Dușa: Avioane americane F-16 vor veni săptămâna viitoare în România pentru exerciții

Dușa: Avioane americane F-16 vor veni săptămâna viitoare în România pentru exerciții
Publicat: 07/04/2014, 09:38
Actualizat: 29/07/2014, 19:45

Săptămâna viitoare vor veni avioane americane F-16 în România, întrucât „împreună cu americanii avem exerciții în această perioadă în spațiul aerian românesc și vor rămâne (avioanele F-16 – n.r.) o perioadă destul de lungă în România”, a anunțat, duminică, la Antena 3, Mircea Dușa.

Totodată, ministrul Apărării a precizat că, pe lângă aceste acțiuni „imediate și pe termen scurt”, Bucureștiul are și „alte solicitări și vizavi de partenerul american și vizavi de NATO” privind „dislocarea unor escadrile în România până când, în 2017, va deveni operațională escadrila noastră de F-16”.

Pe de altă parte, Dușa a respins catalogarea de „avioane second hand” a aparatelor pe care România le va achiziționa din Portugalia.

El a explicat că piloții și specialiștii i-au spus aceste avioane vor fi dotate cu armanent de ultimă generație și, practic, va rămâne doar fuzelajul din vechile aparate.

„Un avion de vânătoare care are avionica de ultimă generație, care are sistemele de război electronice de ultimă generație și are armanent de ultimă generație, pentru că cel mai important este armamentul, (…) este un avion eficient și foarte bun. Mai ales că prin reparațiile pe care le facem la aceste avioane, vor rămâne doar fuzelajele, ele sunt dotate cu motoare noi și în pachetul acela (acordul de achiziționare a avioanelor din Portugalia – n.r.) intră și motoare de rezervă”, a spus Mircea Dușa.

Totodată, ministrul Apărării a precizat că, luni, va discuta la telefon cu șeful Pentagonului, Chuck Hagel.

Anunțul ministrului Apărării vine după ce Statele Unite ale Americii au solicitat României extinderea operațiunilor de la baza Kogălniceanu, respectiv dislocarea unor elemente a unei unități de infanterie marină și a unui număr de aeronave militare, astfel încât numărul militarilor americani dislocați va fi de maximum 1.600.

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a citit, marți, în plenul comun al Parlamentului, scrisoarea transmisă de șeful statului, Traian Băsescu, privind solicitarea Ambasadei SUA de extinderea a operațiunilor actuale la aerodromul Mihail Kogălniceanu.

Solicitarea Ambasadei SUA se referă la dislocarea la aerodromul Mihail Kogălniceanu a unor elemente ale unei unități de infanterie marină denumită „Special Purpose Marine Air-Ground Task Force-Crises Response (SP MAGTF-CR)”, cu până la 600 de militari, precum și cu „un număr de aeronave militare necesare pentru îndeplinirea minisunilor specifice”.

Prin dislocarea elementelor menționate, numărul total al militarilor americani destinați pentru operațiunea temporară pe aeroportul Kogălniceanu în sprijinul operațiunilor de transport multimodal International Security Assitance Force (ISAF) și Enduring Freedom (OEF), precum și pentru misiunile specifice ale unității de infanterie marină SP MAGTF-CR este de maximum 1.600 de militari.

Potrivit Legii 291/2007, intrarea și staționarea forțelor armate străine în România sau tranzitarea teritoriului național de către acestea, în scopul pregătirii și/sau desfășurării de operații militare, potrivit angajamentelor asumate de România prin tratate internaționale, se aprobă de către Președintele României la propunerea primului-ministru, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Președintele României informează Parlamentul despre decizie, în termen de 5 zile de la luarea acesteia, iar dacă Parlamentul este în vacanță, de la începerea sesiunii ordinare sau extraordinare, după caz.

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la București, Duane Butcher, a afirmat, la 17 noiembrie 2013, la Constanța, că baza de la Mihail Kogălniceanu va deveni un nod de transport esențial pentru echipamentele americane care se reîntorc din Afganistan.

„Vorbind despre Mihail Kogălniceanu, România ne-a permis cu generozitate să utilizăm în mod extins unitățile sale pentru transportul trupelor și echipamentului spre și dinspre Afganistan. Pe măsură ce se apropie retragerea trupelor ISAF din Afganistan, Mihail Kogălniceanu va deveni un nod de transport esențial pentru echipamentele americane care se reîntorc din Afganistan”, a declarat însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la București, cu ocazia unei recepții organizate la bordul navei Mount Whitney.

Cătălina Mihai, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață