După Catedrala Mântuirii, în București va fi construită cea mai mare moschee din Europa. Reacție dură a istoricului Djuvara

Redactor:
Adrian Macarie
Muftiatului Cultural Musulman din România construiește în București, pe un teren primit de la stat, cea mai mare moschee din Europa.

Centrul cultural va fi construit din banii statului turc pe un teren primit prin Hotărâre de Guvern, la finele lunii mai. Situat pe Bulevardul Expoziției din București, lângă Romexpo, are o valoare de inventar de 17,2 milioane lei, potrivit Adevărul.

Activul s-a aflat în administrarea Regiei Autonome de Administrare a Patrimoniului Protocolului de Stat, fiind acum trecut în cea a Secretariatulu de Stat pentru Culte.

„Vom construi cea mai mare moschee dintr-o capitală europeană. Faptul că terenul ne-a fost atribuit nouă, comunității musulmane, de către Guvern, vorbește de la sine despre respectul și înțelegerea etnică din România”, a afirmat muftiul Iusuf Murat, liderul spiritual al musulmanilor.

Aici va fi construit și un centru cu identitate spirituală, care are un scop bine definit. Pe lângă moscheea pe care muftiatul o plănuiește a fi cea mai mare dintr-o capitală europeană (exceptând Istanbulul), în centrul musulman vor funcționa o bibliotecă științifică în care să se regăsească publicații autorizate, precum și săli de curs în care imamii să predice învățătura Coranului.

Muftiul Iusuf Murat consideră că acest centru i-ar putea îndepărta pe tinerii musulmani de ispita islamului fundamentalist.

„Vom elimina astfel tentația tinerilor de a merge la moschei neautorizate înființate de tot felul de fundații, unde fac propagandă ideologi musulmani școliți în instituții fundamentaliste din alte state. Tinerii musulmani vor avea posibilitatea să își însușească în mod corect învățăturile Coranului. Islamul nu înseamnă prozelitism, Islamul este religia pacii”, a declarat liderul comunității musulmane din România.

Unul dintre cei mai cunoscuți istorici, academicianul Neagu Djuvara, privește proiectul cu scepticism: „Eu consider că este absolut inadmisibil ca o țară care sute de ani a luptat împotriva instalării unor elemente religioase musulmane să fie cea care să devină un centru de răspândire a islamului. E absolut de neconceput”.

Teologul Radu Preda: „Dacă această moschee se înscrie într-un plan geopolitic aș avea semne de întrebare. Banii sunt dați de un stat care este declarat laic, Turcia. Acești bani trebuie să fie purtătorii unui mesaj. Întrebarea este legitimă: ce mesaj poate să transmită un asemenea proiect”?

Date oficiale arată că în București trăiesc aproape 10.000 de musulmani. Aproape jumătate sunt cetățeni străini, veniți cu afaceri, la studii, prin căsătorii sau cu alte interese. Cea mai mare comunitate musulmană se află însă în Dobrogea și numără peste 70.000 de persoane.
 

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
BREAKING! ATAC terorist. Sunt ZECI de MORTI şi răniţi! Vestea ŞOC a zilei
FOTO. Daniela Crudu, într-un costum de baie minuscul! Și-a arătat trupul complet
Mirela Vaida, în stare de șoc! O nouă lovitură din partea atacatoarei! A fost surprinsă...
Dani Oțil, declarație bombă despre Simona Halep într-o discuție cu Mihai Bobonete: `Ai văzut ce...
Ioana Mihăilă, dezvăluiri despre relaţia cu Florin Cîţu. S-a întâmplat în primele două săptămâni de...
Vasile Firanda şi-a omorât partenerul de cină supărat că nu vorbea româneşte. Un deceniu de...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
Andrei Baciu (Min. Sănătăţii): „Noile tulpini nu feresc pe nimeni de boală”. Când vor fi...
BREAKING! ATAC terorist. Sunt ZECI de MORTI şi răniţi! Vestea ŞOC a zilei
Ce nu TREBUIE să facă niciodată o femeie în dormitor. UCIDE întreaga plăcere din cauza...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Țara în care poți munci doar dacă ești vaccinat. Regula e strictă, cine nu se...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Horoscop 10 mai 2021. Un început de săptămână dezastru pentru unele zodii. Ce spun astrele?
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cum au reuşit doi români să transforme o casă ridicată în timpul Primului Război Mondial...
Inchide