Eurodeputatul Cristian Busoi solicită Comisiei Europene să autorizeze achiziționarea vaccinului și tratamentelor anti-COVID-19 de către Republica Moldova: ”Cetățenii moldoveni pot conta pe sprijinul României”

Eurodeputatul Cristian Busoi solicită Comisiei Europene să autorizeze achiziționarea vaccinului și tratamentelor anti-COVID-19 de către Republica Moldova: ”Cetățenii moldoveni pot conta pe sprijinul României”
Eurodeputatul Cristian Busoi solicită Comisiei Europene să autorizeze achiziționarea vaccinului și tratamentelor anti-COVID-19 de către Republica Moldova: ”Cetățenii moldoveni pot conta pe sprijinul României pentru obținerea tratamentului împotriva noului tip de coronavirus”
Publicat: 19/08/2020, 19:09
Actualizat: 15/12/2020, 16:39

Eurodeputatul PNL, Cristian Busoi, raportorul Parlamentului European pentru Programul de Sănătate al UE, vine în sprijinul Republicii Moldova pentru achiziționarea vaccinurilor Covid-19, solicitând Comisiei Europene să autorizeze achiziționarea tratamentelor anti-COVID-19 în cererea formulată de România  sau în mod indepedendent. Solicitarea eurodeputatului român vine în contextul în care, Igor Dodon a declarat recentcă intenționează să achiziționeze vaccinul anunțat de Rusia, transmițând că ajutorul României este necondiționat, ”la bine și la rău”, fiind alături în orice situație de cetățenii Republicii Moldova.

În contextul în care Republica Moldova a anunțat că este interesată de  vaccinul Covid-19, descoperit de Rusia, la București a avut loc o întâlnire cu președintele Agenției Naționale a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale din Republica Moldova, Eremei Priseajniuc, în urma căruia s-a stabilit ca eurodeputatul român să propună Comisiei Europene să ofere sprijin în acest sens țării vecine.

Eurodeputatul Cristian Busoi: ”Am promis atunci președintelui Agenției Naționale a Medicamentului că voi solicita comisarului european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, sprijinul pentru ca Republica Moldova să primească tratamentele anti-COVID 19 autorizate de Uniunea Europeană”

”Am solicitat comisarului european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, sprijin pentru Republica Moldova în achiziționarea vaccinului anti-COVID-19 și a Remdesevir.
Republica Moldova a cerut României sprijinul pentru a achiziționa vaccinuri împotriva COVID -19, dar și Remdesevir, aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului pentru tratarea formelor grave ale COVID-19.
Solicitarea a avut loc în cadrul unei întâlniri pe care am avut-o în urmă cu o săptămână la București cu președintele Agenției Naționale a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale din Republica Moldova, Eremei Priseajniuc, și a venit în contextul în care președintele Republicii Moldova anunțase negocieri avansate cu Rusia pentru achiziționarea vaccinului pe care Kremlinul susține că l-ar fi descoperit. Am promis atunci președintelui Agenției Naționale a Medicamentului că, în calitate de raportor al Parlamentului European pentru Programul de Sănătate al UE și de responsabil al Parlamentului European pentru relația cu EMA, voi solicita comisarului european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, sprijinul pentru ca Republica Moldova să primească tratamentele anti-COVID 19 autorizate de Uniunea Europeană”.
Printr-o scrisoare adresată comisarului european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, eurodeputatul român a solicitat informații despre obținerea medicamentului Remdesevir, cât și a vaccinului anti-Covid-19 de către Republica Moldova, în cererrea formulată de către România sau printr-un sprijin independent.

Eurodeputatul PNL: ”Am solicitat Comisiei Europene să îmi comunice în ce măsură poate Republica Moldova să obțină medicamentul Remdesavir și vaccinul anti-Covid-19, in cererea formulată de România sau să primească sprijin independent”

”Într-o scrisoare pe care am adresat-o astăzi comisarului Kyriakides i-am solicitat să îmi comunice în ce măsură poate fi inclusă Republica Moldova în cererea formulată de România către Comisie pentru a obține medicamentul Remdesevir, precum și vaccinurile anti-Covid-19, necesare imunizării populației. Totodată, am adresat comisarului pentru Sănătate rugămintea de a examina posibilitatea ca Republica Moldova să primească sprijin independent de la UE pentru achiziționarea tratamentelor anti-COVID-19”, a scris eurodeputatul pe Facebook.
FOTO: Facebook/ Cristian Busoi

Eurodeputatul Cristian Busoi: ”Aș dori să vă rog, doamnă comisar, să examinați urgența unui răspuns în ceea ce privește imunizarea lucrătorilor medicali, persoanelor în vârstă, persoanelor cu comorbidități, necesară pentru inițierea imunizării”

”În cadrul ședinței pe care am avut-o, șeful Agenției pentru Medicamente din Moldova a solicitat autorităților române să examineze posibilitatea includerii Republicii Moldova în cererea lor către Comisie pentru a obține medicamentul cu Remdesevir, precum și vaccinurile anti-Covid-19, necesare pentru inițierea imunizării, în special în grupurile cu risc ridicat: lucrători medicali, persoane în vârstă, persoane cu comorbidități. Acestea fiind spuse și având în vedere circumstanțele și urgența unui răspuns, aș dori să vă rog doamnă comisar să examinați dacă o astfel de solicitare ar fi posibilă și în ce condiții. În același timp, dacă o astfel de solicitare nu ar fi posibilă, vă rugăm să examinați în ce condiții și în ce condiții, o cerere separată și independentă a Republicii Moldova ar putea fi onorată de Uniune, am subliniat în scrisoare”.

Eurodeputatul Cristian Busoi, sprijin necondiționat în lupta Republicii Moldova pentru obținerea vaccinului și tratamentului împotriva coronavirusului: ”Cetățenii moldoveni că pot conta pe sprijinul României pentru obținerea tratamentului împotriva noului tip de coronavirus”

”Vreau să îi asigur și pe cetățenii moldoveni că pot conta pe sprijinul României pentru obținerea tratamentului împotriva noului tip de coronavirus. România este la bine și la greu alături de Republica Moldova.
România s-a înscris în sistemul european pentru vaccinul anti-COVID-19, solicitând UE 10 milioane de doze de vaccin. Vreau să îi asigur și pe cetățenii moldoveni că pot conta pe sprijinul României și al europarlamentarilor români pentru obținerea tratamentului împotriva noului tip de coronavirus. Așa cum am dovedit tot timpul, România este la bine și la greu alături de Republica Moldova. Țara noastră și UE au acordat sprijin cetățenilor moldoveni și autorităților în lupta cu COVID-19, trimițând cantități importante de medicamente și materiale sanitare, chiar de la debutul crizei generată de pandemie. Consider că este necesar să rămânem în continuare aproape de cetățenii din Republica Moldova și să le acordăm tot sprijinul necesar”.
Sursă: Facebook/ Cristian Busoi

COMUNICAT DE PRESĂ

Cristian Bușoi: Am solicitat comisarului european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, sprijin pentru…

Posted by Cristian Bușoi on Wednesday, August 19, 2020

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a cerut Federaţiei Ruse vaccinul Sputnik V pentru cetăţenii moldoveni

Igor Dodon și-a exprimat speranța că autoritățile de la Chișinău vor ajunge la o înțelegere cu Moscova privind furnizarea vaccinului rusesc împotriva coronavirusului. Președintele Igor Dodon a felicitat autoritățile de la Moscova cu ocazia înregistrării vaccinului împotriva noului coronavirus, despre care a anunțat recent omologul său rus.

„Noi ne-am adresat oficial partenerilor din Federaţia Rusă ca, în momentul în care ei vor decide să exporte acest vaccin şi normele internaţionale vor permite, ca aceast vaccin să fie livrat în Republica Moldova”, a declarat Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova, potrivit Mediafax

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
”Fratele meu s-a stins din viață la 34 de ani, din cauza depresiei” Drama care...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere