ECONOMIE. Scandal pe zăcămintele de gaze din Marea Neagră. Petrom bate cu pumnul în masă. România, pusă la colț

ECONOMIE. Scandal pe zăcămintele de gaze din Marea Neagră. Petrom bate cu pumnul în masă. România, pusă la colț
Prețurile petrolului au atins nivelurile din luna martie, după acordul UE și în speranța unui vaccin / Sursă FOTO: https://energyindustryreview.com
Publicat: 25/06/2020, 15:38
Actualizat: 25/06/2020, 15:39

Scandal uriaș pe piața energetică din România. Miza o reprezintă uriașele zăcăminte de gaze din Marea Neagră, iar de data asta a venit rândul companiei Petrom să bată cu pumnul în masă. Dacă vrem industrializare, susține directorul general al OMV Petrom, Christina Verchere, atunci este obligatoriu să începem extracția!

În acest moment, România este importator net de gaze naturale, deşi are oportunitatea enormă a gazelor naturale din Marea Neagră. De ce anume e nevoie ca acest proiect să avanseze? Această oportunitate este unică pentru România, dar proiectul nu se dezvoltă suficient de repede, aceasta este provocarea”, a declarat șefa OMV Petrom.

Cea mai importantă companie din țară, vândută însă austriecilor de la OMV, vrea să se dea mai repede drumul la extragerea gazelor din Marea Neagră, văzută drept „un potenţial uriaş”. „Și nu e vorba doar de Neptun Deep, ci şi de alte oportunităţi de acolo, dar nu suntem în stare să facem proiectul să avanseze. Proiectul staţionează în domeniul legislativ şi al autorităţilor de reglementare. Proiectul poate avansa, aici nu e vorba de cheltuirea unor bani de la buget, este o investiţie a sectorului privat şi încă una din cele mai mari investiţii care poate avea loc”, a răbufnit Christina Verchere.

Petrom acuză birocrația și legislația greoaie din domeniu

Dacă Petrom va primi undă verde pentru începerea lucrărilor de forare, gazele vor fi comercializate în primul rând local, anunță Christina Verchere: „Ca producător, doreşti să vinzi celei mai apropiate pieţe, or aceasta este piaţa românească, deci vrem să-l vindem pe piaţa românească. Potenţialul este acolo, dar trebuie să ai întâi produsul disponibil.

Gazele naturale au un rol important nu numai în industrializare, ci şi în utilizarea unei energii mai curate. Nu cred că vom vedea încetinind deloc tranziţia energetică, ci probabil că aceasta va accelera, iar România poate juca un rol în ceea ce priveşte propria amprentă de carbon. Dar trebuie să începeţi prin a scoate din subsol această resursă naturală”.

OMV Petrom şi ExxonMobil sunt parteneri egali în proiectul de explorare a zăcământului de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Spre comparaţie, România produce în prezent circa 10-11 miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase