Elena Udrea poate fi extrădată chiar dacă România nu are tratat bilateral cu COSTA RICA. E suficient un mandat de urmărire internațională

Elena Udrea poate fi extrădată chiar dacă România nu are tratat bilateral cu COSTA RICA. E suficient un mandat de urmărire internațională
Publicat: 06/06/2018, 14:20
Actualizat: 25/03/2019, 19:51

EXTRĂDAREA este posibilă chiar dacă nu avem tratat bilateral de extrădare cu Republica Costa Rica, acesta este primul mesaj. Extrădarea e POSIBILĂchiar în lipsa unui tratat bilateral în domeniul extrădării. În primul rând, e necesar ca persoana condamnată ce urmează să fie extrădată să fie dată ÎN URMĂRIRE INTERNAȚIONALĂ. În al doilea rând, darea în urmărire internațională se dispune de către Centrul de Cooperare Polițienească Internațională, la solicitarea instanței emitente a mandatului de arestare. Instanța emitentă a mandatului de arestare urmează să se pronunțe cu privire la îndeplinirea condițiilor pentru a solicita Ministerului Justiției să fie dată în urmărire internațională. În acest moment, NU AVEM UN TRATAT BILATERAL cu Republica Costa Rica în domeniul extrădării, însă cooperarea în această materie poate să aibă loc pe două proceduri distincte. Prima dată, în temeiul curtoaziei internaționale cu asigurarea reciprocității. Vreau să subliniez că în prezent nu am avut un astfel de caz de extrădare din Republica din Costa Rica și în al doilea rând că în acest moment se află în derulare un alt caz de extrădare din Costa Rica. Altul decât cel la care facem referire. A doua procedură – se poate realiza în baza convențiilor multilaterale la care ambele state au calitatea de parte. (…) Aici trebuie de verificat: domeniul de reglementare a respectivei convenții la care România și Costa Rica să fie parte, domeniile de reglementare să se circumscrie tipologiei naturii infracțiunii comise de către cel care urmează să fie extrădat în baza respectivelor convenții. Intervalul de timp în care se poate finaliza procedura de extrădare ține de legislația Republicii Costa Rica”, a spus ministrul Justiției Tudorel Toader, în cadrul unei declarații de presă.

Toader adaugă că, până în acest moment, Ministerul Justiției nu a primit nicio informare în privința extrădării Elenei Udrea.

„Știm că, de la Poliție, s-a făcut solicitarea de către instanța care s-a pronunțat și emitentă a mandatului de arestare, trebuie instanța trebuie să verifice condițiile, să adreseze Ministerului Justiției, care să verifice și să formuleze cererea de extrădare. Până la acest moment, la Ministerul Justiției nu a sosit, Ministerul nu a primit nicio solicitare, nicio informare cu privire la procedura de extrădare a persoanei la care ne referim”, a declarat Tudorel Toader.

Poliția Română a transmis marți seară, Tribunalului București o cerere de urmărire internațională, precum și emiterea unui mandat european de arestare pe numele Elenei Udrea, aflată în prezent în COSTA RICA și condamnată definitiv de instanța supremă la șase ani de închisoare în dosarul Gala Bute. Instanța urmează să se pronunțe în cursul zilei de miercuri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Iancu Sterp, ajuns în finala Survivor All Stars cu ajutorul fratelui său celebru
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete