După ce CSAT a spus că nu sunt „acoperiți” în Justiție, consilierul lui Iohannis face un anunț exploziv: „Nici nu putem verifica”

După ce CSAT a spus că nu sunt „acoperiți în Justiție, consilierul lui Iohannis face un anunț exploziv: „Nici nu putem verifica
Publicat: 20/01/2016, 11:23
Actualizat: 20/01/2016, 12:52

„Dacă mă întrebați pe mine este puțin complicat. Nu văd aici foarte bine rolul CSAT și poate într-o zi această prevedere ar trebui regândită pentru că CSAT nu are instrumente la dispoziție pentru a verifica 23.000 de magistrați”, a explicat Mihalache.

Potrivit lui Dan Mihalache, CSAT poate doar să trimită declarațiile pe proprie răspundere catre instituțiile abilitate pentru a vedea dacă în rândul judecătorilor sunt și ofițeri acoperiți.

„Răspunsul instituțiilor acesta a fost (nu există ofițeri acoperiți în rândul judecătorilor-n.r.)”, apreciind că CSAT nu are capacități proprii pentru a „umbla după ofițeri acoperiți”.

Dan Mihalache a afirmat că are „anumite dubii asupra acestei proceduri”, însă, „acesta a fost răspunsul instuțiilor statului”.

Pe de altă parte, Mihalache a calificat drept „hazardată” afirmația președintei Uniunii Judecătorilor din România, de a da în judecată CSAT.

„Mi se pare puțin hazardat și am sentimentul că cineva este într-o campanie electorală în Justiție prin această temă. Există obligația legală, nu noi am introdus-o, cred că (a fost prevăzut de lege-n.r.) în anul 2005 sau 2006 ca CSAT să verifice aceste lucruri”, a declarat șeful cancelariei prezidențiale Dan Mihalache, prezent la o dezbatere privind reprezentarea femeilor în politică, organizată de PNL.

Administrația prezidențială a anunțat, luni, printr-un comunicat de presă că CSAT a verificat magistrații și că în rândul acestora nu sunt ofițeri acoperiți sau colaboratori ai serviciilor. Verificarea a fost dispusă de președintele Klaus Iohannis, la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii.

Președintele Uniunii Judecătorilor din România, Dana Gârbovan, a declarat, citată de presa centrală, că Uniunea a solicitat ca deciziile CSAT referitoare la relația dintre serviciile de informații și Justiție să fie făcute publice, dar și atribuțiile acestor servicii în domeniul combaterii infracționalității, inclusiv în ceea ce privește combaterea corupției și lupta împotriva crimei organizate. Ea a susținut că atat timp cât nu a primit răspuns la această solicitare, ia în calcul posibilitatea de a da în judecată CSAT.