Europa riscă o nouă recesiune economică pe măsură ce blocajele revin/ Al doilea val de restricții este pe cale să împingă statele din zona monedei europene într-o recesiune dublă

Europa riscă o nouă recesiune economică pe măsură ce blocajele revin/ Al doilea val de restricții este pe cale să împingă statele din zona monedei europene într-o recesiune dublă
Publicat: 31/10/2020, 15:03

Recesiunea urmărește Europa. În urma creșterii record a PIB-ului în al treilea trimestru, regiunea riscă să se retragă direct în recesiune, deoarece restricțiile radicale care vizează înlăturarea unui al doilea val de coronavirus aduc un sfârșit rapid recuperării sale fragile

Produsul intern brut al UE a crescut cu 12,1% între iulie și septembrie, a declarat vineri agenția de statistici Eurostat. PIB-ul a crescut cu 12,7% în cele 19 țări care utilizează euro. Extensiile, care au urmat scăderi uriașe în al doilea trimestru, au fost cele mai mari din 1995.

Economia UE rămâne cu aproximativ 4% mai mică decât la sfârșitul lunii septembrie a anului trecut. Statele din zona euro, recesiune dublă

Dar economia UE rămâne cu aproximativ 4% mai mică decât la sfârșitul lunii septembrie a anului trecut și analiștii spun că redresarea va fi de scurtă durată.

„Este dificil să ne gândim la o altă ocazie în care astfel de„ vești bune ”vor fi dat”, a declarat economistul șef al Europei la Capital Economics. 

„Al doilea val de restricții asupra coronavirusului este pe cale să împingă statele din zona monedei unice într-o recesiune dublă”, a adăugat el.

Guvernele din Germania și Franța, cele mai mari economii din regiune, au anunțat miercuri blocări la nivel național ale coronavirusului care vor închide întreprinderile și restaurantele neesențiale timp de câteva săptămâni. Italia a anunțat un blocaj parțial, inclusiv închiderea barurilor și restaurantelor la ora 18:00, dar ar putea impune restricții generale dacă focarul se agravează.

Franța a „intrat deja în a doua scădere”, după o creștere record de 18,2% a PIB-ului din al treilea trimestru, iar perspectivele unei redresări semnificative în 2021 se „întunecă brusc”, a declarat economista ING Charlotte de Montpellier.

Villeroy de Galhau, guvernatorul băncii centrale a Franței, a declarat joi la un eveniment climatic de la Paris că se așteaptă la o altă scădere a PIB-ului în al patrulea trimestru, „deși sperăm că este mai puțin severă” decât în ​​primăvară.

Rămânerea deschisă a școlilor și a anumitor locuri de muncă vor compensa scăderea PIB-ului

Școlile și unele locuri de muncă vor rămâne deschise în Germania și Franța, la fel ca și sectoare precum construcțiile și industria prelucrătoare, care vor compensa parțial scara scăderii PIB-ului.

Un alt factor atenuant este că economiile sunt deja în pericol, după ce nu au reușit să se recupereze complet din contracțiile istorice din al doilea trimestru, ceea ce înseamnă că scăderile suplimentare ale PIB-ului vor fi relativ mai puțin severe.

Economia Germania a scăzut cu 4,2% comparativ cu același trimestru al anului trecut

Economia Germaniei a crescut cu 8,2% între iulie și septembrie, dar a scăzut cu 4,2% comparativ cu același trimestru al anului trecut.

Economia Spaniei este cu 8,7% mai mică comparativ cu aceeași perioadă din 2019, iar cea a Italiei a scăzut cu 4,7% față de anul precedent

În Spania, unde PIB-ul a crescut cu 16,7% în al treilea trimestru, economia este cu 8,7% mai mică comparativ cu aceeași perioadă din 2019. Economia Italiei a revenit cu 16,1% în al treilea trimestru, dar a scăzut cu 4,7% față de anul precedent.
Chiar înainte de anunțarea blocărilor, activitatea comercială în Europa era în declin, conform ultimului index al managerilor de achiziții IHS Markit.

Măsuri mai stricte au declanșat o „deteriorare clară” a perspectivelor economice pe termen scurt, a declarat joi președintele Băncii Centrale Europene Christine Lagarde.

„Informațiile primite semnalează că redresarea economică a zonei euro își pierde impulsul mai repede decât era de așteptat după o revenire puternică, dar parțială și inegală a activității economice în lunile de vară”, a spus Lagarde.

Ea a semnalat că BCE este pregătită să ia măsuri pentru a sprijini economia și a spus că Banca Centrală își examinează toate instrumentele potențiale. De asemenea, guvernele pot fi chemate să mărească cheltuielile.

Foto: ecb.europa.eu

„Dilema pentru factorii de decizie politică este că cea mai eficientă modalitate de a amortiza lovitura dintr-un alt blocaj, incluzând probabil transferuri de numerar către gospodării și întreprinderi”, a spus Kenningham de la Capital Economics.

Rata șomajului în UE a fost stabilă în septembrie, la 8,3%, potrivit Eurostat, dar Kenningham a avertizat că piața muncii va „fi supusă unei tensiuni crescânde în următoarele luni”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunț despre CARNEA DE PUI din magazine. Producătorii au spus care este ADEVĂRUL, de fapt
Teo Trandafir renunță. Greu își mai găsește locul
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația