Elevii cer să fie testați cu pioritate pentru Covid-19: „Multe unități nu sunt încă pregătite tranziției către învățământul online”

Elevii cer să fie testați cu pioritate pentru Covid-19: „Multe unități nu sunt încă pregătite tranziției către învățământul online”
Elevii cer să fie testați cu pioritate pentru Covid-19 (FOTO-ilustrativ: Pixabay.com)
Publicat: 19/10/2020, 19:41

Consiliul Național al Elevilor (CNE) solicită introducerea elevilor pe lista prioritară de testare pentru noul coronavirus. Reprezentanții acestora susțin că elevii petrec, în medie, șase ore pe zi în aceeași încăpere, alături de colegii lor, aflându-se într-un risc ridicat de infectare.

În motivarea lor, reprezentanții CNE folosesc datele furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), conform cărora în a cincea săptămână de școală au fost înregistrate 1.692 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, ceea ce reprezintă o creștere cu 155%.

Totodată, cazurile menționate reprezintă 14,4% din totalul elevilor infectați de la începutul epidemiei.

Elevii mai spun că multe școli nu sunt pregătite pentru tranziția către orele online, iar procesul de digitalizare este unul de durată, care, cel mai probabil, nu se va încheia în următoarele săptămâni.

Astfel, testarea elevilor și izolarea cazurilor pozitive ar reduce posibilitatea răspândirii virusului și ar elimina necesitatea tranziției către cursurile online pentru multe unități de învățământ.

„Vedem din ce în ce mai multe cazuri de COVID-19 în unitățile de învățământ. Siguranța elevilor trebuie să primeze, motiv pentru care solicităm includerea acestora pe lista prioritară de testare pentru COVID-19. Identificarea cazurilor pozitive și izolarea acestora va scădea în mod semnificativ necesitatea închiderii școlilor și a tranziției către învățământul online, pentru care multe unități de învățământ încă nu sunt pregătite”, a declarat președintele Consiliului Național al Elevilor, Rareș Voicu.

Școlile din Capitală intră în scenariul roșu. Deciziile Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență

Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență a constatat, în cadrul ședinței de luni, depășirea pragului de incidență de 3 cazuri la mia de locuitori și aplicarea măsurilor care se vor aplica, respectiv purtarea obligatorie a măștilor în toate spțiile deschise, trecerea școlilor în scenariul roșu și suspendarea activității, pentru următoarele 14 zile, în restaurantele, cafenelele, teatrele, cinematografele și sălile de jocuri de noroc din Capitală.

Sunt vizate inclusiv creștele și universitățile

Activitatea didactică față în față de suspendă în unitățile de învățământ, inclusiv creșe și universități, a declarat purtătorul de cuvânt al instituției prefectului București, Mariana Stancu-Țipișcă, după ședința CMBSU.

Decizia CMBSU vine după ce incidența cumulată a cazurilor pe ultimele 14 zile anunțată de GCS a fost de 3,19 la mia de locuitori.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase