Elevi ÎN PERICOL! LAPTE infestat CU VIERMI a ajuns într-o școală din Bistrița-Năsăud. Reacția autorităților

Redactor:
Raluca Lazaroi
Elevi ÎN PERICOL! LAPTE infestat CU VIERMI a ajuns într-o școală din Bistrița-Năsăud. Reacția autorităților
Din fericire, laptele nu a ajuns la elevi. Vezi reacția Inspectoratului Școlar

Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bistrița-Năsăud și Direcția de Sănătate Publică (DSP) au declanșat, miercuri, anchete, după ce la o școală din localitatea Rodna au fost descoperite viermi într-un un bax cu 21 de cutii cu lapte destinat elevilor.

Laptele nu a ajuns la elevi

Cadrele didactice au sesizat rapid problema și au retras laptele de la consum.

„O echipă de control a fost trimisă la fața locului. Laptele este distribuit de o companie din Suceava, însă este produs de o companie din Alba. Din primele date rezultă că în baxul în care au fost cutiile cu lapte s-a spart o cutie și în locul în care laptele s-a vărsat s-au găsit larve. Nu știm dacă este vorba de larve vii sau moarte. Trebuie să vedem unde s-a produs infestarea – la nivel de fabrică sau la nivel de depozitare. Avem nevoie de o serie de informații foarte concrete – când a ajuns laptele, care au fost condițiile de păstrare. Nu sunt numai atribuțiile noastre, și Direcția de Sănătate Publică a trimis o echipă de control”, a spus, pentru corespondentul Mediafax, directorul DSVSA Bistrița-Năsăud, Ioan Bogolin.

Vor fi făcute verificări atât la Suceava, cât și la Alba pentru a vedea ce s-a întâmplat, potrivit acestuia.

„Este o perioadă de iarnă, când muște sunt doar într-un în spațiu închis și doar în această variantă s-a putut infesta baxul respectiv. Larvele respective erau pe ambalaje, nu în lapte. Îmi este destul de greu să cred că larvele respective s-ar fi putut produce în spațiul de depozitare din școală, pentru că este destul de rece. Nici nu pot face afirmația că au venit de la fabrică așa, în bax, dar facem verificări. Din cutia respectivă nu s-a dat deloc lapte elevilor”, a adăugat Bogolin.

Reacția Inspectoratului Școlar

Conducerea școlii din Rodna, unde a fost descoperit baxul cu larve, a anunțat situația și la Inspectoratul Școlar.

„La primirea cutiilor ambalate, așa cum vin de la furnizor, repartizate pentru clasa a VII-a A, nu s-au constatat nereguli, nicio cutie nu avea ambalajul murdar sau deteriorat. Astfel, elevii de serviciu pe clasă au trecut la distribuirea laptelui sigilat în cutiile de formă triunghiulară, personal fiecărui elev, pentru aceasta fiind necesară desigilarea unei cutii mari, de formă pătrată. La desfacerea unei asemenea cutii mari, ambalată așa cum vine de la producător, elevii au constatat că aceasta era infestată cu larve. Elevii au semnalat cazul, cutia completă (cu cele 21 de cutii triunghiulare) a fost retrasă, fără a se distribui din ea și înlocuită cu altă cutie. După constatarea cazului am anunțat furnizorul. Menționăm că este pentru prima dată când am constatat asemenea caz”, au declarat oficialii Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud.

Inchide