„EXCELGATE”. Anunțul MAE cu privire la documentul jignitor trimis de directoarea ICR Paris unor invitați la recepția președintelui Iohannis în Franța

„EXCELGATE. Anunțul MAE cu privire la documentul jignitor trimis de directoarea ICR Paris unor invitați la recepția președintelui Iohannis în Franța
Publicat: 11/02/2015, 14:26
Actualizat: 11/02/2015, 15:04

Diplomata din cadrul ambasadei României la Paris care a realizat un fișier Excel cu comentarii insultătoare precum „scârbos” și „indezirabil” în dreptul numelor unora dintre invitații la recepția organizată ieri cu ocazia vizitei președintelui Iohannis în Franța a fost chemată la București și anchetată de Corpul de Control al MAE. Alături de ea a fost anchetată și cea care a expediat din greșeală documentul, împreună cu invitațiile oficiale, directoarea ICR Paris, Yvette Fulicea.

După ce a stabilit că cele două diplomate sunt vinovate de gafa care a provocat un scandal atât în diaspora, cât și în România, MAE a decis ca angajata Ambasadei să își încheie de urgență misiunea în Franța, dar și contractul de muncă. „În cazul diplomatei din cadrul ambasadei României de la Paris, în urma finalizării cercetării interne, ministrul afacerilor externe a dispus de urgență încheierea misiunii permanente la Ambasada de la Paris, precum și încetarea detașării și a raporturilor de muncă cu Ministerul Afacerilor Externe”, a transmis Ministerul, într-un comunicat remis gândul.

Cât despre Yvette Fulicea, cea care a trimis e-mailul, ea nu poate fi rechemată de MAE, procedura cerând ca Ministerul să avizeze, dar nu să inițieze: „În cazul directorului ICR Paris procedurile specifice în vederea rechemării acestuia de la post și a încetării misiunii din funcția de director al ICR Paris se inițiază, conform normelor în vigoare, de către conducerea ICR București. Aceste proceduri presupun avizele MAE, Ministerului Culturii și ale Comisiilor de politică externă și cultură și media din cadrul Senatului”, a precizat MAE.

Ce s-a întâmplat

Scriitorul Radu Portocală, membru al diasporei românești din Franța, a primit, în 27 ianuarie, un e-mail din partea directoarei ICR Paris, Yvette Fulicea, în care era invitat la recepția organizată la Paris în 10 februarie, cu ocazia vizitei președintelui Klaus Iohannis în Franța. În e-mailul cu invitația electronică a rămas, din greșeală, și un document de uz intern al ambasadei, în care erau trecute numele celor invitați, cine îi invită și diverse comentarii personale, inclusiv cuvinte precum „indezirabil” sau „scârbos”.

Gafa a ieșit la iveală după ce scriitorul Eugen Mihăescu a publicat, cu permisiunea expeditorului, scrisoarea trimisă de Radu Portocală ca răspuns la invitația primită.

Ministerul Afacerilor Externe admite gafa și precizează că „persoana responsabilă a fost sancționată”: „Referitor la situația creată la Paris prin transmiterea unor invitații însoțite, în mod eronat si regretabil, de un fișier de uz intern al ambasadei României la Paris, MAE precizează că față de persoana responsabilă de comiterea faptei respective a fost deja aplicată măsura sancțiunii cu avertisment”, a informat diplomația română, într-un comunicat transmis gândul. De asemenea, MAE spune, fără a o numi pe Fulicea, că a fost dispusă convocarea în Centrală pentru a da explicații în fața Corpului de Control și Evaluare Diplomatică din cadrul Ministerului.

„Totodată, MAE precizează că adnotările pe marginea documentului de uz intern nu reflectă opinia sau aprecierile ambasadei României la Paris, ci au caracter strict personal, motiv pentru care persoana responsabilă a și fost sancționată”, se mai arată în reacția Ministerului.

Din primele verificări făcute de gândul, doar câteva persoane au primit și documentul Excel în e-mailul cu invitația la evenimentul de săptămâna viitoare.

Mai jos, scrisoarea lui Radu Portocală, publicată de Eugen Mihăescu în Cotidianul:

„Domnule Ambasador,

Am primit invitația pe care ați trimis-o pe 27 ianuarie prin e-mail, invitație «strict personală, valabilă pentru o singură persoană», deși, în cele mai multe cazuri, ea era adresată unor persoane căsătorite.

Azi, am primit de la Dna Fulicea un e-mail ciudat – în realitate, un mesaj emis de Dna Brasat și redirecționat de ICR. Las de-o parte faptul că directoarea Institutului Cultural pune virgule peste tot unde ar fi trebuit să fie puncte – detaliu fără nici un interes într-un context în care limba română este mutilată aproape de toți cei care o folosesc.

Ce m-a interesat este fișierul Excel pe care Dna Fulicea a uitat să-l șteargă (căci îmi închipui că nu era destinat difuzării). Găsesc în el mențiunea, repetată de mai multe ori, «vrea cu soția», care dă impresia că a fost scrisă avînd în minte cuvîntul «miloge ». Bănuiesc că asta e pricina modificării care apare în versiunea a doua a invitației: «strict personală, valabilă pentru o singură persoană/2 persoane (după caz)». Firește, nu-mi îngădui să vă dau lecții, dar și adăugirea de ultim moment, și formula sînt foarte puțin diplomatice…

Găsesc, de asemeni, o bună parte din bucătăria internă a Ambasadei: cine invită pe cine. Eu, de pildă, sînt invitat de X, adică de nimeni, ci doar așa, în virtutea inerției.

În sfîrșit, consider că este o gafă monumentală faptul că în acest fișier o serie de persoane primesc calificativul «indezirabil», iar un domn pe care nu-l cunosc apare definit drept «scîrbos»! Indiferent de opiniile acestor persoane, cred că Ambasada, care a răspîndit această listă, le datorează scuze.

În ce mă privește, veți înțelege, sînt sigur, că faptul de a frecvanta o instituție care funcționează astfel și care lipește etichete ca în anii ”50 s-ar afla în totală contradicție cu convingerile mele.

Cu mare și tristă nedumerire,
Radu Portocală”.

Cine este Yvette Fulicea

Yvette Fulicea a devenit directoarea ICR Paris în vara anului trecut. Diplomat de carieră, ea a fost avizată în unanimitatea de Comisia de Cultură din Parlament.

„Parisul nu-i un loc ușor, e un loc complicat, imaginea României nu e cea mai roză în ultimul timp”, spunea Fulicea la audierea de anul trecut. „E o încercare extraordinară, dar sunt convinsă că prin cultură putem realmente să ne reluăm locul de egal al oricui în lumea asta, inclusiv la Paris”, a declarat Fulicea.

Înainte de a conduce Institutul Cultural, Fulicea a fost ministru consilier la Ambasada României la Paris.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Secretul rușinos din trecutul lui Florin Piersic. O colegă l-a dat de gol acum, la...
FOTO. Gimnasta și-a dezvăluit marele secret! Imagini incendiare cu tânăra: e și frumoasă, dar și...
O femeie și-a dus băiatul de 9 ani la medic. A rămas șocată când a...
De ce și cum îți dai seama că duci lipsă de calciu. Semnele care apar...
"Tot a luat, frigiderul, maşina de spălat nouă! Tot". Localnici din Gorj, în lacrimi după...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
Vizita la RAR: Ce a făcut un șofer pentru a trece inspecția
Calendar ortodox 2 iunie 2023. Ce sărbătoare este vineri? Este dezlegare la pește!
Cine este Bianca, tânăra în vârstă de 17 ani care a fost ucisă de cel...
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Elon Musk este din nou cea mai bogată persoană din lume / Luna mai una...
Așa o face fericită Radu Siffredi pe Oana Matache, când cred că nu îi vede...
ADEVĂRATA călătorie spre CENTRUL PĂMÂNTULU! China, ÎNGROZITĂ de ce a găsit!
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
ADEVĂRUL în cazul Caracal! S-A AFLAT ce a făcut DINCĂ cu Luiza Melencu și Alexandra...
Scandal uriaș în plină grevă. Un profesor a fost bătut de soțul directoarei pentru că...
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Avertisment MAE pentru cei care merg în Bulgaria, Grecia sau Turcia, în minivacanța de Rusalii....