După Catedrala Mântuirii, în București va fi construită cea mai mare moschee din Europa. Reacție dură a istoricului Djuvara

Redactor:
Adrian Macarie
Muftiatului Cultural Musulman din România construiește în București, pe un teren primit de la stat, cea mai mare moschee din Europa.

Centrul cultural va fi construit din banii statului turc pe un teren primit prin Hotărâre de Guvern, la finele lunii mai. Situat pe Bulevardul Expoziției din București, lângă Romexpo, are o valoare de inventar de 17,2 milioane lei, potrivit Adevărul.

Activul s-a aflat în administrarea Regiei Autonome de Administrare a Patrimoniului Protocolului de Stat, fiind acum trecut în cea a Secretariatulu de Stat pentru Culte.

„Vom construi cea mai mare moschee dintr-o capitală europeană. Faptul că terenul ne-a fost atribuit nouă, comunității musulmane, de către Guvern, vorbește de la sine despre respectul și înțelegerea etnică din România”, a afirmat muftiul Iusuf Murat, liderul spiritual al musulmanilor.

Aici va fi construit și un centru cu identitate spirituală, care are un scop bine definit. Pe lângă moscheea pe care muftiatul o plănuiește a fi cea mai mare dintr-o capitală europeană (exceptând Istanbulul), în centrul musulman vor funcționa o bibliotecă științifică în care să se regăsească publicații autorizate, precum și săli de curs în care imamii să predice învățătura Coranului.

Muftiul Iusuf Murat consideră că acest centru i-ar putea îndepărta pe tinerii musulmani de ispita islamului fundamentalist.

„Vom elimina astfel tentația tinerilor de a merge la moschei neautorizate înființate de tot felul de fundații, unde fac propagandă ideologi musulmani școliți în instituții fundamentaliste din alte state. Tinerii musulmani vor avea posibilitatea să își însușească în mod corect învățăturile Coranului. Islamul nu înseamnă prozelitism, Islamul este religia pacii”, a declarat liderul comunității musulmane din România.

Unul dintre cei mai cunoscuți istorici, academicianul Neagu Djuvara, privește proiectul cu scepticism: „Eu consider că este absolut inadmisibil ca o țară care sute de ani a luptat împotriva instalării unor elemente religioase musulmane să fie cea care să devină un centru de răspândire a islamului. E absolut de neconceput”.

Teologul Radu Preda: „Dacă această moschee se înscrie într-un plan geopolitic aș avea semne de întrebare. Banii sunt dați de un stat care este declarat laic, Turcia. Acești bani trebuie să fie purtătorii unui mesaj. Întrebarea este legitimă: ce mesaj poate să transmită un asemenea proiect”?

Date oficiale arată că în București trăiesc aproape 10.000 de musulmani. Aproape jumătate sunt cetățeni străini, veniți cu afaceri, la studii, prin căsătorii sau cu alte interese. Cea mai mare comunitate musulmană se află însă în Dobrogea și numără peste 70.000 de persoane.
 

Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
FOTO. Alina Eremia, imagini fără perdea în costum de baie! Cum s-a pozat pe o...
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Fosta soție a lui Mădălin Ionescu face senzație pe internet. Fotografiile care șochează
Mama lui Gigi Becali s-a infectat cu coronavirus! Ce a făcut patronul lui FCSB, după...
Ultimul sondaj înainte de alegeri! Cum stau Nicușor Dan și Gabriela Firea. Asta e diferența!
Ţară care anunţă oficial că se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus:...
Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Supriză de PROPORȚII după ce a fost reconstruită fața unui CĂLUGĂR medieval. „Seamănă mult prea...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
Divorțul anului în showbiz! După 3 ani au pus punct
Ce simtome are bruceloza, noua epidemie izbucnită în China. Bacteria a scăpat dintr-un laborator
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide