EUROSTAT: Mortalitatea infantilă în România, dublă față de media europeană. Majoritatea deceselor survenite la copiii sub cinci ani puteau fi evitate

EUROSTAT: Mortalitatea infantilă în România, dublă față de media europeană. Majoritatea deceselor survenite la copiii sub cinci ani puteau fi evitate
Publicat: 18/06/2012, 17:45
Actualizat: 18/06/2012, 17:57

Mortalitatea infantilă în România este de 9,8 la mie, aproape dublă față de media europeană, majoritatea deceselor survenite la copiii sub cinci ani putând fi evitate, a declarat, luni, președintele Societății Române de Pediatrie, Marin Burlea, citând un studiu Eurostat.

Potrivit celor mai recente date Eurostat, mortalitatea infantilă în România este de 9,8 la mie, aproape dublă față de media europeană. Vinovate pentru toate aceste decese sunt anomaliile congenitale și afecțiunile apărute în perioada perinatală (48 la sută), bolile aparatului respirator, cele infecțioase și parazitare (30 la sută) și accidentele (10 la sută), a spus prof. dr. Marin Burlea.

Statisticile din perioada 2010- 2011 arată o o creștere îngrijorătoare a cazurilor de boli infecțioase ale copilăriei față de anii precedenți.

„România este una dintre țările cu incidență ridicată la boli ce pot fi prevenite prin vaccinare, cum sunt rujeola – locul 3 în Europa sau hepatita B – locul 6 în Europa”, a mai spus medicul

Astfel, în 2011 s-a înregistrat o creștere a cazurilor de rujeolă, fiind confirmate 4.239, comparativ cu aceeași perioadă din 2010, când au fost doar 193 de cazuri, în 79,6 la sută dintre cazuri fiind vorba despre nevaccinați.

În cazul varicelei, în anul 2011 au fost raportate, la nivel național 52.342 cazuri, față de 36.245 în 2010. Și numărul cazurilor de rubeolă a crescut în 2011 la 3.494, de la 350 în 2010.

De asemenea, în 2011 au fost înregistrate la nivel național 37.595 de cazuri de boală diareică acută spitalizate.

„Gastroenterita cauzată de rotavirus este o afecțiune foarte frecventă, în special la copiii mici: se estimează că 95 la sută dintre micuți se vor contamina înainte de a împlini vârsta de cinci ani”, a precizat profesorul Marin Burlea.

În România, doar trei la sută dintre copii sunt vaccinați antipneumococic, mai puțin de trei la sută sunt complet protejați împotriva varicelei și numai doi la sută sunt vaccinați anti-rotavirus.

„Îmbunătățirea alimentației, prevenirea și tratamentul bolilor copilăriei, imunizarea, creșterea accesului la informație sunt factori care pot duce la scăderea ratei mortalității infantile”, a explicat medicul, cu ocazia lansării campaniei „Să protejăm împreună copilăria”, inițiată de Societatea Română de Pediatrie cu sprijinul GlaxoSmithKline (GSK) România.

Campania are ca obiectiv să aducă împreună cele mai importante categorii care pot acționa pentru o mai bună protejare a copiilor în România – părinți, medici de familie și pediatri, asistente medicale și chiar moașe -, într-o inițiativă care se înscrie în efortul de îmbunătățire a stării generale de sănătate a populației, ce face parte din obiectivele Societății Române de Pediatrie.

„Sănătatea copilului este un indicator-cheie pentru sănătatea unei societăți, iar în prezent acest subiect în România se află din nou pe agenda publică din cauza incidenței ridicate a cazurilor de boală, de mortalitate infantilă, în comparație cu alte țări. Societatea Română de Pediatrie a inițiat această campanie pentru a oferi copiilor din România șansa de a avea cel mai bun start în viață prin educarea părinților și sprijinirea medicilor în activitatea zilnică, cu informații referitoare la subiectele cele mai importante pentru îngrijirea copilului”, a mai spus Marin Burlea.

Cu aceeași ocazie, Societatea Română de Pediatrie a lansat primul ghid practic de profilaxie a bolilor infecțioase pediatrice din România, care conține date despre bolile infecțioase frecvente în rândul copiilor și recomandări de vaccinare.

„Ne dorim ca acest prim ghid practic de profilaxie să îi ajute pe medici în efortul lor de zi cu zi de a le oferi părinților cele mai bune soluții de profilaxie și îngrijire pentru copii. Cu toții suntem preocupați de creșterea numărului de cazuri de îmbolnăviri datorate bolilor infecțioase în ultimii ani, precum și de rata de mortalitate infantilă încă foarte ridicată în România. Protecția copiilor este în mare masură și responsabilitatea și efortul de echipă al părinților, medicului pediatru și medicului de familie, al asistentelor medicale și moaselor, care trebuie să împărtășească aceeași viziune asupra a ceea ce înseamnă un stil de viață sănătos pentru copil. Obiectivul acestui ghid este de a oferi acest numitor comun specialiștilor implicați în creșterea copilului, astfel încât părinții să beneficieze de sprijin medical optim”, a spus prof. dr. Doina Azoicăi, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr.T.Popa”din Iași, membru al Comitetului de lucru al Recomandărilor de Vaccinare în Pediatrie.

De asemenea, în cadrul acestui proiect, părinții vor putea avea acces permanent la informații legate de nutriție, siguranță și imunizare direct pe platforma online a campaniei – www.protejamcopilaria.ro .

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, numărul copiilor care mor anual la nivel mondial a scăzut, pentru prima dată în istorie, sub 10 milioane, ca rezultat atât al îmbunătățirii accesului la imunizare, al soluțiilor integrate pentru sistemul sanitar de prim ajutor, cât și al folosirii apei potabile și a normelor elementare de igienă.

De asemenea, imunizarea previne anual un număr estimat la 2,5 milioane de decese la copiii din întreaga lume, decese cauzate de boli ca difteria, tetanosul, tusea convulsivă sau rujeola (pojarul).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Imagini şocante cu Carla’s Dreams: 'Spart de drogat la concert'. FOTO
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
MEGA-BOMBĂ! Cristina Cioran e însărcinată cu Alex Dobrescu
Vlad Ciurea, despre cel mai sănătos îndulcitor. Este mult mai bun decât zahărul și mult...
Cine este principalul suspect în cazul morţii copilei de opt ani din Botoşani. Bărbatul a...
VIDEO Imagini dramatice cu prinderea suspectului care ar fi ucis-o pe fetița de 8 ani...
A fost prins suspectul în cazul uciderii Mariei, fetița din Botoșani găsită moartă într-o lizieră...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
A fost găsită o planetă ca Pământul ÎN OGLINDĂ! Ar exista VIAȚĂ AICI
Noua regulă pentru cei care au TELEFOANE MOBILE. A intrat în vigoare pe 29 APRILIE
Se deschide Perla României. Un colț de Rai, cu ape binefăcătoare
Cum sună live vocea Cleopatrei Stratan la vârsta de 21 de ani, cu piesa Ghiță....
VIDEO Cine a ucis-o pe Maria, fetița de 8 ani din Botoșani? Unchiul fetei, în...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Luna Phobos a lui Marte nu este ceea ce pare, sugerează fotografii nepublicate până acum
×