După pensionari, Guvernul IARTĂ DE DATORII 12.000 de mame care au luat bani în plus de la stat

După pensionari, Guvernul IARTĂ DE DATORII 12.000 de mame care au luat bani în plus de la stat
Publicat: 01/08/2014, 14:10

Premierul Victor Ponta a declarat astăzi că i se pare greșită interpretarea Curții de Conturi potrivit căreia peste 12.000 de mame care au primit bani în plus trebuie să restituie sumele.

„Curtea de Conturi s-a trezit acum că 12.000 de mame de acum 4-5-6 ani trebuie să dea niște bani înapoi. Mie mi se pare că este o interpretare greșită a Curții de Conturi, dar bineînțeles nu am voie, ei nu sunt în subordinea mea”, a spus Ponta.

El a precizat că și pentru astfel de cazuri va fi aplicat proiectul de lege privind amnistia, prin care să fie eliminată obligația restituirii acestor sume, rezultate din nereguli comise de funcționari.

„Mi se pare incorect ca, după cinci ani, să îi ceri unei mame să dea niște bani pe care i-a primit, nu i-a furat, nu i-a luat cu forța din casieria agenției. Dacă s-au făcut asemenea greșeli, cred că nu poți să vii după atâția ani și să le ceri oamenilor să dea banii înapoi”, a adăugat Ponta.

Premierul a arătat că situația acestor mame vor fi tratate similar pensionarilor care la rândul lor vor beneficia de amnistie fiscală.

Tot vineri, premierul Ponta a precizat că Legea privind amnistia, care urmează să fie redactată de Ministerul Muncii, va fi aplicată pentru acele persoane care au beneficiat de diverse forme de sprijin, pensii sau indemnizații pentru mame și sunt obligate acum, din cauza unor erori administrative, să restituie bani, Ponta precizând că este o amnistie fiscală, nu penală.

„În proiectul de lege se va spune foarte clar: ce nereguli s-au făcut până la ziua adoptării legii intră sub amnistie, cine greșește de acum încolo plătește. Sub incidența legii vor intra toate acele persoane care au beneficiat de diverse forme de sprijin – fie pensii, fie cum au fost indemnizațiile pentru mame – în care, din erori – vorbesc de partea administrativă, partea penală nu intră la Guvern – trebuie să dea niște bani înapoi”, a spus Ponta.

Întrebat de presă dacă pensionarii vor beneficia de amnistie indiferent dacă au dat mită sau nu pentru a primi pensii, Ponta a precizat că nu trebuie făcută o confuzie între amnistia fiscală și cea penală.

Plumb: „Venim în sprijinul părinților”

La rândul său, ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat vineri că în urma verificărilor Curții de Conturi privind indemnizația de creștere a copilului s-a constat că 12.460 de mame au obținut între 1 ianuarie 2014 și 30 iunie 2014 o sumă totală de 15 milionae de lei pentru care s-a constituit debit astfel încât acestea să restituie statului sumele încasate.

„Pentru a veni în sprijinul părinților, Guvernul propune modificarea ordonanței 111 privind acordarea indemnizației pentru creșterea copilului în felul următor: orice părinte care beneficiază de indemnizație pentru creșterea copilului va putea să obțină venituri suplimentare din alte activități desfășurate acasă, îngrijind copilul, în sumă de 1500 de lei, în decursul unui an de zile. În ceea ce privește cele 12.460 de mămici pentru care s-au constitutit debite de returnare a unei părți din indemnizația pentru creșterea copilului, acestea vor fi prin propunerea legislativă pe care o vom face pe 20 august în cadrul ședinței de guvern aministiate fiscală”, a declarat Plumb.

Ministrul Muncii a precizat că proiectul privind amnistierea fiscală este gata și va fi pus în dezbatere publică pe site-ul ministerului. Ea a precizat că nu vor fi scutiți de plată cei care au prezentat documente neconforme cu realitatea.

„În ceea privește aministierea fiscală pentru pensionari, propunerea de proiect de lege este gata, îl vom prezenta în ședința de guvern din 20 august. Toți pensionarii care se află în evidența sistemului unitar de pensii publice la data intrării în vigoare a propunerii legii respective vor fi scutiți de la plata debitelor generate de interpretări neunitare ale prevederilor legislației în domeniul asigurărilor sociale. Nu vor fi scutiți de la plată, conform propunerii legislative, debitele care au drept cauza culpa debitorului sau folosirea de către aceștia a unor documente neconforme realității”, a spus Plumb. Ministrul a precizat că pensionarii vor avea aminsitie fiscală și nu amnistie penală.

Joi, premierul Ponta a anunțat că Guvernul va aproba un proiect de lege pentru amnistia pensionarilor care trebuie să returneze statului o parte din banii încasați anterior, Ponta cerând ministrului Muncii să elaboreze un astfel de act pentru a nu se mai ajunge în situația în care aceștia să se sinucidă și spunând că acești pensionari „probabil au greșit”, dar nu au făcut-o „pentru a se îmbogăți”.

În ultimele zile au fost relatate cazuri de pensionari care s-au sinucis de teamă că vor fi obligați să dea înapoi banii pe care îi primiseră ilegal timp de câțiva ani.

Astfel, în ultima lună, cinci bătrâni s-au sinucis, speriați că vor ajunge după gratii, din cauza anchetei Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în dosarul pensiilor falsificate.

În același timp, mai mulți medici, acuzați că au eliberat ilegal decizii de pensionare, au fost trimiși în judecată pentru luare de mită.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Renault lansează SUV-ul care va pune probleme DACIEI DUSTER - VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
S-a interzis în toată România. Șoferii trebuie să aibă acest document la ei
Doliu la Hollywood. Vedeta din „Line of Duty” a murit neașteptat, la 59 de ani
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Oameni buni, grijă mare la suflet, grijă mare la oameni". Sfârșit tragic pentru Teodor Popescu....
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum pot duce sărbătorile la conflicte în familie? Sfaturile unui psiholog