Elan Schwartzenberg, dat în urmărire internațională

Elan Schwartzenberg, dat în urmărire internațională
Curtea de Apel București a admis cererea Poliției Române de emitere a unui mandat european de arestare pe numele omul de afaceri Elan Schwartzenberg , în urma deciziei acesta fiind dat în urmărire internațională, anunță surse din rândul anchetatorilor.

„Am solicitat urmărirea internațională, instanța nu s-a pronunțat în acest caz, în funcție de decizia instanței vom acționa ca atare”, declara marți dimineață Bogdan Despescu, șeful Poliție Române.

După câteva ore, Curtea de Apel București a admis solicitarea Poliției Române de emitere a unui mandat european de arestare preventivă în cazul omului de afaceri Elan Schwartzenberg, astfel că acesta a fost dat în urmărire internațională, au declarat surse din cadrul Poliției pentru MEDIAFAX.

Fiind vorba despre o urmărire internațională, anunțul de căutare a omului de afaceri va fi publicat și pe site-ul Interpol, asta după ce luni poza acestuia a fost pusă pe site-ul Poliției Române la categoria persoanelor date în urmărire.

Procurorii anticorupție au cerut arestarea lui Elan Schwartzenberg pe 30 mai, fiind acuzat de complicitate la dare de mită, în solicitare DNA motivând că omul de afaceri „s-a ascuns, în scopul de a se sustrage de la urmărirea penală.

„În cursul anului 2011, inculpatul Schwartzenberg Emilian l-a ajutat pe Morgenstern Avraham, administrator unic al unei firme, să îi dea lui Mazăre Radu Ștefan, primarul municipiului Constanța de la acea vreme, suma totală de 175.000 de euro pentru ca acesta din urmă să facă demersuri atât în cadrul atribuțiilor de serviciu cât și în afara (contrare) lor, astfel încât să faciliteze câștigarea, de către firma respectivă, în condiții avantajoase, a unei licitații având ca obiect contractul de construire a Campusului social Henri Coandă în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro)”, precizeaza DNA într-un comunicat de presă.

„Ajutorul acordat de Schwartzenberg Emilian a constat, pe de o parte, în faptul că a intermediat darea sumei de 175.000 de euro prin interpunerea, pe traseul banilor, a unei societăți offshore (societate al cărei beneficiar real era) și, pe de altă parte, a facilitat relația dintre Mazăre Radu Ștefan și Morgenstern Avraham, fiind prieten cu amândoi. Societatea off shore este o societate înmatriculată în Insulele Virgine Britanice care avea deschise conturi în Liechtenstein. Toate operațiunile de transfer bancar erau ordonate de Schwartzenberg Emilian, în calitate de beneficiar real și puse în executare de o altă persoană”, mai explicau procurorii.

Inchide