E „RIDICOL” să schimbi Ziua Națională de pe data de 1 decembrie, pe motiv că E PREA FRIG

E „RIDICOL să schimbi Ziua Națională de pe data de 1 decembrie, pe motiv că E PREA FRIG
Publicat: 30/11/2014, 16:56
Actualizat: 01/12/2014, 15:58

Pentru Georgeta Filitti, 1 Decembrie reprezintă „un simbol al unității românilor”. „Și folosesc acest prilej ca să mă raliez celor care, iubind istoria, iubind tradiția, iubind lucrul bine făcut, să insist pentru menținerea zilei de 1 decembrie ca Zi Națională și să înlăturăm acele încercări de-a dreptul ridicole, care vin să susțină că e o zi friguroasă și atunci ar trebui să fie, eu știu, în plină vară Ziua Națională a României, dând o mulțime de alte date. Dacă noi am avut Ziua Națională pe 10 mai până la abolirea Monarhiei și dacă lucrul acesta nu este cu putință astăzi, când suntem Republică, sau la o prezumptivă întrebare generală, un referendum făcut la nivel național, nu s-ar face întoarcerea la 10 mai, în orice caz să rămână această zi (1 Decembrie, n.r.), ca simbol al încheierii unui proces istoric, care a însemnat unitatea națională, chiar dacă în momentul de față teritoriul pe care România l-a constituit după 1 Decembrie 1918 nu este egal cu cel actual”, a spus Georgeta Filitti.

Istoricul este de părere că Ziua Națională a României este percepută în prezent de către români cu „o anume indiferență”, precizând însă că la 1 Decembrie ar trebui, dacă nu putem să arborăm fiecare un steguleț în geamul casei, măcar să-l purtăm în suflet.

„1 Decembrie 1918 este încheierea unui proces istoric pe care și-l doreau românii din întreg teritoriul locuit de ei și faptul rămâne absolut simbolic. A și explicat de ce 1 Decembrie a devenit foarte curând Ziua Națională a țării. Trebuie să spunem în același timp că a existat și un context internațional favorabil. În urma războiului, marile imperii care rupseseră părți din teritoriul românesc s-au destrămat, dar au suferit transformări sociale extraordinare, în speță e vorba de Rusia. Austro-Ungaria se destramă și acest lucru a înlesnit foarte mult constituirea statelor succesorale, iar România și-a putut întregi teritoriul. Sigur că a fost un proces pe care starea de spirit a românilor de pe întreg teritoriul locuit de ei l-a favorizat foarte mult. În același timp însă cu armatele noastre în Basarabia am reușit să facem ordine, cu armatele noastre am reușit după 1918 să stăvilim acest proces de comunizare, vai, a Ungariei lui Béla Kun, încât 1 Decembrie, când Adunarea de la Alba Iulia a decis ca Transilvania să fie realipită la Regatul României, încheia un proces istoric care în teorie a fost un lucru extraordinar, dar greul venea abia în anii următori. De ce? Pentru că era vorba de omogenizarea unei vieți sociale, economice, politice. Pentru că aceste provincii, Transilvania, Bucovina, Basarabia, trăiseră sub alte legiuiri, sub alte conduceri oficiale, ceea ce complica lucrurile destul de mult. Și a fost înțelepciunea oamenilor politici postbelici de a găsi acele elemente de coeziune ca să facă posibilă funcționarea în bune condițiuni a statului România Mare”, a declarat Georgeta Filitti.

Istoricul consideră că în prezent Ziua Națională a României este percepută de către români „cu indiferență”.

„Este o anume indiferență, care nu e proprie numai românilor. E proprie foarte multor europeni, care sunt foarte grăbiți și care își uită prea lesne istoria. Și de faptul acesta cred că suntem vinovați cu toții. Mi se întâmplă să circul destul de mult în țară, să țin conferințe pe teme istorice și eu am găsit o formulă care vrea să se abată puțin de la rigoarea de pe catedră și atunci toată lumea spune: ‘Vai, dacă nouă ne-ar fi fost predată istoria așa cum ne-o înfățișați dumneavoastră, am fi fost fani ai istoriei, am fi învățat cu drag ș.a.m.d.’. Istoria este lucrul cel mai minunat pe care îl avem. Este o zestre spirituală a fiecăruia dintre noi și dacă ne-am pleca nu neapărat să aflăm câți au participat la război, câte decorații s-au dat, câți prizonieri am luat sau mai știu eu ce, dar să avem o idee cât de cât de ce s-a întâmplat atunci, ne-am iubi istoria și la 1 Decembrie, dacă n-am putea să arborăm fiecare un steguleț în geamul casei, măcar să-l purtăm în suflet”, a mai spus Georgeta Filitti.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Nivelurile apei din barajele din Istanbul se ridică la peste 81%! Ce spun experții despre...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Fumatul este INTERZIS la 5 m de altă persoană! Noua regulă intră în vigoare
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Microsoft pariază pe Inteligența Artificială și investește într-o companie din Abu Dhabi