ECLIPSA DE SOARE 2015: ce spun psihologii despre stările psihice ale persoanelor vulnerabile

ECLIPSA DE SOARE 2015: ce spun psihologii despre stările psihice ale persoanelor vulnerabile
Publicat: 18/03/2015, 19:03

Psihologul Hanibal Dumitrașcu și psihoterapeutul Cristian Andrei au vorbit, pentru MEDIAFAX, despre efectele secundare asupra sănătății oamenilor care pot apărea odată cu eclipsa parțială de Soare de vineri.

„Dincolo de efectele de natură geofizică, care apar fără îndoială și duc la modificări ale homeostazei echilibrului, circulația sangvină, hipertensiune arterială și eventuale atacuri de panică, eu vă spun că, în cazul acesta, în care discutăm de o eclipsă parțială de Soare, problemele vor fi mult mai reduse”, a declarat Hanibal Dumitrașcu pentru MEDIAFAX.

„Forța sau puterea de reprezentare colectivă pe care o au oamenii în legătură cu un asemenea eveniment poate să genereze sau să determine stările de anxietate, tensiune, dar ele sunt produsul mai degrabă a modalității colective de reprezentare și al mitologiei generate de un asemenea eveniment cosmic mai mult decât efectul propriu-zis asupra organismului uman”, a precizat acesta.

El a spus că lucrurile sunt mai puternice, mult mai profunde atunci când există o eclipsă totală. „Când este parțială sunt și efectele parțiale, mult mai reduse decât în cazul unei eclipse totale. În cazul persoanelor care suferă de depresie, starea se acutizează, pentru că e vorba de o slăbiciune generală a stării psihice și a organismului persoanelor respective. Cu cât ești mai expus și ai vulnerabilități de genul acesta, se poate să fii mai afectat”, a completat Dumitrașcu.

În acest context, psihologul Hanibal Dumitrașcu a afirmat că, pentru a diminua aceste efecte ale eclipsei parțiale de Soare, oamenii ar trebui să creadă mai puțin în reprezentările acestea colective conform cărora „eclipsa aduce cu ea războaie, cutremure, calamități de tip natural”. „Este doar o poveste, o mitologie și nu are de cele mai multe ori legătură cu realitatea, poate doar cu coincidențele”, a concluzionat acesta.

Pe de altă parte, psihoterapeutul Cristian Andrei a declarat, pentru MEDIAFAX, că eclipsa parțială de Soare simbolizează foarte bine fenomenul obscurantismului în sânul comunității. „Există partea luminoasă a Soarelui și partea care este obturată și care pare întunecoasă și exact așa este și în societatea românească, există oameni luminați, care au cultură științifică și care nu sunt foarte impresionați de o eclipsă, și există oameni care nu sunt informați și care nu au cultură suficientă și încep să atribuie tot felul de puteri supranaturale acestui fenomen”, a spus doctorul Cristian Andrei.

El a spus că „în societatea românească sunt foarte mulți oameni care se plasează în partea aceasta întunecoasă a culturii și ar putea spune că atotputernicul Soare are probleme și că sursa vieții pe Pământ suferă, când, de fapt, Soarele nu pățește nimic”.

„Există și mitul acesta al atotputernicului, românii fiind destul de înclinați să aibă dictatori, să aibă oameni care să-i impresioneze și să-i abuzeze. Sunt foarte curioși atunci când Soarele, dictatorul are un mic defect, o pată. Cam asta este preconcepția în popoare semidezvoltate, cum este și al nostru, poporul român, cu o cultură pe jumătate. Oamenilor nu li se poate întâmpla nimic, pentru că este doar un efect vizual, o suprapunere de obiecte care sunt la distanță unul față de altul. Nici câmpul magnetic, nici radiația solară nu se modifică în timpul acesta. Este o incidență vizuală. Dacă am fi în altă parte a Globului, nici nu am vedea această eclipsă”, a mai spus acesta.

Cristian Andrei a declarat că eclipsa parțială de Soare nu are efecte secundare asupra sănătății, ci asupra interpretării. „Oamenii cu mai puțină cultură interpretează mai alarmist, oamenii cu suficientă cultură își văd de treaba lor”, a adăugat acesta.

Eclipsa parțială de Soare de vineri va începe în jurul orei 10.40, va avea maxima în jurul orei 11.56 și se va încheia la 13.05, cu o durată medie pentru România de două ore și 20 de minute. Acoperirea Soarelui de către Lună va varia în funcție de locul observației, fiind mai scăzută în sudul țării și mai ridicată în nord. Procentul de acoperire a Soarelui va fi situat între 40 și 55%, potrivit cifrelor furnizate de specialiștii Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Devine INTERZIS în statele UE! Intră în vigoare și în România
Dr. Francesco Capelletti, copilul-actor, chirurgul pur-sânge și icoana tatălui. Destine de filme la Floreasca
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului