Este oficial: 19 noiembrie, Ziua Bărbaților

Este oficial: 19 noiembrie, Ziua Bărbaților
Publicat: 04/02/2016, 11:03

Legea a fost adoptată cu 204 „pentru”, 16 „împotrivă” și 63 abțineri și va fi trimisă președintelui Klaus Iohannis spre promulgare.

Potrivit propunerii legislative inițiate de cinci senatori de la PSD și PNL, autoritățile administrației publice pot organiza manifestări și acțiuni publice dedicate sărbătoririi acestor zile, iar Televiziunea Publică și Societatea Română de Radiodifuziune vor putea include în programele lor „emisiuni dedicate promovării drepturilor femeii sau, după caz, drepturilor bărbaților”.

Potrivit Raportului Comisiei pentru egalitate de sexe din Camera Deputaților, propunerea legislativă „are ca scop eliminarea discriminării dintre femei și bărbați și creșterea gradului de conștiențizare prin concilierea vieții de familie cu cea personală. Sărbătorirea celor două zile este un prilej de a îmbunătăți relațiile dintre sexe”. Membrii Comisiei pentru egalitate de șanse mai susțin că „Ziua femeii nu trebuie confundată cu cea a mamei și ziua bărbatului cu cea a tatălui”.

Deputatul PNL Mircea Dolha a afirmat că PNL va susține această propunere pentru că liberalii cred că relațiile dintre bărbați și femei pot fi mai bune.

„În primul rând, m-a frapat un lucru, că inițiatorii sunt barbați și nu femei. Deci, niște colegi senatori s-au simțit discriminați că nu au o o lege a bărbatului în România și, iată că, astăzi discutăm în plenul Camerei Deputaților, cameră decizonală (acest proiect de lege-n.r.). apoi, m-a mai frapat un lucru, că în Senat această propunere legislativă a fost respinsă. Vă spun că PNL va votat această propunere legislativă pentru că PNL crede în familie și crede că relațiile dintre bărbați și femei pot fi mai bune și prin această dată de 19 noiembrie, drept Ziua Bărbatului, începutul iernii
și 8 martie, final de iarnă, început de primăvară, Ziua Femeii”, a declarat deputatul PNL Mircea Dolha, de la tribuna Parlamentului.

Deputatul UDMR Molnar Zolt a susținut că aceste legi au valoare simbolică. „În cultura modernă se face referire și se atrage atenția supra unor probleme specifice ale bărbaților, boli specifice și mai nou vorbim și despre unele probleme de la locul de muncă, despre unele profesii care devin feminizate și eu consider că această zi, ziua de 19 noiembrei va fi un prilej pentru a discuta aceste probleme”, a declarat deputatul UDMR Molnar Zolt.

Deputatul PSD Petre Daea a susținut că, personal, nu are nevoie de o recompensă cum este ziua de 19 noiembrie.

„Cred că mulți din această sală și din afara sălii știu că 8 martie este o zi sfântă pentru cei cu care ne întâlnim și cu care trăim. Este de prisos să dăm noi o lege ca ziua femeii să fie de 8 martie, este legea sfântă în sufletul fiecăruia și o simțim ca atare. În ceea ce mă privește nu am nevoie de recompensă pentru 19 noiembrie. Sper să o primesc fără un temei legal”, a declarat deputatul PSD Petre Daea.

În expunerea de motive a proiectului de lege se arată că „în contextul în care vorbim despre egalitatea de șanse între femei și bărbați, și celebrarea zilei femeii, puține persoane cunosc însă faptul că există și o zi internațională a bărbatului”, celebrată în data de 19 noiembrie, în aproape 60 de state.

Cei cinci senatori, Nicolae Bădălău, Florinel Butnaru, Sorin Constantin Lazăr, Pavel Marian (PSD), Nelu Tataru (PNL) și Ioan Iovescu (PPDD), au arătat că Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită anual la 8 martie, motivele celebrării fiind legate de realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și de fenomenul discriminării, iar puține persoane cunosc că există și o Zi Internațională a Bărbatului. Inițiatorii au menționat, în expunerea de motive a proiecului, citând din Wikipedia, că Ziua Bărbatului a fost inaugurată în Trinidad Tobago, în 1999 și își găsește susținere la mai multe persoane și grupuri din Australia, Caraibe, SUA, Asia, Europa, Africa și ONU.

Potrivit inițiatorilor instituirea Zilei Internaționale a Bărbaților are ca scop ți promovarea modelelor pozitive de sex masculin, „nu doar vedete de cinema și bărbați din sport, dar, oameni de zi cu zi din clasa de lucru care trăiesc vieți decente, cinstit”.

De asemenea, un alt argument este nevoia de a discuta despre sănătății bărbaților și bunăstarea socială, emoțională, fizică și spirituală, pentru a evidenția discriminarea împotriva bărbaților, în domeniile serviciilor sociale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului