ERATĂ Legea prin care CNAS anunță, la cerere, în 45 zile, lista de servicii medicale, promulgată

ERATĂ Legea prin care CNAS anunță, la cerere, în 45 zile, lista de servicii medicale, promulgată
Publicat: 03/10/2019, 22:03

Redăm știrea în forma corectă:

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea pentru completarea articolului 234 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, informează Administrația Prezidențială. Actul normativ prevede că la cerere, casa de asigurări de sănătate trebuie să comunice în termen de 45 de zile asiguratului lista serviciilor medicale și a dispozitivelor medicale de care a beneficiat în anul precedent și care au fost decontate din bugetul de stat.

„(2) La cerere, casa de asigurări de sănătate la care este luată în evidență persoana asigurată, comunică în termen de 45 de zile persoanei asigurate sau reprezentantului legal al acesteia, după caz, lista cu serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale de care a beneficiat persoana asigurată în anul precedent, decontate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, cu precizarea contravalorii acestora, a furnizorilor care le-au efectuat/eliberat, precum și a datei efectuării/eliberării acestora”, arată Legea promulgată de șeful statului.

Această listă va putea fi accesată prin intermediul dosarului electronic al pacientului, conform actului normativ.

„(3) Lista cu serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale de care a beneficiat persoana asigurată în anul precedent, decontate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, va putea fi accesată de asigurat și prin intermediul dosarului electronic al pacientului”, potrivit sursei citate.

De asemenea, CNAS va efectua, anual sau de câte ori este nevoie,, studii și prelucrări de date pentru a transparentiza modul în care sunt decontate de la buget serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale.

„(4) CNAS efectuează, anual sau ori de câte ori este cazul, analize, studii și prelucrări de date în scopul transparentizării modului în care serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale sunt decontate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, cu respectarea dispozițiilor legale privind protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date”, conform actului normativ promulgat de președintele României.

În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii, Ministerul Sănătății va elabora normele metodologice pentru implementarea acesteia, mai arată sursa menționată.

Camera Deputaților a adoptat pe 4 septembrie, în calitate for decizional, Legea pentru completarea articolului 234 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase