Echinocțiu de toamnă 2020, pe 22 septembrie. Data la care ziua și noaptea sunt egale / Când trecem la ora de iarnă

Redactor:
Dragos Tanase
Echinocțiu de toamnă 2020, pe 22 septembrie. Data la care ziua și noaptea sunt egale / Când trecem la ora de iarnă
Echinocțiu de toamnă 2020, pe 22 septembrie 2020 (FOTO: Shutterstock)

Marți, 22 septembrie, este data în care ziua este egală cu noaptea, adică are loc echinocțiul de toamnă (la ora 16.31).

Echinocţiul are loc de două ori pe an. Primul este echinocţiu de primăvară şi marchează momentul când Soarele traversează ecuatorul ceresc şi trece din emisfera cerească sudică în emisfera nordică şi al doilea este echinocţiul de toamnă, atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc şi trece din emisfera nordică în emisfera sudică.

Aflându-se în dreptul ecuatorului ceresc, la această data, Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopţilor. Excepţie fac regiunile polare, în zona Polului nord incepând lunga noapte polară, iar în Polul sud începe ziua polară, timp de 6 luni, până la momentul echinocţiului de primavară.

Începând de acum, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopţilor să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstiţiului de iarnă.

De când a fost alcătuit calendarul gregorian (1582), echinocţiul de toamnă s-a produs în zilele de 21, 22, 23 sau 24 septembrie, amintește Mediafax.

Când va avea loc echinocţiul de toamnă, în următorii opt ani

conform Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, acestea sunt datele când va avea loc echinocţiu de toamnă, în următorii opt ani.

2021
22 septembrie
22:21

2022
23 septembrie
04:04

2023
23 septembrie
09:50

2024
22 septembrie
15:44

2025
22 septembrie
21:19

2026
23 septembrie
03:05

2027
23 septembrie
09:02

2028
22 septembrie
14:45

Când trecem la ora de iarnă, în 2020

Un alt eveniment important, care va avea loc luna viitoare, este trecerea la ora de iarnă, care este – de altfel – ora standard.

Anul acesta, trecerea la ora de iarna se face în noaptea de 24 spre 25 octombrie, în ultimul weekend al acelei luni, când ora 04:00 va deveni ora 3:00.

Totuşi. anul viitor ar putea marca sfârşitul acestui proces de schimbare a orei de două ori pe an.

Comitetul de Turism şi Transporturi al UE propune să punem capăt schimbării sezoniere a orei. Acest lucru nu ar modifica dreptul ţărilor UE de a decide cu privire la ora lor standard, conform News European Parliament.

Pentru ţările care decid să îţi păstreze definitiv ora de vară, ultima schimbare a ceasului va fi duminică din martie 2021. Statele membre care preferă să îşi păstreze ora standard, cunoscută şi sub numele de „ora de iarnă”, schimbă ceasurile pentru ultima dată în ultima duminică din octombrie 2021.

Directiva actuală privind orele de vară impune ca ţările UE să treacă la ora de vară în ultima duminică din martie şi să revină la ora standard în ultima duminică din octombrie.

UE a unificat pentru prima dată aranjamentele referitoare la ora de vară în 1980, pentru a asigura o abordare armonizată a schimbării orei pe piaţa unică, deoarece până atunci, practicile şi programele naţionale de oră de vară erau divergente.

NASA va trimite primii astronauți la Polul Sud al Lunii în 2024. Prima femeie va fi trimisă pe Lună

NASA a dezvăluit planuri de a trimite astronauți pe Lună, pentru prima dată după 1972. Va fi prima călătorie cu echipaj la Polul Sud Lunar și prima misiune lunară cu o femeie la bord.

NASA a anunțat, luni, că intenționează să trimită prima femeie și următorul bărbat pe Lună în 2024, trimițând din nou oameni pe Lună pentru prima dată din 1972.

„Ne întoarcem la Lună pentru descoperiri științifice, beneficii economice și inspirație pentru o nouă generație de exploratori”, a declarat administratorul NASA Jim Bridenstine într-o declarație pe site-ul NASA.

Se așteaptă ca proiectul să coste 28 de miliarde de dolari (23,8 miliarde de euro), a raportat agenția de știri AFP. Congresul SUA trebuie să aprobe bugetul, care a fost stabilit ca o prioritate ridicată pentru președintele Donald Trump.

Vorbind reporterilor, Bridenstine a spus că NASA este „pe drumul cel bun pentru o aterizare lunară în 2024”, atât timp cât Congresul aprobă primele 3,2 miliarde de dolari până la Crăciun.

Horoscopul zilei de 22 septembrie 2020. Berbecii intră în noi parteneriate

Horoscopul zilei de 22 septembrie 2020, realizat de astrologul Mădălina Manole, vine cu previziuni astrologice și sfaturi pentru toate zodiile, în dragoste, carieră, bani și sănătate.

Soarele, astrul responsabil cu vitalitatea noastră, cel care ne oferă, de altfel, și zodia, intră astăzi în semnul Balanță, marcând echinocțiul de toamnă și, totodată, imprimând asupra tuturor energia acestei zodii.

Astfel, până pe 23 octombrie, vom fi mai determinați să căutăm echilibrul în viața noastră, vom simți dorința de a fi în armonie cu ceilalți și vom da dovadă de mai multă diplomație în relații, căutând liniștea și pacea.

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Școala on-line în România! Cum și-a umilit profesoara un elev: 'Nu am net' Continuarea întrece...
FOTO. Alexandra Stan, cele mai fierbinți ipostaze în care a apărut vreodată Cântăreața a lăsat...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Ceaușescu, întâlnire secretă cu Arsenie Boca. Ce i-a zis părintele l-a bântuit pe dictator până...
COVID-19 sau o simplă răceală? Medicul Cristian Oancea îţi spune când e cazul să te...
Anchetă: Rusia a continuat să producă Novichok mult timp după ce a promis că oprește...
Școala on-line în România! Cum și-a umilit profesoara un elev: 'Nu am net' Continuarea întrece...
Cu ea ar accepta să fie înșelată! Andra ar închide ochii dacă Măruță ar înșela-o...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Obsesia dubioasă a lui Ceaușescu! Ce obliga oamenii de lângă el să-i facă zilnic. Doamne..
IREAL! Țara în care oamenii fac 2 ani de ÎNCHISOARE pentru mască. Are mai puține...
Dacă vezi omul din imaginea de mai jos, ai un IQ peste medie
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
O experienţă străină în mijlocul Capitalei: Stilul de viaţă francez, în inima Bucureştiului.
Cine este miliardarul necunoscut din spatele lanţurilor de magazine Lidl şi Kaufland. Se cunosc atât...
Inchide