Elev câștigător al unui concurs NASA, amenințat de profesori după ce a scris pe Facebook că liceul este un „abator mental și spiritual”

Elev câștigător al unui concurs NASA, amenințat de profesori după ce a scris pe Facebook că liceul este un abator mental și spiritual
Publicat: 15/03/2016, 11:18

Andrei Turtoi, câștigător al consursului NASA Ames Space Settlement Design Contest din 2014, a ales să posteze zilele trecute un mesaj pe Facebook despre sistemul de învățământ din România, în care își exprimă dezamăgirea față de un sistem bolnav, care în loc să îl ajute, mai mult îi face rău.

Profesorii săi nu au privit însă cu ochi buni mesajul tânărului și au decis să îl apostrofeze, obligându-l să șteargă ce a scris și să posteze mesajul „Să postez așa ceva a fost o greșeală”. Asemenea practici aveau loc și în regimul comunist atunci când cineva avea obiecții la adresa sistemului.

Va prezentăm mai jos textul integral al elevului apostrofat de profesori:

„Sistemul educațional din România.

Cum să nu îl iubești?!

După ce termini gimnaziul, te duci cu forțe proaspete la abatorul mental și spiritual, căruia i se mai spune și liceu. Totul pentru o diplomă de hârtie, cu poza ta spânzurată pe ea, pentru care înveți din rupte 4 ani întregi, te trezești în fiecare dimineață cu spaimă și scârbă, gândindu-te ce orori te mai așteaptă în acea zi. Dar, de parcă nu ar fi de ajuns, mai trebuie să înveți materii nefolositoare, să le memorezi așa cum ți se dictează, pentru că mai apoi să stai înțepenit 3 ore într-o bancă de un metru pătrat și să tutui toate prostiile pe care le-ai reținut, pentru că termenul învățat este impropriu.

But wait, there”s more. Toate astea le faci, cum am mai spus, pentru o coală A4 care atestă că, într-adevăr, ai fost distrus mental, fizic și psihic în ultimii 4 ani cu brio. După cum știm mare parte dintre noi, este perioada simulărilor, și în viața mea nu m-am simțit mai indignat și mai jignit decât astăzi, când mai aveam puțin și ieșeam din clasă, pentru că în urmă eforturilor susținute de a revizui materia predată în ultimii 3 ani, pe lângă temele zilnice, am fost anunțați într-un mod foarte plăcut că ne-am descurcat execrabil, că nu suntem buni de nimic, ce mai, încă un pic și ne zicea că degeaba mai încercam să trecem anul și să intrăm în bac, pentru că oricum nu vom reuși să-l absolvim. Dar deja deviez de la subiect…

Cum spuneam, mirificul, mirobolantul, inegalabilul sistem de învățământ românesc și unele cadre profesorale pur și simplu mirifice, m-au făcut să îmi pun întrebări serioase cu privire la viitorul meu și al colegilor mei, precum și la viitorul tării… Un sistem care se bazează pe învățare reproductivă, a unei materii învechite (predata câte-odată de niște profesori mai învechiți decât materia în sine), care cere elevului mai mult decât poate acesta duce, și, de ce nu, niște cadre didactice puse acolo numai ca să îl streseze, făcand cateodată și abuz de putere, că doar de, e fain să faci asta, și care consideră că materia lor e cea mai importantă, singura din programă chiar, așa că temele pentru acasă și lecțiile pe care elevul trebuie să le învețe, sunt îndeajuns de stufoase încât să ocupe întregul timp al acestuia.

Și totuși considerăm că ai reușit să îți iei bucătica aia de hârtie. Ajungi după la facultate, sau chiar mai rău, direct în piața muncii fără să știi cu ce se mănâncă munca, dar, nu-ți face griji, știi în caz că vine un isteț de la show-uri cu proști să îi faci o analiză completă pe cele cinci scrisori ale lui Eminescu, să îi calculezi înclinația marginală spre consum a baicoianului tipic, să îi spui care sunt oasele care alcătuiesc membrul inferior (și centura pelviană), ceea ce te duce mai apoi la strategiile militare ale lui Alexandru Macedon, îi mai explici cum să devină un antreprenor de succes, asta ca să își schimbe slujba de tot râsul. Îl convingi că slujba sa e de tot râsul cu ajutorul pătratului sap-sep-sip-sop, îi prezinți o variantă mai profitabilă, făcand analiză pe piață muncii, îi afli profilul psihologic, ca să vezi și ce i se potrivește…

Între timp faci gimnastică acrobatică și îi explici domnului de ce uleiul nu se dizolvă în apa: pentru că apa este o moleculă polară, iar uleiul nu este polar (da, povestea cu densitatea este o prostie), îi derivi o funcție logaritmică, pentru că mai apoi să poți să calculezi cum se modifică rezistența într-un potențiometru de volum de la radioul de buzunar, pe care l-ai luat oricum de la bunica-ta din debara. Vă întreb și pe voi, cei care citiți articolul… Vi se pare mult? Este! Și asta e o mică parte a unui sistem ineficient, bolnav, din care eu personal mai am de îndurat un an.

Și mulți o să spună: Dacă nu-ți convine, lasă-te de școală! Principalul beneficiar al educației este elevul, iar eu nu sunt singurul nemulțumit de acest sistem bolnav, nu sunt primul, și până nu vom vedea o schimbare nu voi fi nici ultimul. Nu vreau să demonstrez nici cât de inteligent, răzvrătit, sau orice alt termen ar putea descrie (sau nu) atitudinea din acest articol. Vreau pur și simplu să îmi exprim nemulțumirea față de un sistem care ar trebui să mă ajute, dar mai mult îmi face rău”.

La scurt timp, Consiliului Judetean al Elivilor Tulcea a postat un mesaj de susținere față de Andrei, redat de tulceaeuropeana.com:

„Consiliul Județean al Elevilor Tulcea susține dreptul la libera exprimare și implicit elevul tulcean care și-a expus zilele trecute, public, pe prezentul site de socializare, punctul de vedere în legătură cu sistemul de învățământ românesc, sistem care, trebuie să fim conștienți și să recunoaștem toți că are foarte mari probleme, atât la nivel curricular, cât și la nivelul cadrelor didactice în activitate, o parte din aceștia utilizându-se de metode învechite și anume predare rigidă, cu așteptări ca elevii să memoreze cuvânt cu cuvânt și apoi ascultare din ceea ce a memorat elevul.

Elevul în cauză a postat un mesaj, o opinie proprie, pe care mulți dintre noi o împărtășim, dar multora le e frică să o expună tocmai din cauza posibilelor consecințe. Mesajul, pe care îl considerăm cât se poate de legitim și adevărat, a prins foarte bine în rândul tinerilor și s-a răspândit foarte rapid. Acesta a ajuns și la urechile profesorilor, care, aparent, au considerat că nu este normal ca un elev (normal, cine este elevul?) să își spună punctul de vedere în legătură cu sistemul. E ca și cum ai cumpăra un produs, dar nu ai avea voie să spui dacă este bun sau nu. Mai exact dacă nu este bun.

Oricine are dreptul la opinie, evident și elevul, el fiind, de fapt, cel mai capabil să facă acest lucru, întrucât el este beneficiarul direct al sistemului educațional. Elevul se confruntă zilnic cu problemele sistemului și le cunoaște cel mai bine, nicidecum profesorul.

Ulterior, asupra elevului în cauza au fost făcute presiuni să șteargă postarea, că altfel va fi sancționat.

Acest lucru înseamnă amenințare, care la rândul ei, constituie infracțiune. Mai mult de atât, profesorul nu are dreptul să judece elevul pentru faptele din afara școlii. Profesorul nu este judecător, nici școala instanță judecătorească, deci nu au dreptul să sancționeze elevii pentru acțiuni desfășurate în afara cursurilor sau fără a încalcă vreun regulament. Altfel fapta devine abuz”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
De ce boală ar fi suferit, de fapt, Costel Corduneanu. Fostul luptător se afla pe...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
România devine LIDERUL EUROPEI. Anunțul anului de la Guvern. Vom fi o FORȚĂ
Asia Express 2024. S-a aflat lista completă a finaliștilor după eliminări
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Companiile de Inteligență Artificială încearcă să-l construiască pe Dumnezeu, spune un director european