Emil Boc: Codul Administrativ trebuia promovat prin Parlament

Emil Boc: Codul Administrativ trebuia promovat prin Parlament
Publicat: 06/07/2019, 18:15

„Nu am apucat să îl citesc, după părerea mea un Cod Administrativ trebuia promovat prin Parlament, nu prin OUG. Potrivit deciziilor CCR, nu este voie să se reglememteze prin OUG regimul instituțiilor fundamentale ale statului, cele reglementate prin Constituție, de exemplu în această OUG se află raporturile dintre guvern și președinte”, a spus Emil Boc, fost premier.

„După părerea ea, OUG e neconstituțională pentru că depășește limitele prin care se poate reglementa prin OUG. Instituția Prezidențială și Guvernul sunt istituții fundamntale, aceste lucruri se puteau face doar prin lege în Parlament”, a mai spus Boc.

Ordonanța de urgență privind Codul administrativ a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial, la 10 zile după ce a fost adoptată de către Guvern. Executivul a adus modificări actului normativ și săptămâna aceasta.

Astfel a fost modificat articolul 94 referitor la folosirea limbii minorităților naționale, în sensul în care autoritățile locale pot decide, prin hotărâri de consiliu, utilizarea limbii minorităților în unitățile administrativ teritoriale și în cazul în care nu este atinsă ponderea de peste 20% de reprezentare.

De asemenea, o altă modificare adusă OUG privind Codul administrativ îi dă rang de ministru secretarului general al Guvernului, precum și posibilitatea de a avea la SGG și alți secretari de stat, nu doar secretari general adjuncți.

Guvernul a adus modificări pentru clarificarea procedurii legate de trecerea unui bun din domeniul public al statului în cel al unităților administrativ teritoriale. Astfel ministerele pot inițiat actul normativ pentru procedura mutării bunului respectiv din domeniul public în cel al unităților administrativ teritoriale.

Ordonanța de Urgență include și o prevedere care îl obligă pe șeful statului să se pronunțe în termen de zece zile cu privire la numirea unui membru al Executivului.