EBU, despre votul de la Eurovision: „O neregulă de asemenea amploare în ceea ce priveşte modelul de vot al juriului este fără precedent”

EBU, despre votul de la Eurovision: „O neregulă de asemenea amploare în ceea ce priveşte modelul de vot al juriului este fără precedent”
Sursa foto: TVR
Publicat: 20/05/2022, 09:44

Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) a transmis, legat de controversatul vot de la finala Eurovision, că „o neregulă de asemenea amploare în ceea ce priveşte modelul de vot al juriului este fără precedent” și a prezentat modul în care au votat cele şase state a căror jurizarea fost anulată. Este vorba de România, Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, și San Marino.

Mai jos, precizările EBU:

„În cea de-a doua semifinală, s-a observat că patru dintre cele şase jurii au plasat toate cinci dintre celelalte ţări în Topul lor cinci (ţinând cont că nu au putut vota pentru ei înşişi); un juriu a votat pentru aceleaşi cinci ţări în Top 6; iar ultimul dintre cele şase jurii a plasat patru dintre celelalte ţări în Top 4 şi pe a cincea în Top 7”.

„Modelul în cauză a fost detectat ca neregulamentar de către partenerul paneuropean de vot şi recunoscut de Independent Voting Monitor, deoarece cinci dintre aceste şase ţări au fost clasate în afara Top 7 de către juriile din alte 15 ţări care au votat în aceeaşi semifinală. (care a inclus trei dintre cele considerate Big Five: Germania, Spania şi Regatul Unit). În plus, patru dintre cele şase ţări s-au clasat în primele şase dintre celelalte 15 ţări care au votat în această semifinală. O neregulă de asemenea amploare în ceea ce priveşte modelul de vot al juriului este fără precedent”.

EBU invocă Regulamentul Eurovision Song Contest şi instrucţiunile oficiale de vot ale Concursului, potrivit cărora dacă voturile juriilor naţionale prezintă modele de vot neregulamentare, atunci supervizorul executiv al ESC are dreptul de a elimina voturile în cauză pentru alocarea clasamentelor şi de a le înlocui cu un rezultat agregat substitut calculat automat pentru a determina rezultatul final al acestor ţări în a doua semifinală, transmite news.ro.

Eda Marcus, prezentatoarea TVR de la Eurovision, a publicat filmarea cu momentul în care României i-a fost anulat votul juriului

Prezentatoarea TVR de la Eurovision a povestit pe Instagram cât de siderată a fost când trebuia să anunțe voturile acordate de juriul din România, dar i s-a transmis că nu mai poate intra live, deoarece există probleme tehnice.

Eda Marcus, prezentatoarea televiziunii publice, a publicat pe Instagram filmul cu momentul „Bucharest is calling”, consternarea ei atunci când TVR-ului i-a fost refuzat de către EBU (European Broadcasting Union) transmiterea în direct și anunțarea punctajului juriului pentru Eurovision 2022.

„Aceasta este o înregistrare în timp real după ce ne-a fost refuzată intrarea în transmisiunea principală Eurovision pe motive tehnice. Înregistrarea aceasta este de fapt dovada că acele motive tehnice nu au existat, au fost doar un pretext. Au sărit pur şi simplu peste noi ca şi cand nu am fi existat”, a explicat Eda Marcus.

TVR acuză EBU că a schimbat votul juriului din România și a dat punctaj maxim Ucrainei în locul Moldovei

Televiziunea Română acuză Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU), organizatorul concursului Eurovision, că ar fi modificat rezultatul votului juriului din România fără explicații.

Prin intermediul unui comunicat, TVR arată că juriul acordase 12 puncte reprezentanților Republicii Moldova, dar că EBU ar fi schimbat rezultatul, acordându-le punctaj maxim din partea României reprezentanților Ucrainei.

„Televiziunea Română și-a asumat în totalitate angajamentul de participare la Eurovision 2022, achitând taxa de participare și pregătind, alături de echipa lui wrs, un proiect care s-a bucurat de aprecierea publicului.

Cu toate acestea, am fost surprinși să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei”, se arată în comunicat.