ELENA UDREA A FOST REȚINUTĂ DE DNA. A ieșit de la DNA cu cătușe, dar a intrat în arestul Poliției fără cătușe

Publicat: 11/02/2015, 12:53
Actualizat: 29/04/2015, 16:14

Elena Udrea a fost reținută marți seară, pentru 24 de ore, de procurorii DNA, urmând ca mâine să fie prezentată instanței cu propunerea de arestare preventivă. Măsura a fost dispusă în dosarul „Microsoft” în care fostul ministru este acuzat de trafic de influență și spălare de bani.

„Pot pune cătușe Elenei Udrea, dar nu pot pune cătușe adevărului”, a spus Elena Udrea, care a fost scoasă cu cătușe din sediul DNA.

Elena Udrea la ieșirea din sediul DNA

Elena Udrea a petrecut peste 10 ore la sediul DNA, în cursul zilei de luni, din care, potrivit avocaților, trei ore a fost audiată.

Decizia reținerii vine după ce Parlamentul a avizat luni noapte șase cereri venite din partea procurorilor dintre care trei vizau instituirea măsurilor preventive de reținere și arestare a fostului ministru al Dezvoltării și Turismului în dosarele „Gala Bute” și „Microsoft”.

Mai jos cele șase cereri al procurorilor,acuzațiile care i se aduc Elenei Udrea și rezultatul votului din Parlament

DOSARUL MICROSOFT

1. Cerere pentru urmărirea penală pentru trafic de influență, spălare de bani și fals în declarații de avere – 243 de voturi „pentru” și 50 „împotrivă”

2. Cerere de reținere și arestare preventivă – 202 voturi „pentru” și 65 „împotrivă”

3. Cerere de încuviințare a arestării preventive, prin înlocuirea controlului judiciar – 152 voturi „pentru” și 82 „împotrivă”

DOSARUL GALA BUTE

1. Cerere pentru urmărirea penală pentru abuz în seviciu – 285 de voturi „pentru” și 49 „împotrivă”

2. Cerere pentru urmărirea penală pentru luare de mită – 278 de voturi „pentru” și 50 „împotrivă”

3. Cerere de încuviințare a arestării preventive – 219 voturi „pentru” și 102 „împotrivă”

Cu cele șase cereri ale procurorilor pe numele său, din care trei de arestare, Elena Udrea a reluat, în apărarea sa, toate acuzațiile la adresa șefului actual al SRI, Florian Coldea, care ar fi în spatele situației în care acum ea se află și le-a cerut deputaților să fie de acord cu urmărirea sa penală, dar nu și cu arestarea sa care ar fi un abuz. „Știu că există o presiune publică asupra dumneavostră. știu că există presiuni și de altă natură și chiar calcule politice. Ceea ce vă cer au azi nu este clemență. Nu este să blocați Justiția, din contră. Vă cer să lăsați Justiția să funcționeze și în cazul Elenei Udrea. Vă cer ca Elena Udrea, dacă este acuzată de ceva, să fie anchetată. Ceea ce vă cer în schimb este să nu fiți părtași la un abuz care este încercarea de arestare a mea”, a spus Udrea, de la tribuna Camerei Deputaților.

Ea le-a cerut, totodată, deputaților să voteze conform conștiinței. „Vă cer să fiți puternici, să votați conform conștiinței pe care o aveți, dând Parlamentului rolul și importanța pe care această instituție ar trebui să o aibă într-un sistem democratic în care fiecare putere își exercită atribuțiile în mod legal și nicio putere nu poate exercita asupra altei puteri din stat un abuz”, a adăugat Udrea.

În discursul său, fostul ministru a citat din pastorul german Martin Niemöller, parafrazându-l la final pentru a-i avertiza pe deputați că după ea, poate urma oricare dintre ei.

„La început au venit și i-au luat pe socialiști/Nu am reacționat, pentru că nu eram socialist/ Apoi au venit și i-au luat pe sindicaliști/ Nu am reacționat, pentru că nu eram sindicalist / Apoi au venit și i-au luat pe evrei/ Nu am reacționat pentru că nu eram evreu / Apoi au venit și m-au luat pe mine/ Și nu mai rămăsese nimeni care să reacționeze. Parafrazând, dacă astăzi mă iau pe mine, în felul acesta, mâine vă iau pe dumneavoastră, poimâine pe ceilalți care au curajul să vorbească, iar la final nu va mai rămâne nimeni care să poată să spună”, a spus Udrea, care după ce și-a încheiat discursul a plecat din Parlament.

UPDATE 22:20 Elena Udrea a fost adusă la sediul sediul Poliției Capitalei fără cătușe, lucru care s-a văzut când a ieșit din mașina Poliției, deși la ieșirea din sediul DNA ea era încătușată.

Elena Udrea la ieșirea de al sediul DNA, cu cătușe la mâini.

Elena Udrea adusă în arestul Poliției Capitalei fără cătușe la mâini.

Elena Udrea adusă în arestul Poliției Capitalei fără cătușe la mâini.

Elena Udrea adusă în arestul Poliției Capitalei fără cătușe la mâini.

UPDATE 22:20 Elena Udrea a fost reținută marți seară de procurorii DNA în dosarul Microsoft.

UPDATE 20:24 Timp de șase ore Elena Udrea a citit documentele dosarului Microsoft în care procurorii au obținut încuviințarea arestării preventive. Elena Udrea este la sediul DNA de peste opt ore. Acum ea dă o declarație în fața anchetatorilor. DNA are posibilitatea să dispună reținerea ei.

UPDATE 15:00 ANALIZĂ GÂNDUL: Fostul ministru al Dezvoltării are, în acest moment, câteva opțiuni de natură juridică. Prima este să respingă acuzațiile, să se apere în contradictoriu cu procurorul de caz și, inevitabil, să ajungă la instanță unde să își susțină din nou nevinovăția pe arestarea preventivă. O altă opțiune ar fi să-și recunoască infracțiunile și să încheie un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorul, în acest caz procurorii ar putea renunța la cererea de arestare preventivă. Apoi, Udrea ar mai putea denunța alte fapte ale altor persoane sau chiar fapte comise de ea împreună cu alte persoane. În acest caz ar scăpa de un nou dosar, fiind protejată de clauza de imunitate. În cazul denunțurilor, ea trebuie sa denunțe fapte de care procurorii nu au cunoștință. În acest caz, Parchetul ar putea da dovadă de clemență și să nu mai ceară arestarea ei.

UPDATE 14:43 Elena Udrea se află încă la DNA unde audierile sunt în plină desfășurare. Între timp aflăm de la Curtea de Apel că în perioada când Udrea conducea ministerul Dezvoltării exista o „taxă” de 10% din prețul contractelor pe bani publici. Concret, companiile dădeau 10% șpagă ca să primească aceste contracte, susțin procurorii și judecătorii care au decis arestarea unui colaborator al Elenei Udrea. Toate detaliile le găsiți aici

UPDATE 11:54 Elena Udrea a ajuns la DNA. „Voi da o declarație în dosarul Microsoft”, a precizat Elena Udrea. La sediul DNA câteva persoane protestează și au cerut încarcerarea fostului ministru al Dezvoltării.

UPDATE 11:44 Avocatul Alexandru Chiciu, apărătorul Elenei Udrea, a ajuns la DNA unde a anunțat că „apărarea nu va comenta dosarul” și că toate apărările juridice vor fi făcute în cadrul procedural. Avocatul Chiciu a anunțat că încă de vineri a formulat o solicitare pentru ca Elena Udrea să fie audiată.

UPDATE 11:00 Elena Udrea a ieșit de la secția de Poliție. Nu a făcut prea multe declarații. „Ne vedem la 12 la DNA. Eu nu sunt dezamâgită de colegii din Parlament”, a răspuns Udrea întrebărilor jurnaliștilor

UPDATE 10:57 Elena Udrea a ajuns la Secția 2 de Poliție unde trebuie să se prezinte regulat, fiind vorba de o vizită impusă prin măsura controlului judiciar, măsură luată de procurorii DNA în urmă cu aproape două săptămâni. De la secția de Poliție, Elena Udrea va merge la DNA.

9 milioane de euro dintr-un total de aproape 50 de milioane au ajuns la Dorin Cocoș cu titlu de mită pentru a-și folosi influența în favoarea intermediarului care a adus în România licențele Microsoft, iar de acești bani ar fi beneficiat indirect și Elena Udrea. Aceasta este cea mai nouă teză a procurorilor care investighează cel mai important dosar de corupție din ultimii cinci ani. Elena Udrea este acuzată oficial de spălare de bani și fals în declarații.

Tot în acest dosar, DNA a anunțat că Udrea este investigată pentru trei infracțiuni de trafic de influență. Udrea este acuzată și că împreună cu Dorin Cocoș a cerut o șpagă de 3 milioane de euro. „În anul 2010, Cocoș Dorin, în baza înțelegerii cu Udrea Elena Gabriela, ar fi pretins de la un om de afaceri, administrator al unei societăți cu obiect de activitate IT, suma de circa 3 milioane euro, pentru a debloca plățile aferente contractului e-România”, a transmis DNA într-un comunicat de presă.

DNA mai susține că Udrea a cerut 500.000 euro de la un om de afaceri pentru a-i rezolva problemele în Justiție. Udrea este acuzată că ar fi promis o intervenție chiar în ancheta Microsoft. „În anul 2013, pe fondul cercetărilor efectuate de Direcția Națională Anticorupție, în legătură cu derularea contractului de licențiere Microsoft și a măsurilor asigurătorii dispuse față de un om de afaceri vizat de anchetă, Udrea Elena Gabriela ar fi pretins suma de 500.000 de euro pentru a-i rezolva problemele din justiție. Există indicii în sensul că remiterea sumelor de bani ar fi avut loc în mai multe tranșe în perioada iulie 2013 – februarie 2014”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Cum mai arată Diana Gureșoaie, „Strâmba lui Dodel”. Fosta iubită a lui Cristi Tănase...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Șoferii care circulă prea încet, „vânați” cu drona - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Surpriză pentru posesorii de iPhone-uri vechi. Ce funcție lansează Apple
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Viteză fără precedent! O universitate a creat Internetul de 4,5 milioane de ori mai rapid