După o dimineață de coșmar pe aeroporturile din România, greva ROMATSA a fost suspendată. Tribunalul București: protestul este legal

Publicat: 30/05/2017, 15:11
UPDATE 15:03:Magistrații Tribunalului București au decis, marți, că greva controlorilor de trafic aerian este legală, respingând solicitarea conducerii ROMATSA. Oricum, greva controlorilor de trafic aerian a fost suspendată temporar la ora 12:10.
UPDATE 12:31: Greva controlorilor de trafic de la ROMATSA a fost suspendată începând cu ora 12:10, adică mai devreme decât era stabilit (ora 13.00), a declarat pentru MEDIAFAX ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc:„Am ajuns la o înțelegere cu sindicatele și greva este suspendată începând cu ora 12.10, chiar mai devreme decât era stabilit inițial – ora 13.00″, a declarat ministrul.
UPDATE 12:16:Zeci de pasageri așteaptă, marți dimineața, pe Aeroportul Henri Coandă din București pentru a afla dacă vor ajunge la destinație, după ce controlorii de trafic aerian au anunțat grevă generală începând cu ora 9.00 – care a dus la mai multe întârzieri și anulări ale curselor aeriene.
Comapania Rynair a anulat trei curse în cursul dimineții, iar zeci de călători așteaptă în fața biroului de informații pentru a afla ce pot face cu biletul cumpărat. Compania a trimis pasagerilor, la miezul nopții, un e-mail prin care îi informa că zborul de la ora 11, spre Berlin, este anulat: „Am primit e-mailul, dar cine s-a uitat de dimineață?”, se întreabă un călător care așteaptă în fața biroului de informații Ryanair.
Pasagerii susțin că firma Ryanair a transmis oamenilor să meargă la aeroport pentru a vedea ce fac cu biletul de avion. „Nu știm nimic. Nu știm dacă ni se dau banii înapoi sau dacă luăm alt zbor”, spune o femeie care așteaptă la coada care s-a format în fața biroului de informații al companiei.
Unii călători susțin că au aflat de grevă de la știri. Dacă unii călători aleg să aștepte clarificările companiei aeriene, alții sunt nevoiți să cumpere alt bilet de avion, de la o altă firmă.
Florin trebuie să ajungă astăzi în Berlin, la o întâlnire de lucru, și intenționează să cumpere un bilet de avion de la altă companie. „Compania Ryanair ar amâna zborul pe altă zi, iar eu trebuie sa ajung azi la Berlin, am o întâlnire de lucru. Voi cumpăra un bilet de avion de la altă companie aeriană”, spune pasagerul.
Angajații de pe aeroportul din București care își desfășoară, de obicei, activitatea în birouri, sunt prezenți pe terminal, pentru a-i ajuta pe călători cu informațiile pe care le obțin de la companiile aeriene. „E foarte amabil personalul. Am cerut mai multe informații pentru siguranță”, spune o femeie care călătorește împreună cu soțul la Londra.
Mai mulți pasageri au decis, deja, să își schimbe zborul. Spre exemplu, pasagerii care se aflau în fața porții de îmbarcare pentru ruta Paris au fost anunțați că avionul nu va mai decola. Un grup de opt persoane care trebuie să ajungă în Saigon, Vietnam, au decis să schimbe biletul și să meargă în Moscova, în loc de Paris. „Din cauza grevei de pe aeroport nu mai pleacă zborul spre Paris”, a spus un călător.
UPDATE 11:55Președintele ANAT, Alin Burcea, a declarat, pentru MEDIAFAX, că turiștii care urmează să plece marți cu avionul trebuie să contacteze agenția de turism de la care au cumpărat pachetul turistic și să aștepte să fie îmbarcați în avion. Acesta estimează că ROMATSA a pierdut jumătate de milion de euro.
„Recomandăm turiștilor care urmează să plece cu avionul în cursul acestei zile să contacteze agenția de turism de la care au cumpărat pachetul turistic și să aștepte să fie îmbarcați în avion. Din păcate, nu suntem informați ce zboruri vor fi anulate astăzi, anunțurile făcându-se pe moment”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Alin Burcea, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).
Acesta spune că pierderile suferite de ROMATSA în patru ore de grevă se ridică la circa jumătate de milion de euro, fiind vorba nu numai despre avioane care pleacă din România, ci și de cele care survolează spațiul aerian al țării.
„Cine va plăti pagubele? Cine va despăgubi turiștii care nu au putut ajunge la destinație? Oamenii vor veni la agențiile de turism de unde au cumpărat pachetele de servicii. Noi ne vom îndrepta către companiile aeriene, iar acestea către ROMATSA. Un întreg balamuc și un haos total”, a declarat Burcea.
Președintele ANAT a spus că agențiile de turism vor încerca să găsească soluții, chiar și transportul turiștilor către aeroporturi din țările învecinate astfel încât să nu își piardă vacanța.
De asemenea, echipa Vola face următoarele recomandări:
– călătorii să se prezinte la aeroport din timp chiar dacă plecarea aeronavelor se va face după ora anunțată pe bilet.
– în cazul în care această grevă nu se va opri, probabil ca vor apărea întârzieri sau anulări, însa nu există nicio informație despre o eventuală prelungire a grevei.
– Călătorii să se prezinte la timp la aeroport și să aștepte și în cazul în care greva se va prelungi.
– pentru mai multe informatii ce privesc modificări în programul de zboruri din aceasta perioadă, se poate consulta site-ul http://www.bucharestairports.ro/
UPDATE 11:35Greva ROMATSA e vizibilă și pe flightradar.com, acolo unde imaginile arată că avioanele nu mai zboară în acest moment deasupra teritoriului României.
UPDATE 11:13: Purtătorul de cuvânt al Companiei Naționale Aeroporturi București a transmis că, „după prima oră de grevă avem 7 curse întârziate cu peste 30 de minute. Sunt 30 de întârzieri cu totul și au apărut primele anulări”.
„Vom încerca să procesăm cea mai mare parte a curselor la ora programată, astfel încât, la ora programată se va putea decola. În măsura în care se va putea decola, pasagerii să fie deja pregătiți în zona de îmbarcare, astfel încât întârzierile lor să fie cât mai mici. E important că pasagerii să țină legătură cu companiile aeriene, pentru că primele informații de acolo le primesc”, a spus Valentin Iordache.
Potrivit acestuia, în fiecare zi obisnuită din această perioadă a anului sunt programate 150 de aterizări și 150 de decolări, pe întreg parcursul zilei. Deocamdată, „sunt trei curse anulate. Pasagerii nu mai au de ce să vină la aeroport. Prin asistența companiei aeriene, vor fi, probabil, reprogramați pentru altă dată”, a menționat oficialul. Pe Aeroportul Otopeni sunt afectate de greva controlorilor de trafic toate cursele care urmau să decoleze sau să aterizeze după ora 9.00.
UPDATE: „Contestația ROMATSA trebuia să fie la ora 8.30. Din păcate, am aflat acolo, judecătoarea a primit materialele aseară, dupa ora 20.00. Procesul s-a amânat pentru ora 13.30″, a declarat președintele sindicatului ATSR, Gabriel Tudorache. Liderul sindical a precizat că negocierile continuă la ROMATSA, iar greva „se va opri când rezolvăm toate problemele”.

Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian (ATSR) a anunțat că marți controlorii de trafic aerian vor intra în grevă pe termen nelimitat. Sindicatele au ieșit luni de la discuțiile cu Ministerul Transporturilor și au anunțat că negocierile au eșuat. Liderii ATSR au precizat că „greva ar putea să dureze o oră-două, poate trei, sau să continue pe termen nelimitat dacă nici mâine (marți dimineața – n.n.) nu se va ajunge la nicio concluzie”.

„Suntem deschiși dialogului pentru evitarea grevei și salvarea ROMATSA de la faliment. Suspendarea grevei depinde exclusiv de acțiunile ministrului Transporturilor”, se arată într-un comunicat al ATSR distribuit după negocieri pe o rețea de socializare.

Greva controlorilor de trafic aerian presupune suspendarea mai multor zboruri (aterizări/decolări) de avioane în perioada protestului. Dar care vor fi, concret, zborurile afectate nu se poate afla la ora redactării acestei știri. O decizie în legătură cu suspendarea de zboruri va fi luată marți dimineața de către EUROCONTROL, autoritatea europeană cu atribuții pe controlul traficului aerian, care le va comunica imediat companiilor aeriene verdictul referitor la fiecare zbor în parte. Iar companiile aeriene le vor comunica pasagerilor ce decizii au fost luate.

Cuc:ROMATSA nu e în pericol să intre în faliment”

„ROMATSA nu e în pericol să intre în faliment, nu aș permite să se întâmple acest lucru. Intenționez să trimit Corpul de Control, pentru clarificarea tuturor aspectelor”, a declarat luni ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, după negocierile cu reprezentanții controlorilor de trafic aerian.

„S-a lansat o idee care aș spune că este un pic falsă. Sub nici o formă, ca ministru, să se întâmple acest lucru cu o companie din subordinea Ministerului. Am discutat planul de performanță și modificarea ordonanței de guvern 46. Ținând cont că e vorba de niște modificări de amploare, care presupun o perioadă de timp, am convenit să stabilim un calendar pe care să îl implementăm în perioada următoare”, a spus Răzvan Cuc. El a continuat: „Din câte înțeleg de la sindicaliști, problemele legate de planul de performanță erau cunoscute de factorii de decizie guvernamentali, inclusiv în cursul anului trecut. În cursul săptămânii trecute, noi am trimis la Comisia Europeană scrisoarea pentru redeschiderea planului de performanță, astfel încât toate costurile și toate modificările care apar în acest plan să fi luate în calcul pentru elaborarea unui buget echilibrat al ROMATSA”.

Ministrul Transporturilor s-a declarat „convins” că greva controlorilor de trafic aerian – anunțată pentru marți dimineața, la ora 9.00 – va dura „destul de puțin”. „Sub nicio formă nu sunt probleme pe partea de siguranță aeronautică. Domnul director de la autoritatea aeronautică a efectuat un audit vineri și m-a informat că nu există nicio neconformitate pe partea de siguranță. Aceste lucruri puteau fi rezolvate încă din 2016, fiind aduse la cunostința miniștrilor din acea perioadă”.

În legătură cu vizita liderului sindical Gabriel Tudorache din cursul lunii ianuarie, ministrul Transporturilor a precizat: „Acest lucru s-a datorat în urma unui control inopinat pe care l-am efectuat la ROMATSA într-o noapte și am avut anumite lucruri de clarificat cu dânsul și cu managementul la problemele găsite. Intenționez, pentru o clarificare a tuturor problemelor apărute în mass-media, să trimit și Corpul de Control să efectueze cu control mai amplu la ROMATSA. Eu cred că ar fi trebuit să se ocupe fostul Guvern de problema asta și să nu ajungem cu ea în acest moment”.

Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian (ATSR) nu renunță la greva generală programată pentru marți, 30 mai, începând cu ora 9.00 pe termen nelimitat, astfel că avioanele vor fi blocate. Sindicatele au ieșit luni de la discuțiile cu Ministerul Transporturilor și au anunțat că negocierile au eșuat.

Liderii ATSR au precizat că „greva ar putea să dureze o oră-două, poate trei, sau să continue pe termen nelimitat dacă nici mâine (marți dimineața – n.n.) nu se va ajunge la nicio concluzie”.

„Suntem deschiși dialogului pentru evitarea grevei și salvarea ROMATSA de la faliment. Suspendarea grevei depinde exclusiv de acțiunile ministrului Transporturilor”, se arată într-un comunicat al ATSR distribuit după negocieri pe o rețea de socializare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Marea Britanie îşi întăreşte legislaţia împotriva pornografiei deepfake
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
Capii lumii interlope, la priveghiul lui Costel Corduneanu. Hotelurile din Iași nu mai au camere
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU