ELCEN: Sistemul de termoficare al Capitalei funcționează nelegal

ELCEN: Sistemul de termoficare al Capitalei funcționează nelegal
Publicat: 12/12/2019, 15:30

„În paralel, continuând politica de forță impusă de Primăria Municipiului București (PMB), care a obligat ELCEN să livreze apa caldă gratis către RADET, Termoenergetica solicită ELCEN să furnizeze agent termic pe baza unor comenzi zilnice, în afara contractului, adică nelegal.

Pentru a completa tabloul manierei defectuoase în care atât conducerea PMB cât și cea a Termoenergetica au înțeles să gestioneze situația dramatică a termoficării – având deja experiența falimentării RADET – vă aducem la cunoștință că la aproape 30 de zile de la ședința Consiliului General al Municipiului București în care s-a decis majorarea de capital a Termoenergetica cu aproximativ 650 milioane de lei, PMB nu a transferat niciun leu în conturile societății.

Acest lucru înseamnă că Termoenergetica, urmând modelul RADET, va primi energie termică gratis de la ELCEN și va acumula datorii, fiind lipsită totodată de capitalul de lucru necesar pentru plata salariilor și pentru reparațiile rețelei de conducte. În prezent, datoriile curente neîncasate de ELCEN au ajuns la cca 250 milioane de lei, fără a lua în calcul datoria istorică de 3,7 miliarde de lei.

În tot acest timp, acțiunile de imagine ale PMB pentru care sunt cheltuite sute de milioane de lei s-au intensificat, fapt ce demonstrează dezinteresul pentru problemele structurale cu care se confruntă orașul.

Atragem din nou atenția că această abordare afectează substanțial situația economică a ELCEN, societate aflată deja în insolvență, care face eforturi deosebite de a duce la îndeplinire planul de reorganizare.

Fără a ne pronunța cu privire la intenția PMB, apreciem ca fiind un semnal de alarmă refuzul conducerii primăriei de a constitui o garanție cuprinsă în contractul cadru menită să asigure recuperarea creanțelor ELCEN, dar care ar reprezenta și o dovadă a bunei credințe și o garanție inclusiv a faptului că nu se dorește urmarea modelului RADET.

Legat de acest aspect, anunțăm și pe această cale că, în lipsa acestei garanții, vom solicita PMB și Termoenergetica achitarea facturilor în avans sau prin mecanismul convenției de plată în avans, prevăzută în OUG 36/2016, prin care se asigură plata în avans de către PMB direct către ROMGAZ a gazelor necesare funcționării în siguranță a serviciului de termoficare pe toată perioada de iarnă.

Menționăm însă că, în lipsa contractului cadru, această convenție nu poate fi semnată, PMB reușind astfel să evite inclusiv plata furnizorului și obligând ELCEN să achite materia primă folosită din rulajul propriu, fapt ce destabilzează suplimentar situația financiară a societății”, arată comunicatul ELCEN.

„Ceea ce observăm este de fapt un banal copy-paste al RADET. Dna Firea și dl Burghiu, care a fost luat din fruntea RADET după faliment și înscăunat la Termoenergetica, aplică modelul deja consacrat: nu capitalizează Termoenergetica ca să poată solicita livrarea apei calde gratis în continuare și să se plângă apoi că nu sunt bani de reparații, știind că nu vom lăsa oamenii în frig. Nu semnează contractul cadru ca să evite astfel semnarea convenției de plată în avans pentru a nu fi obligați să plătească direct furnizorul de gaze și să ne oblige pe noi să plătim din alte surse, cât timp nu încasăm nimic de la Termoenergetica. Nu semnează contractul inclusiv ca să nu avem cui să trimitem facturile. Mai mult decât atât, cum ar putea plăti subvenția dacă Termoenergetica nu are contract, nu are facturi primite sau deconturi întocmite? Avocații noștri au început deja să analizeze posbilitatea acționării în instanță pentru abuz în serviciu. Comportamentul lor este inadmisibil și la limita legii”, a declarat Ovidiu Neacșu, partener fondator Sierra Quadrant.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O zonă turistică populară, închisă din cauza unor flori care miros urât