Eugen Teodorovici a semnat miercuri acordul prin care România împrumută Republica Moldova cu 150 milioane de euro

Eugen Teodorovici a semnat miercuri acordul prin care România împrumută Republica Moldova cu 150 milioane de euro
Publicat: 07/10/2015, 10:29
Actualizat: 07/02/2016, 06:45

„Acordul va intra în vigoare după ce va fi ratificat de către cele două state, iar prima tranșă din împrumut va fi acordată după ce Guvernul Republicii Moldova îl va informa pe cel român în privința stadiului consultărilor și negocierilor pe care le are cu Fondul Monetar Internațional. Sper că prima tranșă din împrumut va putea fi eliberată cât mai repede”, a declarat Teodorovici într-un comunicat.

Fiecare tranșă va fi acordată pe o scadență de maximum cinci ani, iar costul perceput va fi cel plătit de România la împrumuturile similare contractate de pe piețele internaționale.

Premierul Victor Ponta a anunțat, pe 22 septembrie, la finalul ședinței comune a guvernelor României și Republicii Moldova, că va propune Parlamentului un acord privind o asistență financiară rambursabilă în valoare de 150 milioane euro pe o perioadă de 5 ani între cele două guverne.

„Până la momentul la care va avea un acord cu instituțiile financiare internaționale, Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și Comisia Europeană, așa cum am avut și noi în anii trecuți, cred că este de datoria și mai ales este de puterea României ca într-un moment dificil să fim primii care spunem da, suntem aici, vă putem sprijini și putem să vă dăm acest împrumut rambursabil”, a afirmat Ponta la acel moment.

El a precizat totodată că dobânda va fi în jur de 1,5%, deci în „condiții extrem de avantajoase”.

Premierul a dat asigurări că a discutat despre acest acord și cu președintele Klaus Iohannis și cu liderii partidelor politice și cu președinții celor două Camere.