Elveția a hotărât să blocheze banii rușilor implicați în invadarea Ucrainei

Elveția a hotărât să blocheze banii rușilor implicați în invadarea Ucrainei
Elveția a hotărât să blocheze banii rușilor implicați în invadarea Ucrainei / Sursă FOTO: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 28/02/2022, 16:49

Elveția, unul dintre statele neutre de pe teritoriul european, cunoscut mai ales ca centru financiar și comercial, a transmis că va urma calea Uniunii Europene, urmând să adopte sancțiuni împotriva rușilor implicați în invazia Ucrainei de către armata aflată sub comanda lui Vladimir Putin.

Potrivit unor informații publicate de Reuters, în urma reuniunii Consiliului Federal al Elveției, format din șapte membri, s-a decis ca rușilor implicați în războiul din Ucraina să le fie înghețate activele, a anunțat luni guvernul, într-o abatere bruscă de la tradițiile țării sale de a fi neutră în privința conflictelor.

Această hotărâre a fost luată după ce președintele elvețian Ignazio Cassis a declarat în urmă cu o zi că este „foarte probabil” ca Elveția sancționeze Rusia și să înghețe activelor rusești din Elveția.

Președintele țării a mai spus că neutralitatea țării conduse de el trebuie păstrată și că Elveția este pregătită să-și ofere bunele oficii pentru diplomație, dacă discuțiile dintre oficialii ucraineni și ruși de la granița cu Belarus nu vor reuși. „Dar asta nu ne împiedică să spunem că o spadă e o spadă”, a spus Cassis.

Occidentul a influențat decisiv Elveția pentru a se alătura setului de sancțiuni economice dure. Până la a se adopta această decizie, executivul transmisese că nu va lăsa Elveția să fie folosită ca platformă pentru eludarea sancțiunilor UE.