Elevii români, locul 45 din 65 de țări la testul PISA 2012; rezultatele, sub media mondială

Redactor:
Elvira Gheoghiță
Redactor:
Valentin Anghel
Elevii români se află pe locul 45 din 65 de țări în urma testului PISA din 2012, rezultatele obținute de ei fiind sub media mondială la toate cele trei domenii evaluate, respectiv matematică, citire/lectură și științe, potrivit informațiilor datele publicității marți.
Elevii români se află pe locul 45 din 65 de țări în urma testului PISA din 2012, rezultatele obținute de ei fiind sub media mondială la toate cele trei domenii evaluate, respectiv matematică, citire/lectură și științe, potrivit informațiilor datele publicității marți.

La testul PISA din 2009, România a ocupat locul 49 din 65 de țări participante, iar în 2006 a fost pe poziția 47 din 57.

Scorul mediu înregistrat de elevii români la ciclul de testare PISA 2012 este 445 de puncte la matematică, 438 la citire/lectură și 439 la științe. Comparativ, media țărilor OECD este de 494 puncte la matematică, 496 la citire/lectură și 501 la științe, precizează Ministerul Educației, citând date din raportul Secretariatului pentru educație al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).

La matematică, de pildă, rezultatele elevilor români din 2012 sunt comparabile cu cele ale elevilor din state precum Turcia, Cipru, Thailanda, Emiratele Arabe Unite, Bulgaria și Chile. Performanțele elevilor români sunt mai bune decât ale elevilor din Malaezia, Muntenegru, Costa Rica, Kazahstan, Mexic, Uruguay, Brazilia, Tunisia, Iordania și Argentina, dar sub cele ale unor țări precum Serbia, Grecia, Rusia, Israel, Croația, Slovacia, Lituania, Ungaria, Letonia sau Italia.

La citire/lectură, scorul României este comparabil cu cel al unor țări precum Serbia, Emiratele Arabe Unite, Chile, Thailanda, Costa Rica sau Bulgaria. Elevii români au obținut, la acest domeniu, rezultate peste ale celor din Mexic, Muntenegru, Uruguay, Brazilia, Tunisia, Columbia, Iordania, Malaezia, Indonezia și Argentina, dar mai slabe decât ale participanților din Cipru, Slovacia, Rusia, Turcia, Grecia, Lituania, Slovenia, Islanda, Suedia și Croația.

La testarea PISA 2012, care a avut ca domeniu principal matematica, au fost evaluați, în luna martie a anului trecut, 5.250 de elevi de 15 ani din gimnaziu și liceu, respectiv câte 35 din 178 de școli aflate în 40 de județe și București.

Școlile au fost selectate de către Consorțiul PISA, conform procedurilor de eșantionare internaționale, iar elevii au fost selectați aleatoriu, cu ajutorul unui program informatic dedicat, astfel încât să alcătuiască, conform cerințelor acestui studiu comparativ internațional, un eșantion național reprezentativ pentru rețeaua școlară din România, a precizat Minsiterul Educației.

Testarea propriu-zis, care a avut durata de două ore, a conținut atât itemi ce vizează competențele de matematică și rezolvare de probleme în situații autentice ce pot fi întâlnite în viața adultă (în pondere de 75%), cât și de citire sau lectură (15%) și științe (10%).

La nivel internațional, la PISA 2012 au participat 65 de țări OECD și țări partenere.

PISA este o evaluare standardizată internațional, proiectată împreună de către țările participante. România participă la aceste testări din 2000.

Standardele tehnice PISA impun ca administrarea instrumentelor de evaluare să fie complet externă școlilor participante, realizată de administratori de test formați la nivel național, pe baza unui manual de proceduri.

Tags:
Pe stadion doar cu vaccin sau test! Premierul a anunţat condiţiile ca fanii să intre...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
FOTO. Cum poate să arate Ilinca Vandici în costum de baie! A atras toate privirile...
Dieta cu care Scarlatescu a dat jos 50 de kilograme! Pare greu de crezut, dar...
Povestea mașinii de 3.000.000 de euro pe care o deține un român! Cum a ajuns...
Accident în județul Iași, 17 persoane transportate la spital. Un autotren și un microbuz au...
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Job-ul pentru care poți fi plătit cu 22.000 de euro pe lună și nu necesită...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
Au furat TUNUL direct de pe fundul mării! „Au crezut că ar fi o piesă...
Închisoarea supranumită Bastilia României, din care nu a reușit să evadeze nimeni. Ce s-a ales...
Horoscop 16 mai 2021. Zodia care face spectacol la locul de muncă
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
BREAKING NEWS: Este vorba de marele actor Ion Dichiseanu- Anunţul a fost făcut chiar de...
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea familiei care a lăsat viaţa din Bucureştiul agitat pe o viaţă la un conac...
Inchide