Elevii și studenții ar putea plăti jumătate din tariful pentru transport cu trenul și metroul

Elevii și studenții ar putea plăti jumătate din tariful pentru transport cu trenul și metroul
Publicat: 16/05/2014, 20:17
Actualizat: 16/02/2019, 20:45

Ministerul Transporturilor a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre privind acordarea facilităților pentru elevi și studenți privind transportul pe calea ferată și cu metroul, care prevede că elevii din învățământul obligatoriu, profesional și liceal acreditat/autorizat beneficiază de tarif redus cu 50 la sută pentru transportul pe calea ferată și cu metroul, tot anul calendaristic.

Studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu 50 la sută pentru transportul feroviar și cu metroul, în timpul anului universitar.

„Operatorii de transport feroviar de călători vor elibera, contra cost, (…) legitimații de călătorie cu reducere de 50 la sută din tariful trenurilor regio clasa a II -a, având mențiunea «Elev» / «Student». Studenții beneficiază și de 24 de călătorii simple pe anul universitar, cu reducere de 50 la sută din tariful trenurilor interregio, clasa a II -a”, se arată în proiectul de act normativ.

Cheltuielile aferente acestor facilități se finanțează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor.

Pentru transportul pe calea ferată, acordarea de tarife reduse cu 50 la sută se face și pe bază de abonamente lunare eliberate elevilor și studenților de către Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători CFR – Călători SA și de către operatorii de transport feroviar de călători. Eliberarea biletelor de călătorie și a abonamentelor lunare pentru elevi și studenți se face contra cost, în baza carnetelor de elev, a adeverinței doveditoare pentru elevii claselor pregătitoare sau a legitimației de student pentru reducere transport, vizate la zi pentru anul școlar/universitar în curs de către conducătorii instituțiilor de învățământ, se precizează în proiect.

Pentru studenți, eliberarea legitimațiilor de călătorie cu reducere din tariful trenurilor interregio se face în baza legitimației de student pentru reducere transport și a carnetului de cupoane pentru călătoria studenților pe calea ferată cu reducere de 50 la sută.

Pentru transportul cu metroul, acordarea de tarife reduse se face pe bază de abonamente lunare, eliberate elevilor și studenților, de către Metrorex SA.

„Ministerul Educației Naționale va transmite Societății Naționale de Transport Feroviar de Călători «C.F.R.-Călători»- S.A., operatorilor de transport feroviar de călători cu capital privat și Societății Comerciale de Transport cu Metroul București «Metrorex» SA, lista actualizată, valabilă pentru anul în curs, a instituțiilor de învățământ acreditate/autorizate. Ministerul Educației Naționale asigură tipărirea legitimațiilor pentru reducere la transport și a carnetelor de cupoane care se repartizează instituțiilor de învățământ superior”, se mai arată în documentul citat.

Pentru reducerile de tarif acordate elevilor și studenților, CFR Călători SA, operatorii de transport feroviar de călători cu capital privat și Metrorex SA vor primi lunar din bugetul Ministerului Transporturilor sumele justificate prin deconturi, cu încadrare în sumele aprobate prin legile anuale ale bugetului de stat la capitolul 68.01- „Asigurări și asistență socială”.

Sumele aferente deconturilor primite care depășesc limita prevederilor bugetare aprobate pentru o perioadă vor fi raportate în perioada următoare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Vreme de coșmar. Ține o săptămână
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Horoscop zilnic, 20 aprilie 2024: Leii trebuie să fie foarte atenți în fața cui își...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
O teorie bizară spune că în Univers există un singur electron