Europol a lansat site-ul cu cei mai căutați infractori europeni. Cine sunt românii de pe lista „most wanted”

Publicat: 29/01/2016, 13:05

Pagina cu cei mai căutați infractori ai momentului în Europa, lansată vineri de Europol, conține și doi infractori români, pe care Poliția Română îi are pe lista „most wanted”. Este vorba despre Gregorian Bivolaru și basarabeanul Robert Gîrleanu.

Gregorian Bivolaru, 63 de ani, este căutat pentru executarea pedepsei de 6 ani de închisoare pentru act sexual cu minori. Poreclit „Guru” sau „Magnus Aurolsson” conform Poliției Române, Bivolaru a fost acuzat că între anii 2002 și 2004, fiind profesor de yoga și mentor spiritual al mișcării MISA, a recrutat studente minore de yoga pe care le ținea într-o stare de sclavie și le exploata sexual. Autoritățile mai arată că el a întreținut acte sexuale de mai multe ori cu minorele, dându-le bani și alte beneficii.

Robert Gîrleanu, 38 de ani, având dublă cetățenie română și moldoveană, este condamnat pe viață pentru triplu asasinat. El a fugit din România, unde locuia la Iași, după ce a fost condamnat de Curtea de Apel București, deși era dat în consemn la frontieră. Gîrleanu a executat trei hoți de mașini de lux moldoveni, în anul 2000, în Republica Moldova, apoi le-a dus cadavrele într-o pădure unde le-a dat foc și le-a îngropat. Crima a fost comisă pentru că hoții furaseră o mașină și nu distribuiseră banii conform unei înțelegeri, arată autoritățile.

Rămășițele celor trei hoți, Ilie Buruiană, Mihai Guzun și Andrei Plămădeală, au fost descoperite abia în 2009 în pădurea din raionul Ialoveni, de anchetatorii moldoveni, care au stabilit că Gîrleanu a fost ajutat de trei complici pentru a-i executa pe hoții de mașini, arată RISE Project. Cel care comandase asasinatul și pentru care Gîrleanu lucra era liderul interlop moldovean Vanea Pisateli (Ion Druță pe numele său real).

Pisateli și Gîrleanu sunt locotenenții celui mai temut mafiot moldovean, Ion Gușan, zis „Patron”.

Gîrleanu a fost reținut în România în 2010, pentru contrabandă cu țigări, însă a fost eliberat și trimis în judecată, apoi din nou arestat în dosarul de triplu asasinat. Gîrleanu a fost de atunci eliberat de o primă instanță din România, până să fie condamnat pe viață de Curtea de Apel București, ocazie cu care a și fugit din țară.