Eugen Nicolăescu: Aproape 60% din spitale prezintă nereguli, managerii să trimită planuri de reconfigurare

Eugen Nicolăescu: Aproape 60% din spitale prezintă nereguli, managerii să trimită planuri de reconfigurare
Publicat: 06/02/2014, 17:53
Actualizat: 10/02/2019, 11:58

Aproape 60 la sută din spitale prezintă diverse nereguli, de la raportarea eronată a cazurilor tratate, la secții de chirurgie în care se fac 10 operații pe lună, spune ministrul Sănătății Eugen Nicolăescu, atenționând managerii să trimită planuri de reconfigurare a unităților până la 20 februarie.

Ministrul a spus că, în urmă cu trei săptămâni, le-a solicitat managerilor de spitale ca până la data de 5 februarie să trimită propriile planuri de reconfigurare a spitalelor, în care să urmărească: asigurarea serviciilor medicale la un standard de calitate, echilibrarea cheltuielilor de funcționare a spitalului între cele destinate medicamentelor, materialelor sanitare, salariilor, utilităților, utilizarea optimă a numărului de paturi.

„Vreau să le transmit managerilor de spitale, nu tuturor, se știu cei care sunt vizați, că sunt supărat pe modul în care au înțeles să trateze acest subiect și să răspundă acestei solicitări. Din
păcate, n-au trimis toate spitalele, iar dintr-o primă analiză am constatat că managerii nu au înțeles nimic din ce aveau de făcut. Iar DSP-urile (direcțiile de sănătate publică, n.r.) nu și-au îndeplinit misiunea de a spraveghea, îndruma, controla și aplica politica ministerului în acest domeniu atât de important”, a spus ministrul în videoconbferința cu reprezentanții DSP-urilor și managerii de spitale.

El a precizat că 60 la sută dintre spitalele din România au nereguli. „Vreau să vă dau și public câteva date, care cred eu că sunt relevante în susținerea acestui demers. Ele arată realitatea unui sistem spitalicesc cu dezechilibre și care utilizează ineficient banii publici. Este vorba despre date rezultate în urma centralizării și analizei raportărilor trimise chiar de spitale”, a spus Nicolăescu.

Astfel, în ce privește rata de utilizare a paturilor, peste 75 la sută din secțiile din fiecare județ sunt subutilizate în diferite grade, sub rata optimă de utilizare, de 80 la sută. De exemplu, la endocrinologie, rata de ocupare a paturilor la nivel național este de 60 la sută, în spitalele municipale fiind de numai 45,6 la sută.

La oftalmologie, rata națională de ocupare a paturilor este de 61 la sută, în spitalele județene – 58 la sută, iar în cele orășenești – 33 la sută.

Totodată, sunt secții de chirurgie în care se efectuează 10 operații pe lună.

Alte secții sunt supraaglomerate cu cazuri care nu necesită internare în spital – exeme simple în secțiile de dermatologie, infecții ORL necomplicate la adult, proceduri de recuperare care pot fi efectuate complet în ambulatoriu, a mai spus ministrul.

Alte nereguli în activitatea spitalelor sunt legate de reinternări și transferuri. Astfel, până în 30 de zile de la prima externare, 12 la sută din cazuri (ca medie națională) sunt reinternate.

Pentru fiecare județ există între 17 și 25 de episoade de spitalizare continuă (peste 24 de ore, n.r.) anual la fiecare 10.000 de locuitori, a mai spus ministrul, subliniind că decizia internării în spital trebuie luată numai după ce au fost epuizate toate celelalte posibilități, cum ar fi tratamentul în ambulatoriu sau spitalizare de zi (între 12 și 24 de ore, n.r.).

O altă problemă semnalată de Nicolăescu este raportarea cazurilor în funcție de indicele de complexitate. Astfel, conform raportărilor privind complexitatea cazurilor tratate, la oncologie, Spitalul Municipal Caracal este pe locul doi din țară, la cardiologie, pe primele poziții sunt Spitalul Orășenesc Târgu Neamț și Spitalul Municipal din Odorheiul Secuiesc, la neurologie, Spitalul Județean Zalău și Spitalul Orășenesc Câmpeni sunt între primele șapte din țară, la specialitatea boli infecțioase, pe primul loc este Spitalul „Ioan cel Nou” Suceava, la endocrinologie, pe locul doi din țară se află Spitalul Municipal Câmpulung etc.

Ministrul le-a transmis managerilor de spitale să trimită planurile de reconfigurare cerute până la 20 februarie și i-a atenționat că nu vor primi paturi în plus dacă nu vor înainta un plan de conformare.

„Poate ar trebui să vă gândiți dacă mai vreți să rămâneți pe posturi”, le-a mai spus Nicolăescu directorilor de spitale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine este principalul suspect în cazul fetiței găsite moartă într-o râpă. A fost ridicat de...
Cu ce se ocupă fiul lui Radu Mazăre, de fapt. Răducu are o afacere care...
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și...
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
„Să fie conștienți cu ce se joacă.” Putin amenință că va lovi țările din Europa...
Locul de poveste din România de care italienii sunt fermecați: 'Unic în lume!'
'Avea inima de PIATRĂ'! Afecțiunea medicală RARĂ de care suferea bărbatul
Trucul prin care Roxana cumpără bilete de avion mai ieftine: "Evit, pentru că sunt mult...
EXCLUSIV VIDEO El e Daniel, tânărul înecat în bazin, în Timișoara. Luna trecută ar fi...
A fost găsită o grenadă acasă la părinții Andreei Tonciu! Mama vedetei a făcut dezvăluiri,...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Cât stele Euro NCAP a primit VW Tiguan, cel mai căutat SUV de familie?
Sursă iraniană: Iranul pune la dispoziţia rebelilor Houthi o rachetă lansată pe mare
Descoperire EPOCALĂ la marginea Sistemului Solar! Arată că de fapt suntem...
Obligatoriu pentru românii din străinătate. Documentul care trebuie depus la ANAF neapărat
Theo Rose și Anghel Damian trec printr-o perioadă dificilă din viața lor. Ce s-a întâmplat
Cine este principalul suspect în cazul morții Raisei din Dolj. Este vorba despre cineva din...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Adrian Minune, mărturisiri dureroase despre momentul în care soția sa, Cati, a avut probleme de...
Legătura dintre femeia care se arunca în fața mașinilor în București și Mirela Vaida. Femeia...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am certat urât cu soacră-mea aseară. Am vrut să-i fac un...
Tinerii din România, pe primul loc în Europa la abandonarea educației după 18 ani
×