Elena Udrea este în România: Am renunțat de bunăvoie la statutul de refugiat. Mă voi apăra mai bine de aici / Avocat: Confirm că e în țară. A luat decizia de a se întoarce de mai demult

Elena Udrea este în România: Am renunțat de bunăvoie la statutul de refugiat. Mă voi apăra mai bine de aici / Avocat: Confirm că e în țară. A luat decizia de a se întoarce de mai demult

Elena Udrea a anunțat, printr-o postare pe Facebook că s-a întors în România și că a renunțat de bună voie de statutul de refugiat în Costa Rica, spunând că se poate apăra mai bine din țară. Elena Udrea spune că a intrat în țară luni dimineață prin Vama Giurgiu.

„Da, m-am întors în România. Am renunțat de bunăvoie la statutul de refugiat în Costa Rica. Decizia am luat-o imediat dupa ce am fost eliberata in decembrie, dar au fost cauze obiective pantru care s-a intamplat abia acum: finalizarea actelor fetitei mele Eva si, inchiderea procedurii de extradare. Am ales sa cer protectie in Costa Rica in conditiile in care tocmai aflasem ca sunt insarcinata iar evolutia in dosarul Gala Bute demonstra ca este vorba de o executie, nu de o judecata corecta, in baza legii. Am vrut astfel sa imi nasc copilul in siguranta, insa stiti ca am fost arestata cand Eva avea 13 zile si, doar faptul ca Dumnezeu a vrut sa o nasc mai devreme a facut ca ea sa vina pe lume in libertate”, a scris Elena Udrea pe Facebook.

Potrivit fostului ministru, a așteptat momentul oportun pentru a se întoarce în țară.

„Așa cum am spus mereu, nu mi-am dorit niciodata sa traiesc in alta parte decat in tara mea si am asteptat cu nerabdare momentul in care sa ma pot intoarce. Vreau sa imi cresc copilul acasa, sa o botez la biserica unde m-am rugat sa devin mama, cu familia mea si cei cu adevarat apropiati mie, alaturi de noi”, a mai scris Udrea.

Totodată, sursa citată a vorbit și despre dosarele sale: „Referitor la procesele pe care inca le am in instanta, cred ca ma voi apara mai bine de aici decat de departe, impotriva abuzurilor care s-au facut si in cazul meu. Am ales sa postez acest mesaj din respect fata de cei interesati si fata de presa care incearca sa afle adevarul despre prezenta mea Acasa. Stiu ca o face din buna credinta si din dorinta de a-si informa corect publicul. Multumesc celor care imi ureaza bun venit si va multumesc tuturor pentru intelegere! Doamne, ajuta!”.

„P.S. Am intrat in tara prin vama Giurgiu, la ora sase in aceasta dimineata. Am ales o varianta mai rapida decat sa astept o cursa de azi, spre Otopeni. Nicio alta speculatie nu isi are rostul”, mai scrie Udrea.

Avocat: Confirm că e în țară. A luat decizia de a se întoarce de mai demult

Avocatul Elenei Udrea a confirmat oficial că fostul ministru se află în România și a precizat că decizia de a reveni în țară a fost luată în urmă cu multă vreme, însă a fost necesară parcurgerea chestiunilor procedurale, mai ales pentru că a vrut să renunțe la cererea pentru statutul de refugiat.

„Pot să confirm că Elena Udrea este în țară. (…) Nu am nicio informație (cu privire la modul în care a intrat în țară, n.r). Pot să spun că probabil a ales cea mai rapidă cale de a se întoarce. Dacă a găsit o cursă mai rapidă către altă locație, cu mașina, probabil a ales acea cursă. Ca să nu rămână mult timp în aeroport”, a declarat avocatul Veronel Rădulescu, la Antena3.

Potrivit apărătorului lui Udrea, fostul ministru al Turismului nu mai are nicio dosar care i-ar putea pune în pericol libertatea.

„Din câte știu eu, nu mai are niciun alt dosar aflat în faza de urmărire penală ci există doar cele trei dosare cunoscute deja, unul la Inalta Curte – suspendat, unul la Curtea de Apel în cursul judecății fondului și altul care tocmai a fost trimis de parchet – dosar mai vechi care a fost restituit către DNA, iar acum DNA a revenit cu o nouă trimitere în judecată și este în cameră preliminară la Curtea de Apel București”.

Acesta a mai precizat că decizia lui Udrea de a reveni în țară nu are legătură cu recenta decizie a CCR privind completurile de 3 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție: „A luat decizia de a se întoarce în țară de mai demult, erau însă chestiuni procedurale de parcurs în Costa Rica”.

„După ce Elena o să își revină din oboseala de la un asemenea drum o să stăm de vorbă și o să discutăm și detalii. Mai sunt însă convins că o să vă răspundă la toate aceste întrebări chiar doamna Elena Udrea după o zi două de acomodare. Chit că acum în Costa Rica acum abia se face dimineață, iar la noi se face noapte. Când schimbi brusc fusul orar, cu siguranță sunt și chestiuni care tulbură și obosesc mai mult organismul. Probabil că o zi, două o să fie asemenea situații, după care sunt sigur că vă va răspunde la toate întrebările”, a mai spus avocatul.

Veronel Rădulescu a mai subliniat că Udrea a renunțat, prin întoarcerea sa în țară, la solicitarea statutului de refugiat în Costa Rica: „Demult voia să renunțe la această solicitare”.

Știrea inițială

Duminică, surse apropiate Elenei Udrea precizau, pentru Mediafax, că fostul ministru a plecat din Costa Rica plecase spre Europa.

Pe de altă parte, omul de afaceri Cornel Tăbăcaru a precizat că Udrea ar fi anunțat apropiații din Costa Rica despre o plecare la Londra. „Din informațiile noastre – în sensul că nu a vorbit cu nimeni, din ce știm noi – ea trebuia să se îmbarce pentru Londra. Ea trebuia să se îmbarce pentru Londra și să se întoarcă în Costa Rica. Dar faptul că poza a surprins-o împreună cu mama și copilul ei a schimbat planul de acum 2-3 zile. (…) Din punct de vedere al legii din Costa Rica, ea nu are voie să se întoarcă în țara de origine. (…) Din zvonurile din Costa Rica ce știu eu, intenția ei nu mai era să stea (în Costa Rica, n.r.), intenția ei era să renunțe la aplicația de refugiu și să întoarcă în România în ideea în care ea spune că nu mai are nicio treabă cu legea și nici că cei din România i-ar pregăti ceva gen Radu Mazăre, să scoată din sertare nu știu ce”, a declarat omul de afaceri Cornel Tăbăcaru, apropiat al lui Udrea și care a trăit mai mulți ani în Costa Rica.

Fostul ministru plecase în Costa Rica de la începutul anului 2018.

Elena Udrea a fost arestată, în octombrie anul trecut, odată cu Alina Bica în Costa Rica, în baza unor mandate Interpol emise la cererea României după condamnarea în dosarul Gala Bute, însă cele două au fost eliberate în preajma Crăciunului, după decizia Curții Constituționale privind completurile de 5 judecători.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Șoferii nu pot fi obligați prin lege. Gestul la volan pentru care niciun polițist nu...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata