mihai Corbu și Radu Arhire au fost reținuți, iar Tribunalul București a decis, o zi mai târziu, cercetarea primului în stare de libertate, iar a celorlalți doi, în arest preventiv.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase