edu.ro – REZULTATE BACALAUREAT 2012. NOTELE FINALE afișate pe toate județele – EXCLUSIV- Cum arată subiectele la BAC-ul din Franța

Publicat: 23/07/2012, 17:49
Actualizat: 23/07/2012, 17:58

După publicarea pe edu.ro a REZULTATELOR FINALE la EXAMENUL DE BACALAUREAT 2012, după SOLUȚIONAREA CONTESTAȚIILOR, România va doborî un nou record negativ de promovare a acestui examen.

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a explicat pentru gândul cifrele care au tras în jos rata de promovare la BACALAUREAT 2012, făcând defalcarea promovării pe licee teoretice, tehnologice și pe absolvenții picați la BAC anul trecut (prezentate la sfârșitul articolului).

REZULTATE CONTESTAȚII BAC 2012 pe edu.ro – Notele finale după CONTESTAȚII – EXCLUSIV – ORA la care se vor afișa NOTELE pe JUDEȚE

În Franța, sistemul EXAMENULUI DE BACALAUREAT este mult mai nuanțat ca cel din România, însă subiectele au o dificultate similară, iar măsurile de securitate sunt cel puțin la fel de drastice ca și cele din România, din ultimii doi ani. Cu toate acestea, rata de promovare la BAC în Franța a fost cuprinsă, în 2012, între 75% și 85% (în 2011, rata de promovare la liceele teoretice a fost de peste 88%, iar la cele tehnice de peste 82%). În România, înainte de soluționarea contestațiilor, rata de promovare este aproape la jumătate: 43% (45% în 2011).

Sistemul de educație francez împarte examenul de bacalaureat în trei categorii: bacalaureatul general, cel tehnologic și cel profesional. Fiecare dintre ele oferă o diplomă de bacalaureat cu valoare diferită și în plus, mai există alte câteva nivele de certificare, care nu echivalează cu diploma de bacalaureat, însă dau o finalitate recunoscută pe piața muncii a studiilor liceale.

AICI VEȚI GĂSI LINKURI UTILE CĂTRE TOATE JUDEȚELE DUPĂ AFIȘAREA pe edu.ro a REZULTATELOR LA CONTESTAȚII DE LA BACALAUREAT 2012

Bacalaureatul general, care este destinat elevilor de la liceele teoretice, este împărțit la rândul său pe trei categorii de profile – literar, științe sociale și economice și științific. Materiile principale sunt aceleași pentru aceste profile, însă dificultatea subiectelor și ponderea lor în nota finală diferă.

O mare diferență față de Bacalaureatul din România este faptul că în Franța notele nu pot fi contestate. Elevii au dreptul la contestație, dar doar în ce privește erori materiale, adică transcrieri greșite de note. Elevii au de asemenea dreptul să ceară consultarea lucrărilor corectate, pentru a confrunta nota trecută de examinator cu cea trecută pe „colantul” lor (un fel de carnet de note la BAC), nu însă pentru a contesta nota în sine.

Materiile la care se dă bacalaureatul în Franța sunt matematica, filozofia, limba franceză, istoria și geografia și limba străină. La acestea se adaugă, în funcție de profil: științific – fizica și chimia și știința inginerească; literar – literatura, proiect științific; științe sociale și economice – disciplina de sociologie și economie.

Pentru a promova examenul de bacalaureat în Franța, un elev trebuie să obțină la fiecare materie cel puțin 8 din 20 de puncte, iar media trebuie să fie de 10 din 20.

Măsurile de securitate la BACALAUREATUL din Franța sunt cel puțin la fel de drastice ca în România. De altfel, în 2012 acestea au fost sporite după ce anul trecut au existat fraude. „Dispozitivele tehnice de securitate au fost întărite, pentru a asigura fiabilitatea sistemelor informatice”, a anunțat ministerul francez al Educației.

Elevii francezi nu au voie să intre la examene cu smartphone-uri sau tablete și trebuie să treacă prin detectoare de telefoane mobile. Sancțiunile, dacă un elev este prins trișând la examen, variază de la interdicția temporară de a se prezenta la examenele de Bacalaureat, până la interdicția de a se înscrie în învățământul superior. Trebuie spus că, la proba de matematică, elevii francezi au voie să utilizeze calculatoare de buzunar.

AICI GĂSEȘTI INFORMAȚII ÎN TIMP REAL DESPRE REZULTATELE FINALE LA BACALAUREAT 2012.

Cum arată subiectele la BAC 2012 în Franța

Deși există un corp de discipline de examen comune la cele trei profiluri de liceu, subiectele diferă la fiecare, ca dificultate și ca volum.

Proba considerată cea mai consistentă la BAC în Franța este matematica. Subiectele de anul acestaau fost în număr de 4, la proba destinată profilului științific (unde matematica are o pondere foarte mare). Printre ele s-au numărat funcții derivate, algoritmi sau o problemă cu mai multe cerințe: „Pentru a face angajări, o companie apelează la o firmă de recrutare. Procedura de selecție este următoarea. Firma de recrutare face o selecție inițială, pe baza dosarelor. 40% dintre dosarele primite sunt validate și trimise companiei. Candidații astfel selectați trec printr-un interviu inițial, de care trec 70% dintre ei. Aceștia sunt chemați la un interviu final cu managerul de resurse umane, care recrutează 25% dintre candidați”.

În România, subiectele la matematică au arătat la BACALAUREAT 2012 astfel.

La limba franceză, subiectele de la BAC 2012 în Franța, pentru profilul literar (unde limba și literatura franceză au cea mai mare pondere), au cuprins 4 texte, reunite sub tema de studiu „Către un spațiu cultural european: renașterea și umanismul”. Textele au fost capitolul 13 și 18 din „Istoria unei călătorii făcute pe pământul Braziliei”, de Jean de Lery, capitolul 6, cartea a III-a din „Eseurile” lui Michel de Montaigne și „Tropice triste”, de Claude Levi-Strauss.

Elevii au trebuit să răspundă la mai multe cerințe, structurate pe patru abilități: scriitură, comentariu, disertație și invenție (probă de creativitate, în care elevilor li s-a dat ca punct de plecare un scenariu bazat pe unul dintre texte).

În România, la BACALAUREAT 2012, subiectele la limba și literatura română au arătat astfel.

La istorie-geografie, subiectele la BAC-ul din Franța au fost structurate pe trei majore și două secundare, la profilul științific. Primele trei au fost de compoziție: decolonizarea de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial până în anii 1960, a V-a Republică: instituții și viața politică, studiu de documente – către o nouă ordine mondială, speranțe și realități (pe baza a 4 texte puse la dispoziția elevilor). Celelalte două s-au referit la geografie: spațiul mediteranean – o interfață nord-sud și centre de impulsie și inegalități de dezvoltare în lume, ambele cu hărți puse la dispoziție.

În România, subiectele la geografie, la BACALAUREAT 2012, au fost publicate de gândul aici, iar cele la istorie aici.

Ecaterina Andronescu: soluția este bacalaureatul diferențiat

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a explicat pentru gândul că rata de promovare la BAC 2012, de 43%, nu ar trebui să fie atât de mică, dacă cifrele ar fi calculate diferențiat. La fel urmează să fie și Bacalaureatul într-un viitor apropiat, după cum promite ministrul, care susține că va iniția o lege în Parlament în acest sens.

„Bacalaureatul diferențiat este la fel ca în Franța, unde cei de la tehnologic nu au aceleași discipline ca restul, dar BAC-ul tehnologic nu le oferă nici aceleași drepturi”, explică Andronescu.

Ministrul Educației a dezvăluit pentru gândul cifrele de promovare de la BACALAUREAT 2012, defalcate pe categorii: la liceele teoretice, media de promovare este de peste 80%, la liceele tehnologice media de promovare este de 20-25%, în timp ce la absolvenții din anii anteriori care au dat BAC-ul acum media de promovare este de doar 15%.

„Am calculat cât au influențat liceele tehnologice rezultatele la BACALAUREAT și am vrut să văd care este situația promovării de anul acesta și cât de mult trag în jos cei din anii anteriori. Liceul românesc s-a polarizat extraordinar de mult în ultimii ani”, a explicat Ecaterina Andronescu.

O altă cauză pentru nivelul elevilor români care termină liceul este și nivelul lor de pregătire la ieșirea de pe băncile școlii generale, mai spune ministrul Educației după ce pe edu.ro au fost afișate rezultate contestații bacalaureat 2012.

Anul acesta, în jur de 56.000 de elevi dintr-a 8-a nu au luat nota 5. Dintre aceștia, 37.000 sunt din mediul rural. Te uiți la notele de pe edu.ro și este dramatic! Acum avem consecințele faptului că am închis 2.000 de școli, că poate copiii nu mai ajung așa de des la școală sau ajung obosiți. După 4 ani, ce să aștept, medaliați olimpic?„, descrie imaginea de ansamblu a învățământului românesc Ecaterina Andronescu, pentru gândul.

Vezi aici SOLUȚIILE propuse de Ecaterina Andronescu pentru recuperarea „GENERAȚIEI PIERDUTE” – cei 140.000 de elevi care au renunțat la BACALAUREAT

REZULTATE BACALAUREAT 2012 afișate online pe EDU.RO. Cum se modifică rata de promovare în fiecare JUDEȚ

Rezultate contestații BAC 2012. Note finale pe EDU.RO – JUDEȚELE în care NOTELE au CRESCUT după recorectarea lucrărilor la BACALAUREAT 2011

REZULTATE BACALAUREAT 2012 – FINALE, după CONTESTAȚII afișate pe edu.ro – TOATE JUDEȚELE. Notele finale pentru județul GALAȚI

REZULTATE CONTESTAȚII BACALAUREAT 2012 PE EDU.RO – Notele finale pentru elevii din județul CLUJ

EDU.RO afișează REZULTATE DUPĂ CONTESTAȚII la BAC 2012. Notele finale pentru județul BRAȘOV

NOTE BACALAUREAT 2012 pe edu.ro . REZULTATE FINALE după CONTESTAȚII. Notele din județul IAȘI

EDU.RO – REZULTATE CONTESTAȚII la BACALAUREAT 2012. Note finale pentru județul ARAD

REZULTATELE FINALE LA EXAMENUL DE BACALAUREAT 2012 sunt afișate pe EDU.RO. Notele din județul IALOMIȚA

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping