Elefantul Gaba, „supravegheteroul” lucrărilor de reabilitare de la Muzeul de Istorie Naturală din Iași – FOTO

Elefantul Gaba,  „supravegheteroul lucrărilor de reabilitare de la Muzeul de Istorie Naturală din Iași - FOTO
Publicat: 27/06/2019, 18:35

Muzeul de Istorie Naturală din Iași este închis din mai 2013, de când s-a decis că imobilul poate fi un pericol pentru cei care îi trec pragul.

După ce titlul de proprietate al clădirii a fost disputat ani de zile în instanță și clădirea a ajuns într-un final în patrimoniul municipiului Iași, s-au căutat variante pentru finanțarea reabilitării clădirii, iar soluția finală este cea a fondurilor europene. Lucrările au început în urmă cu câteva zile.

„Finanțarea este pe fonduri europene, pratic este al cincilea monument finanțat pe fonduri europene. (…) Valoarea lucrărilor depășește 13,4 milioane de lei, aproape 3 milioane de euro, este vorba de lucrări de consolidare, de reabilitare și de reintroducere a acestei clădiri în circuitul muzeal al Iașului”, a declarat primarul orașului, Mihai Chirica.

De ani de zile, casa Roset, care găzduiește primul Muzeu de Istorie Naturală din Principatele Române, este într-o avansată stare de degradare.

Un consorțiu româno-italian va reabilita acum imobilul din centrul Iașului.

„Clădirea a fost închisă șase ani, a fost încadrată la grad de risc seismic 1, necesitând consolidări ale structurii de rezistență. Deja începem să decopertăm fundațiile, pentru a putea consolida fundațiile și apoi consolidarea structurii de rezistență, care presupune consolidarea stâlpilor și grinzilor. Clădirea prezintă fisuri foarte mari, asta înseamnă că structura de rezistență este foarte slăbită”, a spus Iuliana Boariu, managerul de proiect.

Exponatele muzeului au fost mutate într-un alt corp de clădire ce se află peste drum. Au fost însă și unele exponate care nu au putut fi transportate, pentru că s-ar fi distrus.

Cel mai cunoscut exponat, elefantul indian Gaba, a rămas la locul lui, însă este protejat de o cutie imensă de lemn. Gaba a fost cumpărat în 1835 de domnitorul Grigore Mihail Sturdza, după ce a murit de frig la marginea orașului, abandonat de angajații unui circ.

Domnitorul l-a donat muzeului, iar după cinci ani, scheletul și o replică a elefantului au fost expuse în cea mai mare sală a instituției.

„Exponatele care au rămas sunt patru. În afară de celebrul elefant, există o sobă care se presupune că a fost construită o dată cu acest edificiu și care se află în sala Alexandru Ioan Cuza. Mai există două steme ale Moldovei, care sunt protejate în momentul acesta și care vor fi reabilitate de specialiști în pictură. (…) Reabilitarea înseamnă refacerea pereților, refacerea tâmplăriei interioare, pe care am început deja să o numerotăm și să o depozităm, întrucât ea prezintă valoare istorică, va trebui reabilitată de către specialiști în restaurare lemn și repusă pe poziții”, a mai spus Iuliana Boariu.

Potrivit constructorului, imobilul va fi adus la un standard european în ceea ce privește circulația fluxului de vizitatori și va fi montat și un lift pentru persoanele cu dizabilități, având în vedere că sălile muzeului se află la etajul unu al clădirii. De asemenea, vor fi amenajate și birouri pentru angajații muzeului.

Lucrări vor fi și în parcul muzeului, gândit inițial ca o grădină botanică în miniatură, acum neîngrijit.

Muzeul de Istorie Naturală din Iași își are sediul în casa vornicului Costache Sturza încă din 1840. La etajul întâi al acestei clădiri de patrimoniu se află Sala Cuza, încăpere în care, în 3/15 ianuarie 1859, reprezentanții Partidei Naționale au hotărât ca Alexandru Ioan Cuza să fie candidatul lor la domnia Moldovei. La parterul clădirii își are sediul Societatea de Medici și Naturaliști, prima de acest fel din țară.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un bărbat a încercat să se vaccineze anti-Covid într-un braț fals de silicon pentru a...
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
MEDIC de la Spitalul MEDGIDIA, DECORAT de IOHANNIS!
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
Este obligatoriu pentru români! Se aplică de la 1 decembrie. Decizia anunțată de autorități
Vești proaste despre Alexandru Arșinel. Anunț trist, de ultimă oră. S-a întâmplat imediat după operație
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...