„Eu sunt blând, dar tot le mai scap o scatoalcă”. Probele VIDEO ale unui ONG care acuză rele tratamente aplicate copiilor cu dizabilități

„Eu sunt blând, dar tot le mai scap o scatoalcă. Probele VIDEO ale unui ONG care acuză rele tratamente aplicate copiilor cu dizabilități
Publicat: 31/03/2017, 14:52
Actualizat: 22/04/2017, 18:53

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) a sesizat Parchetul de pe langă Judecătoria Sectorului 4, Avocatul Poprului și Autoritatea Nationala Pentru Protectia Drepturilor Copilului cu privire la abuzurile și relele tratamente aplicate copiilor cu dizabilități din Școala Specială Gimnazială nr. 4 din București.

„Conform probelor video și înscrisurilor aflate în posesia CEDCD și depuse la dosarul în cauză, copiii cu dizabilități din Școala Specială Gimnazialănr. 4, sunt bătuți cu brutalitate în mod sistematic de cadrele didactice, sunt legați cu funia și transportați către diferite zone ale unității de învățământ, sunt agresați fizic, psihic și emoțional permanent. Conform probelor video și a declarațiilor personalului școlii, copiii sunt dați cu capul de pereți, trântiți pe jos, trași de păr, lăsați nesupravegheați la ore, ținuți dezbrăcați în școală, totul desfășurându-se „în spatele ușilor închise”, așacum declară unul dintre profesorii școlii în cauză”, transmite ONG-ul.

În înregistrarea video ar apărea un profesor și un gardian de la centru, primul susținând că el „este bun, blând, dar tot le mai scap o scatoalcă” altfel copiii ți se urcă în cap. El povestește de asemenea, că și alte cadre didactice bat copiii, dar el nu este de acord cu folosirea „forței mai mari decât e necesar”.

Direcția de Asistență Socială Sector 4 și Inspectoratul Școlar au fost sesizate în legătură cu aceste aspecte de doi angajați ai școlii, care au copiii cu dizabilități. Ca urmare a sesizărilor, cei doi angajați ar fi fost sancționați.

„Părinții copiilor cu dizabilități înscriși în școală nu au acces la informații, copiii sunt incapabili să comunice tratamentele inumane la care sunt expuși, iar cei care au luat la cunoștiunță de anumite fapte sunt intimidați și timorați de conducerea școlii, îngroziți fiind de lipsa unei alternative și de faptul că nu vor mai avea unde să-și ducă copiii la școală, în timp ce ei merg la serviciu”, informează CEDCD.

Doar in 2016, în 30,76% dintre județele din România, Parchetele au fost sesizate cu privire la abuzurile din școlile speciale, iar numărul incidentelor neraporate este cu mult mai mare, știind fiind faptul că părinții copiilor cu dizabilități întâmpină numeroase dificultăți în a accesa sistemul de justiție (lipsa de informare, intimidările, lipsa de resurse).

ONG-ul cere Guvernului României și Ministerului Educației, până la demararea procesului de reformă în sistemul de educație conform obligațiilor Romaniei, emiterea unui act normativ în regim de urgență, care să prevadă: instalarea de camere video în toate cele 176 de școli speciale din Romania, demararea unei anchete exhaustive în școlile speciale din România cu privire la situația abuzurilor împotriva elevilor, demararea unui program național de evaluare psihologică a personalului didactic și nedidactic din școlile speciale din Romania cu experți evaluatori independenți, elaboararea unui plan de măsuri de prevenire a abuzurilor și violențelor în școlile speciale, acordarea accesului reprezentanților societății civile în unitățile de învățămînt special din România pentru efectuarea de vizite de moinitorizare conform prevederilor Art. 33 din Convenția ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, ratificată de Romania prin Legea 221/2010.

Paznicul care a făcut înregistrarea, audiat

Paznicul de la Școala Specială Gimnazială nr. 4 din București, care a înregistrat un cadru didactic în timp ce povestea că uneori copiii cu dizabilități de la unitatea de învățământ sunt agresați, a fost audiat de polițiști.

Polițiștii de la Secția 26 de din Capitală au deschis, vineri, un dosar penal pentru loviri și alte violențe, ca urmare a sesizării făcute de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități. Primul martor chemat a fost paznicul școlii care a decis să facă dezvăluiri despre comportamentul cadrelor didactice care interacționează cu minorii cu dizabilități care învață la Școala Specială Gimnazială nr. 4.

ONG-ul a sesizat poliția și în legătură cu amenințări aduse paznicului, acesta fiind audiat și în legătură cu acest aspect.

În paralel, se desfășoară o anchetă a Avocatului Poporului și a Inspectoratului Școlar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase